Moeder baby Fien krijgt 23 jaar cel, oma 20 jaar

Moeder Lies Van Verre en oma Adrienne Verheyden.
BELGA Moeder Lies Van Verre en oma Adrienne Verheyden.
Het Antwerpse hof van assisen heeft Lies Van Verre (32) uit Sint-Amands vandaag veroordeeld tot 23 jaar opsluiting voor de moord op haar baby Fien. Oma Adrienne Verheyden (64) kreeg 20 jaar cel, twee jaar meer dan gevorderd werd. Het hof en de jury hadden bijna vijf uur nodig om tot die beslissing te komen.

Bij de strafbepaling werd enerzijds rekening gehouden met de ernst en de gruwelijkheid van de feiten. Het drie maanden oude slachtoffertje was op 23 maart 2012 gestorven na een verschrikkelijke doodsstrijd en na nietsontziend geweld waartegen het geen enkel verweer had.

Totaal gebrek aan respect
Het meisje werd daarna als een stuk afval aan de deur gezet, waaruit volgens de jury en het hof een totaal gebrek aan respect bleek. De manier waarop ze vervolgens aangifte van haar verdwijning hadden gedaan en zelfs de buren hadden ingeschakeld voor de zoektocht naar baby Fien, vonden ze absoluut laakbaar. Ook aan het motief werd zwaar getild: Lies wilde haar dochter niet delen met vader Sadok J. en het was die 'absurde onverzettelijkheid' die tot de feiten had geleid.

Verzachtende omstandigheden
Anderzijds werd er ook rekening gehouden met verzachtende omstandigheden. Lies had al vanaf haar jeugd een persoonlijkheidsproblematiek en was al sinds haar 14 jaar in behandeling bij een psychiater. Een zwangerschapsvergiftiging en de vroeggeboorte van Fien hadden haar lichamelijk en mentaal uitgeput. Voor Adrienne werd haar zwakke begaafdheid weerhouden, waardoor haar probleemoplossend handelen minder groot is. Beiden hadden ook oprechte spijt en schuldinzicht betoond.

"Goede zaak dat menselijke kant meetelde"
Sadok J., de vader van baby Fien, vindt het volgens zijn advocate een goede zaak dat de jury en het hof bij de strafbepaling verzachtende omstandigheden hebben aanvaard voor zijn ex-vrouw Lies Van Verre en ex-schoonmoeder Adrienne Verheyden (64). "Hij vindt het een goede zaak dat er ook met de menselijke kant rekening werd gehouden. Hij zat hier niet om hen een zware straf te zien krijgen, want daar wordt hij niet gelukkiger van. Hij heeft per slot van rekening zijn leven met hen gedeeld en samen ook mooie momenten beleefd", zegt advocate Liesbet Noens samen met Sadok J. in een reactie na het arrest.

Het was voor hem wel van vitaal belang dat er duidelijk gezegd werd dat de schuld bij de moeder en de grootmoeder lag en niet bij hem. "Hij is nu volledig van alle blaam gezuiverd", aldus meester Noens.

Voor Sadok J., die nog elke week het graf van zijn dochter gaat bezoeken, komt er zo een einde aan een heftig, zenuwslopend en confronterend proces. Hij kreeg volgens zijn advocate antwoorden op bepaalde vragen, maar niet op allemaal. Ze denkt wel dat het proces louterend zal werken.