Moeder die drie kinderen ombracht "niet toerekeningsvatbaar" volgens eerste verslag psychiaters

Bieke W., hier met haar man Nicolas, bracht in de nacht van 28 op 29 augustus haar drie kinderen Elyse (4), Fabrice (2) en Arthur (3 maanden) om het leven.
RV Bieke W., hier met haar man Nicolas, bracht in de nacht van 28 op 29 augustus haar drie kinderen Elyse (4), Fabrice (2) en Arthur (3 maanden) om het leven.
De moeder die eind augustus haar drie kinderen om het leven bracht in Varsenare, was volgens het voorverslag van de gerechtspsychiaters op het moment van de feiten ontoerekeningsvatbaar. Dat bleek vanmorgen na de zitting van de raadkamer in Brugge, die de aanhouding van Bieke W. (30) met een maand verlengde. 

De vrouw reed in de nacht van 28 op 29 augustus opzettelijk tegen een brugpijler op de E40 in Oostkamp. Ze overleefde de klap, maar verklaarde dat ze haar kinderen iets had aangedaan. In haar woning in de Ter Hauwestraat in Varsenare, een deelgemeente van Jabbeke, troffen de speurders later de lichamen van de drie slachtoffers aan. Het ging om een vierjarig meisje E., een tweejarig jongetje F. en een jongetje A. van minder dan drie maanden oud.

“Het voorlopige verslag van het college stelt dat alles bij mijn cliënte wees op een zware geestesziekte op het moment van de feiten”, zegt haar advocaat Philip Van den Berghe. “Een behandeling in een gespecialiseerde gesloten afdeling van een psychiatrische kliniek is volgens hen dan ook wenselijk.” 

Postnatale depressie

De verdediging drong vanmorgen aan op een voorwaardelijke vrijlating van W., maar daar ging de raadkamer niet op in. “Wij deden al enkele concrete voorstellen naar bepaalde instellingen, maar het is momenteel wellicht nog te vroeg voor een eventuele vrijlating. Het is volgens mij duidelijk: Bieke hoort niet thuis in de gevangenis, maar wel in de psychiatrie. Al ben ik wel nog voorzichtig met mijn uitspraken: het gaat immers slechts om een voorverslag en nog geen definitief.” Volgens haar advocaat kampte ze met een zware postnatale depressie en had ze een dag later al een afspraak bij de psychiater.

Proot30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frederic Ruelle

  Alle begrip voor de vrouw!!! Deze rechter mag met een gerust geweten naar huis! Sterkte aan de vrouw en de rechter die hier vele haatberichten over zich heen krijgen!!!

 • Eida Lam

  Die met haar parachutte had niet eens bekend dat ze een volwassene om zeep had gebracht, hier is er één die drie kinderen heeft omgelegd maar ze heeft een kleurtje dus moeten de fluwelen handschoenen aan. Foert ermee! Hang ze maar aan een boom te bengelen voor mijn part.

 • Jean Vandepitte

  pol, een màn met een postnatale depressie ??? Jij hebt écht nog nooit een depressieve persoon gekend blijkbaar. Compleet incompetent om te oordelen, maar wel snel om te veroordelen.

 • pol vermeulen

  Ik leef al 20jaar met een posnatale depessie, daarom heb ik mijn kinderen nog niet vermoord.

 • Hilde De Smedt

  Dus als je zwaar geestesziek bent, mag je je kinderen doden. Is wel gemakkelijk die uitleg. Er zijn moeders die elke dag moeten vechten om rond te komen en zelfs de boterham uit hun mond sparen om hun kinderen eten te geven. Voor die mensen heb ik bewondering. Maar niet voor iemand die alles heeft om gelukkig te zijn, een kast van een villa, een lieve echtgenoot, een job, familie, vrienden, etc...Ze heeft 3 kinderen vermoord! Levenslange gevangenis is de enige gepaste straf.