Moeder blijft in de cel na moord op drie kinderen in Varsenare: "Ze zou de klok willen terugdraaien"

EPA-RV
De moeder die vorige week haar drie kinderen om het leven bracht in Varsenare, blijft een maand langer in de cel. Dat heeft de Brugse raadkamer zonet beslist. Haar advocaat benadrukt dat de solidariteit tussen de familie van Bieke W. en die van haar echtgenoot bijzonder groot is.

Bieke W. (30) bracht dinsdagnacht haar drie kinderen Elyse (4), Fabrice (2) en Arthur (3 maanden) om het leven. Wellicht door verstikking. Vervolgens wilde ze zichzelf van het leven beroven door tegen een brugpijler te rijden langs de E40 in Oostkamp. Ze overleefde de klap, maar verklaarde dat ze haar kinderen iets had aangedaan. In haar woning troffen de speurders de lichamen van de drie slachtoffers aan. Haar partner lag te slapen en had al die tijd niets in de gaten.

Bieke W. werd donderdagavond door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van drievoudige moord. De raadkamer heeft haar aanhouding deze ochtend met een maand verlengd. Volgens haar advocaat Philippe Van den Berghe zal het psychiatrisch onderzoek een belangrijke rol spelen in het dossier. Zijn cliënte zou geleden hebben aan een postnatale depressie. Het college van gerechtspsychiaters zal dus moeten uitmaken of de vrouw op het moment van de feiten toerekeningsvatbaar was.

Spijt

“Er is een college van psychiaters aangesteld om haar te onderzoeken. We hebben niet aangedrongen op een vrijlating”, stelt hij. De advocaat bevestigde verder dat zijn cliënte uitgebreide verklaringen heeft afgelegd. "Er is relatief weinig discussie over de materialiteit van de feiten. Tijdens de zitting van de raadkamer heeft ze nog eens gezegd dat het haar enorm spijt. Ze zou de klok willen terugdraaien, maar dat is uiteraard niet mogelijk."

Koen Stubbe, advocaat van de man van Bieke W., en Philip Van den Berghe gaven vanmiddag meer informatie over de omstandigheden.
BELGA Koen Stubbe, advocaat van de man van Bieke W., en Philip Van den Berghe gaven vanmiddag meer informatie over de omstandigheden.

Vanmiddag om 14 uur was er ook een persconferentie om verdere toelichting te geven over de stand van zaken. De advocaat van Bieke W. opende de persconferentie met de mededeling dat de nabestaanden niet aanwezig wilden zijn op de persconferentie omwille van privacyredenen. Hij benadrukte wel dat er geen strubbelingen zijn tussen beide kanten. 

De familie en Nicolas hebben alles gedaan wat mogelijk was om de negatieve spiraal te doorbreken. Ze zijn echter in snelheid gepakt.

Advocaat Philip Van den Berghe

“Dit is een unieke situatie waarbij de solidariteit tussen beide families bijzonder groot is. Samenhorigheid is er nog altijd. Ze bereiden zelfs samen de begrafenis voor. De vraag die iedereen bezig houdt, is hoe het mogelijk is dat Bieke, die verkeerde in een modelgezin, in zo’n negatieve spiraal terecht gekomen is. Die vraag houdt justitie ook bezig. Nu is het al duidelijk dat er geen sprake was van externe oorzaken als financiële of relationele problemen. Dat blijkt uit alle getuigenissen die we binnen krijgen. Enkel het feit dat er drie kinderen waren in vier jaar, speelde wellicht een rol”, stelde Van den Berghe. 

Zwarte muur

“Bieke was perfectionistisch aangelegd in zowel haar werk als gezin. Met drie kleine kinderen is dat moeilijk houdbaar. Ze kon er moeilijk mee omgaan. Daarnaast heeft de slapeloosheid van de laatste 14 dagen ook een rol gespeeld. In die zin dat ze slechts 1 uur per nacht sliep. De familie en Bieke hebben wel degelijk voorzorgen genomen. Ze had al enkele consultaties bij de huisarts en er was tragisch genoeg zelfs een sessie bij de psychiater voorzien een dag na de feiten. Misschien wist zij als verpleegster dat er een opname nakend was? Ik vermoed alvast van wel. De familie en Nicolas hebben alles gedaan wat mogelijk was om die negatieve spiraal te doorbreken. Nicolas heeft de laatste dagen zelfs verlof zonder wedde genomen om dichter bij haar en de kinderen te zijn. Ze zijn evenwel in snelheid gepakt. Bieke dacht pas op het laatste moment aan zelfmoord. En nog later om er de kinderen in mee te nemen. De redenering was dat ze haar man niet kon aandoen dat hij de rest van zijn leven alleen voor de kinderen zou moeten zorgen." De moeder beseft volgens meester Van den Berghe ten volle wat ze heeft aangericht. "Die avond heeft ze als het ware voor een zwarte muur gestaan. Achteraf heeft ze beseft dat er misschien toch andere wegen waren, en dat die muur misschien toch niet zo hoog en zwart was."

De vader van de kinderen kampt met tegenstrijdige gevoelens. Enerzijds heeft hij nooit met haar als partner problemen gehad, maar door haar is hij natuurlijk wel zijn drie kinderen kwijt

Advocaat Koen Stubbe

Bieke W. is volgens haar advocate niet onder secreet geplaatst door de onderzoeksrechter. “Ze kreeg al bezoek van familie en zelfs twee maal van Nicolas. De onderzoeksrechter gaf haar toestemming om haar kinderen te groeten. Dat zal vandaag of morgen gebeuren.” Op de begrafenis zal ze niet aanwezig zijn.

Volgens Koen Stubbe, advocaat van de man van Bieke W., kampt de vader van de kinderen met tegenstrijdige gevoelens. "Enerzijds heeft hij nooit met haar als partner problemen gehad, maar door haar is hij natuurlijk wel zijn drie kinderen kwijt. Dat wekt tegenstrijdige gevoelens op", aldus meester Stubbe.

Goede moeder

De advocaat heeft zich bij de onderzoeksrechter aangemeld als burgerlijke partij. Hij verdedigt de belangen van de vader van de kinderen en zijn familie. "Van tweespalt tussen de families is zeker geen sprake. Die mensen willen zelf een aanspreekpunt om het onderzoek te volgen." De cliënten van meester Stubbe kunnen de feiten erg moeilijk plaatsen. "Dat is niet de Bieke die zij gekend hebben. Ze kenden haar als een goede moeder en een goede partner. Het psychiatrisch onderzoek zal hopelijk antwoord geven op de vele vragen."

Opvallend genoeg was de advocaat van de burgerlijke partijen dus aanwezig op de persconferentie die werd ingericht door de verdediging. Oorspronkelijk was het zelfs de bedoeling dat beide grootmoeders van de kinderen zelf het woord zouden nemen. "In extremis is dat niet doorgegaan door de te massale aandacht van de pers. Die mensen wilden liever niet door iedereen herkend worden", aldus meester Philip Van den Berghe.

Haar advocaat vroeg om de betrokken families hun privacy te gunnen. "De begrafenis zal in intieme kring plaatsvinden. Laat die mensen rouwen in stilte", aldus meester Van den Berghe. Ook meester Stubbe drong aan op sereniteit. "Laat hen in alle rust dat rouwproces doormaken. Het is ook voor hen totaal onwerkelijk wat hen overkomen is.

BELGA
SDVO267 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Als ik de intelligente kenners en de al dan niet ex-depressieven hier begrijp en volg dan is iemand die depressief is, postnataal of niet, een potentiële moordenaar? Bangelijk! Best colloqueren dan maar. Want ze zijn een gevaar voor hun omgeving. Alhoewel ik zelf nog nooit depressief geweest ben en het nooit zal zijn wil ik ver gaan in het begrip opbrengen voor iemand die depressief is. Maar ik zal nooit aanvaarden dat ze kunnen moorden zonder gestraft te worden.

 • Jennifer Peeters

  @Kevin Nelissen. Dat jij respect hebt voor deze vrouw en dat jij vind dat ze niet gestraft mag worden. Dat is uw mening. Maar de mensen die er anders over denken uitschelden voor idioten, dat is er ver over. Deze vrouw heeft haar 3 kinderen vermoord en verdient een zware gevangenisstraf!!!

 • Lut Van Caekenberghe

  pascale holsbeek .... ik heb ook in een diep zwart gat gezeten maar heb daarom geen mensen vermoord hoor !!!

 • bart vansteenkiste

  Wie eens zeer goed aandachtig luistert naar de advocaat van de vrouw zal vaststellen dat ze waarschijnlijk wist tussen haakjes dat er maat regelen ze genomen worden vijwillig opname of gedwongen opname en onttrokken worden van de kinderen ,dan vraag ik me af waarom 3 psychiaters aanstellen ? hij heeft het antwoord zelf voorbedachtheid , infeite geen slimme advocaat

 • Jan Van Rompaey

  Dat bewijst nogmaals hoe decadent advocaten kunnen zijn.