Moeder die tweeling trachtte te doden riskeert 14 jaar cel: "IS-achtige uitvoeringswijze"

rv
De tweelingdochters van Mireille Gram waren vanochtend aanwezig in de rechtbank in Antwerpen voor het proces tegen hun moeder. Gram had de meisjes in de nacht van 27 op 28 september 2015 de keel willen oversnijden. Het openbaar ministerie vordert 14 jaar cel voor de moeder. Een uitspraak volgt op 3 oktober.

De 51-jarige vrouw en dochter van Kipling-miljonair Tony Gram had de feiten goed voorbereid: ze had vijf afscheidsbrieven geschreven, twee messen klaargelegd en ze liet haar wekker om 2 uur aflopen, want dan zouden de meisjes zeker vast slapen. Ze was naar hun kamer geslopen en was bij een van haar dochters op bed gaan zitten.

"Ze nam het hoofd van het meisje vast en sneed haar de keel over. Haar dochter werd wakker en zei: 'Mama, je doet me pijn'.

Mama zei niets en deed gewoon verder. Ze bracht haar een snijwonde van 15 centimeter toe, beestachtig gewoon. Maar de executie werd niet goed genoeg uitgevoerd. Haar dochter gilde het uit van de pijn en wekte zo haar zus. Ze moesten hun eigen moeder neerslaan om haar tegen te houden. Wat er die nacht gebeurde, blijft hen achtervolgen in hun nachtmerries", zei advocaat John Maes namens de tweeling. 

De meisjes konden de hulp van hun nanny inroepen. Mireille G. werd in de woning gearresteerd. "Mijn man heeft me alles afgenomen en de kinderen moesten mee", zei ze. De rode draad doorheen haar verklaringen was dat haar ex-man alle schuld trof. "Ze wilde de kinderen doden om hem te straffen, dat is mijn persoonlijke mening over het waarom", aldus John Maes. 

"Ik omschrijf de feiten als pure horror. Dit was gepland en goed voorbereid. Als het van Mireille Gram afhing, waren deze meisjes er niet meer geweest", aldus Maes nog.

Meester John Maes.
belga Meester John Maes.

Ze wilde de kinderen doden om haar ex-man te straffen, dat is mijn persoonlijke mening over het waarom

Meester Maes

"Tegenslagen"

De verdediging betwistte dat. "Mijn cliënte kreeg veel tegenslagen te verwerken in haar leven: een afwezige vader, de dood van haar moeder, een mislukt huwelijk en een depressie die maar bleef aanslepen. Ze kon het niet meer aan. Ze wilde haar dochters meenemen in de dood, niet uit wraak, maar omdat ze hen niet alleen wilde laten in deze verschrikkelijke wereld, zonder hun moeder", pleitte haar advocaat Johan John Mees. 

Het openbaar ministerie had moeite met die altruïstische draai die aan de feiten werd gegeven en zag er alleen maar een strategie in om er zo goedkoop mogelijk vanaf te kunnen komen. Uit het psychiatrisch onderzoek kwam immers naar voren dat de vrouw vooral met zichzelf bezig is en geen verantwoordelijkheidszin heeft.

"Uitvoering was IS-achtig"

Volgens de openbaar aanklager was "de uitvoering meer dan gruwelijk, een IS-achtige uitvoeringswijze". "De oorzaak ligt altijd bij anderen, nooit bij Mireille Gram. Haar trauma's of drama's zijn helemaal geen unicum, maar de wil om ze te overkomen, heeft ze nooit gehad. Het bewijs: in het voorjaar werd ze nog gedwongen opgenomen in psychiatrie. Ze kampt met rijkeluissyndroom: wereldvreemd, ze ziet de realiteit niet meer."

Het openbaar ministerie vorderde veertien jaar cel. De verdediging pleitte voor een straf met uitstel. "Ze is een andere vrouw, nu ze de juiste medicatie en opvolging krijgt. Haar opsluiten heeft geen enkele zin", stelde advocaat Maes. Op het einde van de zitting vertelde Mireille G. haar dochters, die in de zaal zaten, voor het eerst dat ze spijt had. Ze had de meisjes al bijna twee jaar niet meer gezien door het contactverbod dat ze moet naleven. 

Het vonnis volgt op 3 oktober.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tess Van reusel

  Veroordeel nooit iemand voor je de echte waarheid weet... Tussen 4 muren gebeuren heel veel dingen die nu niet ter sprake zullen komen!!! Waarschynlyk zit er meer achter het hele 'toch zo schone verhaal van de familie' en voor iemand met deze labiele persoonlijkheid (arm of rijk)... kan de trigger zeer snel opkomen...!

 • Karel van B

  Dus binnen maximum 5 jaar loopt dat weer rond. De kinderen zullen blij zijn.

 • Anthony van der Borght

  Het zal haar goed doen .. dat ze beseft wat ze gedaan heeft

 • Verduyckt Kim

  Zo rijk als de zee diep is... Zo een sukkel...

 • Sonia Haelterman

  sorry maar dat is voor mij een monster!!!