Mobiliteitminister Galant nu ook onder vuur in tweede omstreden dossier

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant heeft het zwaar de laatste dagen.
PHOTO_NEWS Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant heeft het zwaar de laatste dagen.
Oppositiepartij cdH wil dat de Kamercommissie Infrastructuur zo snel mogelijk wordt samengeroepen over een tweede 'fout' van mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR). Volgens L'Echo zou het prijskaartje ervan hoog kunnen oplopen.

Galant kwam deze week in nauwe schoentjes over de manier waarop de samenwerking met een advocatenkantoor tot stand was gekomen. Premier Charles Michel erkende intussen dat zijn partijgenote "onvoorzichtig" is geweest, maar houdt haar wel aan boord.

L'Echo brengt vandaag echter nog een 'probleemdossier' van Galant onder de aandacht. Zo werd de Belgische Staat enige tijd geleden bij verstek veroordeeld voor het gebruik van de vliegroute 'Leuven rechtdoor', nadat het kabinet-Galant vergeten was haar administratie van de klachten op de hoogte te brengen. Er was dus geen advocaat op de rechtszaak om de overheid te verdedigen.

100.000 euro dwangsom per dag

Aan de veroordeling zijn echter ook dwangsommen gekoppeld, die volgens de krant kunnen oplopen tot 100.000 euro per dag. Ze lopen vanaf 1 september en zullen afdwingbaar zijn tot een andere route in gebruik genomen wordt. Maar dat zou maanden kunnen duren. Een technisch akkoord tussen advocaten houdt de effectieve betaling van de dwangsommen voorlopig tegen, aldus L'Echo.

La Libre Belgique bracht de veroordeling bij verstek in juni al aan het licht. De minister sprak toen in het parlement van een communicatiefout tussen haar kabinet, de administratie en het advocatenkantoor Stibbe.

Een technisch akkoord tussen advocaten houdt de effectieve betaling van de dwangsommen voorlopig tegen