Mobiscore moet al voor 21 Vlaamse gemeentebesturen op de schop

Beeld ter illustratie, Voeren.
vincent duterne / photonews Beeld ter illustratie, Voeren.
Al 21 Vlaamse gemeentebesturen hebben een motie ondertekend waarin ze bij de Vlaamse overheid aandringen op meer steun voor plattelandsgemeenten. De gemeenten eisen daarin ook dat de Mobiscore - een recent gelanceerde tool om te berekenen hoe duurzaam een woning is gelegen - wordt afgevoerd. 

De motie is een initiatief van Linter en Glabbeek en wordt onderschreven door Geetbets, Heuvelland, Maldegem, Zoutleeuw, Kortenaken, Bekkevoort, Kortemark, Alveringem, Voeren, Lievegem, Sint-Laureins, Herzele, Sint-Lievens-Houtem, Moerbeke, Middelkerke, Riemst, Halen, Liedekerke en Heers. 

De 21 gemeentebesturen eisen de onmiddellijke intrekking van de Mobiscore, een instrument van de Vlaamse overheid dat berekent hoe duurzaam je woning gelegen is. Als een intrekking niet kan, vragen de gemeenten een aanpassing van de parameters op basis waarvan de puntentelling gebeurt. Nu zijn ze teveel toegespitst op wonen in de stad, vinden ze, waardoor iedereen die op het platteland woont automatisch een slecht gelegen woning heeft. 

Beleid op maat

Daarnaast eisen de gemeenten meer financiële slagkracht voor plattelandsgemeenten via een herziening van het gemeentefonds en door middel van een financiële waardering van de ecosysteemdiensten zoals de natuur, de open ruimte, de stilte, de rust waarvoor ze zorgen. Om de open ruimte in stand houden dringen ze aan op overheidsondersteuning bij dorpskernversterking en oplossingen voor de sociale verdringing op het platteland. 

Daarnaast zijn de gemeenten vragende partij voor een flankerend beleid op maat van het platteland door beter openbaar vervoer, nieuwe mobiliteitsvormen en een ruimtelijke beleid met duurzame ontwikkelingsmogelijkheden.

Welke ‘Mobiscore’ krijgt jouw huis of appartement? Deze site laat het je meteen zien.

Bekijk ook:

De ‘slechtst’ gelegen woning van Vlaanderen
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Backers

  De mobiscore hangt af van je manier van leven en niet van de plaats waar je woont. Men wil ons allemaal ophokken als kippen in een batterij. Kwestie van meer legkippen (belastingbetalers) per m² te hebben en bouwpromotoren te plezieren. Zo doorzichtig.

 • PETER PERMENTIER

  De Mobiscore van de dorpen en steden is ontwikkeld volgens mij zeker door clubje zogezegde met kennis van zaken maar onkundige personen, en verder heeft dit veel geld gekost en nu nog aan diegene die er de dupe van gaan van worden, en dan nog bij sociaal onbemiddeld zijn, wie dit heeft goedgekeurd die leven ook in een glazen toren, ik zou zeggen afvoeren dit clubje en studie bureel kost ons alleen maar belasting en dan nog op lange termijn. Het wordt tijd dat de ministers eens leren nadenken ove

 • Patrick Peeters

  Die mobiscore lijkt inderdaad op niets. Je moet echt in de stad wonen om goed te scoren. Ikzelf had een 5,5 en heb alle voorzieningen binnen handbereik. Er zit echt geen logica in.

 • Paul Frederickx

  Ik hoop echt dat er nog meer Vlaamse gemeenten opkomen voor hun eigen burgers. Ik raad alle gemeenten aan om mee te protesteren met de gemeente glabbeek tegen de mobiscore. Volgens mij zitten er heel wat onregelmatigheden in bij het bepalen van de mobiscore, vandaar dat ze waardeloos is.

 • Otto-Jan Rongewaard

  Uiteraard is wonen op het platteland minder duurzaam. Voor alle verplaatsingen moet de auto of minstens het openbaar vervoer aangesproken worden. Dat verplaatsingen per auto niet duurzaam zijn is duidelijk. Voor de plattelandsbewoners moeten ook nog bussen worden ingezet die dankzij de lintbebouwing om de 100 m een halte hebben. En dit alles omdat mensen in het groen willen wonen. Groen dat ze dan bij het intrekken in de woning onmiddellijk kappen om een kunstgrasgazon aan te leggen.