Mobilisering tegen racisme zondag voor justitiepaleis in Brussel

Archiefbeeld.
Nicola Zolin Archiefbeeld.
Het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) lanceerde vandaag de eerste 'Brusselse actieweek tegen haat en islamofobie'. Het (Franstalige) collectief roept op tot een samenkomst zondag van 10 tot 11.30 uur voor het Brusselse justitiepaleis om een halt toe te roepen aan de haat en het racisme. Want "trop is teveel", aldus de initiatiefnemers. 

De mobilisatie zal aangegrepen worden om een interfederaal plan tegen racisme en discriminatie te vragen. "Na erg gewelddadige aanvallen in Schaarbeek, Luik, Oostende, Charleroi, Willebroek, Oudergem, La Louvière, Brussel, Mont-Saint-Guibert, Leopoldsburg, Anderlues, Evere, Aarschot, enz, zijn het stilzwijgen van onze regeringen of de misplaatste uitlatingen onaanvaardbaar. Het gaat niet langer om faits divers maar om een gevaarlijk fenomeen dat zich in onze maatschappij ontwikkelt. Elk jaar worden in België tientallen racistische en hatelijke agressies gepleegd, te vaak in onverschilligheid", klaagt de vereniging aan die in 2014 werd opgericht.

De samenkomst zondag wil alle vormen van racisme aanklagen, niet enkel islamofobie. "Wij willen iedereen samenbrengen die de fundamentele rechten respecteert", aldus Hajib El Hajjaji, ondervoorzitter van CTIB.

Dinsdag wordt de actieweek voortgezet met een conferentie van 14 tot 16 uur in het Brussels parlement, met als titel "Islamofobie, ontkenning of uitdaging?". Vrijdag wordt afgesloten met een steungala in het maritiem gemeenschapscentrum van Molenbeek.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert DE REU

  Zo een beetje aan de gezichten te zien jong volkje, ik hoop dat hun kinderen en vooral kleinkinderen er over tientallen jaren nog hetzelfde over denken, ik vrees ervoor.

 • Christiane Verbeek

  Zal een chique nieuws worden! Eerst 15 minuten geneuzel over 'Schild en vrienden' en dan 15 minuten euforisch gezever over de 'succesvolle' betoging tegen racisme. En dan gaat men over naar de sport.

 • Marc Vinck

  Allee de geitewollen sokken, baboo’s en andere soort domme alternatievelingen zullen er zijn.

 • alois philipsen

  Zal VRT dat rechtstreeks uitzenden of gaan ze het journaal er een lange aflevering van geven.

 • Hedwig Jacobs

  De VRT zal terug een prachtig verslag leveren, wat heeft racisme te zien met spandoeken " vluchtelingen welkom hier" dat kweekt juist racisme.