Minuut per minuut: dit was de tweede provinciale stakingsdag

Stakingsactie bij Volvo Trucks in Gent.
PHOTO_NEWS Stakingsactie bij Volvo Trucks in Gent.
Vandaag organiseerden de vakbonden weer een nieuwe fase in hun acties tegen wat zij noemen "een asociaal, onevenwichtig en onrechtvaardig regeerakkoord". Die begonnen met een nationale betoging op 6 november en een eerste provinciale actiedag op 24 november. Vandaag werd er gestaakt in de provincies Luik, Namen, West- en Oost-Vlaanderen.
Nieuwe update beschikbaar

highlights


nabeschouwing

De vakbonden noemen deze tweede provinciale actiedag een succes, "in de zin dat ze zeer goed is opgevolgd". Verschillende industrieterreinen en havengebieden werden afgesloten. De haven van Gent ging helemaal plat.

De stakingen zorgden voor grote hinder in het verkeer en het openbaar vervoer. Rond 8.30 uur stond er rond de 250 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, 280 kilometer in heel België. Vanochtend reed slechts de helft van alle treinen, en amper bussen of trams. Ook op de luchthaven van Zaventem waren de gevolgen van de vakbondsactie groot.

Op 8 en 15 december staan er nog twee provinciale stakingsdagen gepland. Brussels Airport schrapte op die dagen preventief alvast 64 vluchten.


alle berichten

review

Met twee actiedagen van de vakbonden in aantocht - 8 december willen de vakbonden onder meer Vlaams-Brabant platleggen en op 15 december is een nationale algemene 24-urenstaking aangekondigd - heeft Brussels Airlines beslist om die dagen preventief 64 vluchten te schrappen. In geval van annulatie krijgt men zijn geld terug of kan men kosteloos omboeken, luidt het.

De luchthaven Brussels Airport dreigt veel last te ondervinden van het syndicaal protest tegen de regeringsmaatregelen, zo was eerder al duidelijk. De bedoeling is nu om passagiers alternatieve vluchtmogelijkheden voor te stellen. "We stellen alles in het werk om de vluchten uit te voeren, maar hinder kan niet worden uitgesloten omdat we afhankelijk zijn van verschillende dienstverleners waar er stakingsbereidheid is", luidt het in een persbericht.

De hinder zou zich wel beperken tot het korte- en middellangeafstandsnetwerk, voor de langeafstandsvluchten wordt op dit ogenblik geen impact verwacht.

Preventief wordt een aantal vluchten geschrapt, passagiers van die vluchten krijgen hun geld terug. Iedereen die vóór 8 of 15 december een ticket heeft geboekt bij Brussels Airlines, kan dat gratis laten wijzigen naar een andere reisdatum. Passagiers wordt die actiedagen opgeroepen om, in de mate van het mogelijke, enkel met handbagage te reizen omdat de gewone bagageafhandeling niet kan worden gegarandeerd.

Brussels Airlines verwacht zo'n 22.000 passagiers op 8 december en zo'n 21.400 passagiers op 15 december.

BELGA

Stakingsposten worden opgeruimd

De 400 tot 500 stakingsposten in Oost-Vlaanderen worden opgeruimd. Dat zegt Louis Pillaert (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. Volgens een berekening van de vakbonden werden de posten door ongeveer 10.000 leden en militanten bemand. "De actie is zeer geslaagd, in de zin dat die zeer goed is opgevolgd", zegt Louis Pillaert. Volgens de vakbonden was er vooral in de industriële sectoren en openbare diensten een grote opvolging, maar ook in de verkoopssector en een deel van de bediendensector. In beperkte mate nam ook de medische en verzorgende sector deel. "Ook het socio-culturele veld heeft zijn sympathie geuit, net als een aantal scholen."

Ook inhoudelijk is Pillaert tevreden. "Ik denk dat we een duidelijk en krachtig signaal binnen Oost-Vlaanderen aan onze Vlaamse en federale beleidsmakers gegeven hebben, die ook de burger heeft begrepen."

Pillaert zegt tot slot dat er geen meldingen van incidenten waren. "Soms was het spannend, maar we hadden alles onder controle, ook dankzij een goede samenwerking met de politie, want hun diplomatische aanpak mag ook eens onderstreept worden."


Volgens ondernemersorganisatie Voka zijn in 80 procent van de bedrijven in West-Vlaanderen alle werknemers aan de slag gegaan. Dat meldde de organisatie deze middag na een rondvraag. Bij de kmo's was er ook veel werkwilligheid. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zegt dat 1,5 procent van de kmo's in West- en Oost-Vlaanderen te kampen had met stakende werknemers. Unizo houdt het op 5,3 procent.

Het NSZ bevroeg in de loop van de dag 316 kmo's in West- en Oost-Vlaanderen en zag dat slechts 1,5 procent van de werknemers af te rekenen kreeg met één of meerdere stakende werknemers. Elf procent van de bedrijven werd geconfronteerd met laatkomers door stakingspiketten of gebrekkig openbaar vervoer.

Unizo meent dat 5,3 procent van de ondernemingen getroffen werd in West-Vlaanderen. De ondernemersorganisatie kreeg ook het horen dat een kwart van de bedrijven te kampen had met laatkomers, en een op de vijf ondernemingen ondervond hinder van een stakingspost. Zowat 36 procent van de kmo's zag enkele leveringen niet aankomen.

Bij grote bedrijven, waar de vakbonden sterk vertegenwoordigd zijn, was er meer hinder. Heel wat grote bedrijven, zoals Deceuninck in Roeselare en Picanol in Ieper, ondervonden heel wat hinder. In Ieper was er zelfs een optocht met enkele honderden mensen, vooral vanuit Picanol. In Wevelgem kon onder meer Alpro niet bereikt worden omdat stakers daar de ingang van de industriezone de hele dag versperden. Bij Bekaert valt de schade goed mee omdat vandaag voor velen sowieso een vakantiedag was, naar aanleiding van de feestdag Sint-Elooi, de patroonheilige van de metaalarbeiders.


De Lijn: nog hele dag verstoord

De Lijn verwacht dat de dienstverlening de rest van de dag zwaar verstoord zal blijven in Oost- en West-Vlaanderen. Vanaf morgen rijden de bussen en trams in beide provincies opnieuw normaal.

In Oost-Vlaanderen is het aanbod zwaar verstoord. Op het Gentse stadsnet rijdt tramlijn 1 om het kwartier (tot Wondelgem) en buslijn 3 om het halfuur. Vanaf 20 uur is er geen dienstverlening meer in Gent, ook geen nachtbussen.

In Sint-Niklaas rijden geen bussen, in de regio Dender en Vlaamse Ardennen is minder dan 10 procent uitgereden. Ook op de lijnen van het Waasland naar Antwerpen Linkeroever en vanuit Aalst en Dendermonde naar Vlaams-Brabant is de dienstverlening zwaar verstoord.

In West-Vlaanderen zijn weinig tot geen bussen en kusttrams uitgereden. Op de stadsnetten is er geen bediening, op de streeklijnen nauwelijks: 5 tot 10 procent van de streekbussen is uitgereden. Bij de belbussen rijdt ongeveer 60 procent.

Om 18.30 uur vertrekt in Oostende een kusttram naar De Panne. In Brugge rijden zes van de tien avondlijnen: 94, 95, 96, 97, 98 en 99. In Oostende rijdt alleen de avondlijn 82 naar Oudenburg.

Door de staking in Luik rijdt de Limburgse lijn 74 Tongeren-Luik niet tot in het centrum van Luik, maar tot halte Cadran.

Voor details over de hinder per lijn kunnen reizigers terecht op de website.

BELGA

Een op vijf staakt bij stad Gent

In Gent is iets meer dan een op de vijf personeelsleden van de stad niet aan het werk. Bij de politie en brandweer wordt er nauwelijks gestaakt, de dienstverlening bij IVAGO is wel volledig verstoord, zo meldt het stadsbestuur.

Door de actie zijn een aantal loketten van de dienst burgerzaken dicht net als vijf lokale dienstencentra. Ongeveer de helft van de Gentse sportaccommodaties is niet open. Het gaat onder meer om de zwembaden Het Strop en Rooigem. Het zwembad Van Eyck is beperkt open, tot maximaal 49 zwemmers. De sporthallen Keiskant, Neptunus, Driebeek en Wolfput zijn gesloten. Verder zijn negen op de tien werknemers van afvalintercommunale IVAGO niet aan het werk, er is dan ook geen vuilophaling.

In het Gentse onderwijs zijn bijna alle scholen open. De impact is vooral merkbaar in het stedelijk basisonderwijs, waar in zeven scholen (een op de vijf) de deuren gesloten bleven. "Dat is meer dan de eerste stakingsdag", zegt Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). "Daar waar een deel van de leerkrachten staakt, is er een alternatief programma voor de leerlingen. In het stedelijke basisonderwijs kwamen ruim drie op de tien leerlingen niet opdagen op school, in het secundair is dat vier op de tien."

Van de stedelijke kinderdagverblijven en peutertuinen is maar een op de drie open, maar er werd in noodopvang voorzien.


De provinciale actiedag heeft zoals verwacht een zware ochtendspits met zich mee gebracht. Vooral richting Brussel stonden er lange files, met wachttijden die op sommige plaatsen opliepen tot anderhalf uur. De filelengte piekte rond 8.30 uur op 250 kilometer op de Vlaamse snelwegen, en 280 kilometer voor heel België.


In de gevangenissen in West- en Oost-Vlaanderen is deze voormiddag gemiddeld ongeveer 1 op de 3 personeelsleden aan de slag gegaan. "De toestand verschilt wel van gevangenis tot gevangenis", merkt Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal van de Penitentiaire Inrichtingen, op. Er zijn voorlopig geen noemenswaardige incidenten gemeld.

Het gaat om de gevangenissen van Brugge, Ieper, Ruiselede, Gent, Oudenaarde, Dendermonde en Beveren. "Brugge is het zwaarst getroffen", aldus Sempot. Daar is amper 10 à 15 procent van het personeel aan de slag gegaan en is dus ook het grootste aantal politieagenten gevraagd bijstand te leveren (21). In Dendermonde is dan weer bijna iedereen komen werken, aldus Sempot.


'Veel werkwilligheid in West-Vlaanderen'

In 80 procent van de West-Vlaamse bedrijven zijn volgens ondernemersorganisatie Voka alle werknemers aan de slag gegaan. Dat meldt Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen na een rondvraag. De organisatie, tegenstander van de stakingen, dankt alle werkwilligen.

"Voka is verheugd dat er vandaag in West-Vlaanderen duidelijk meer werkwilligen zijn dan stakers. We onderstrepen daarmee ons imago van hardwerkende provincie. De stakingsbereidheid is duidelijk minder groot dan vooraf aangekondigd werd door de vakbonden", aldus directeur-generaal van Voka West-Vlaanderen Hans Maertens.

"Met vuur spelen"
"Grote bedrijven wijzen ons op de reputatieschade van een staking als deze: voor de klanten, voor de leveranciers en niet in het minst voor de buitenlandse hoofdkwartieren. Dit is echt met vuur spelen", meent Maertens. Voka becijferde dat in West-Vlaanderen een verlies aan toegevoegde waarde zal zijn van 10 tot 15 miljoen euro.

PHOTO_NEWS
Stakers in de haven van Zeebrugge.
BELGA Stakers in de haven van Zeebrugge.

'Stakers bedreigen jobs van morgen'

"De stakers van vandaag staan de industriejobs van morgen in de weg", zegt technologiefederatie Agoria in een persmedeling.

De federatie hekelt dat vele tientallen technologiebedrijven in Oost- en West-Vlaanderen, Luik en Namen voor de tweede maal in minder dan een maand tijd 100 procent productieverlies lijden door de tweede provinciale actiedag.

“Meerdere dagen productieverlies haal je niet in. Zo staan de stakers van vandaag de industriejobs van morgen in de weg. Indien deze bedrijven ook nog op 15 december moeten sluiten, organiseren we op termijn vooral de export van industriejobs", klinkt het.

Als technologiebedrijven ook nog eens op 15 december moeten sluiten, organiseren we op termijn vooral de export van industriejobs

Agoria

Peter Mertens: "Hoe durven ze?"

"Acties gaan voort als regering potdoof blijft" (PVDA) De acties gaan zeker voort als de regering potdoof blijft en er niet wordt toegegeven op de plannen om de pensioenleeftijd naar 67 jaar op te trekken, en er ook op de indexsprong en vermogensbelasting niet wordt toegegeven. Dat zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens tijdens een bezoek aan de Gentse haven.

"De sfeer is heel positief en tegelijk ook heel strijdbaar," aldus Mertens. "Of dat nu bij ArcelorMittal of bij andere havenbedrijven is, de steeds terugkerende klacht is dat mensen het niet zien zitten om tot 67 jaar te werken, terwijl zoveel jongeren zonder werk zitten en dat fysiek niet haalbaar is."

De belangrijkste klacht is volgens Mertens "een algemeen onrechtvaardigheidsgevoel dat overal aanwezig is". "Hoe durven ze de koopkracht aan te pakken van de werkende klasse en tegelijk een belastingvoordeel te geven aan Electrabel of LuxLeaks toestaan? Er is een gevoel dat de gewone werkende klasse moet besparen voor de crisis waar zij niet verantwoordelijk voor is. De woede zit veel dieper dan de Wetstraat denkt. Dit is een regering van onrechtvaardigheid, maar men heeft het idee dat er niet naar hen wordt geluisterd. We hebben niet veel andere mogelijkheden om onze stem te horen."

De PVDA stuurde 170 leden en militanten, verspreid over veertig groepen, naar 300 stakersposten in Oost-Vlaanderen. Tussen 7u en 11u bezocht ook voorzitter Peter Mertens stakersposten in Gent, onder meer bij ArcelorMittal, het Skaldenpark, de UGent en de federale overheidsdienst Financiën.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront berekende vanochtend dat er aan 500 Oost-Vlaamse bedrijven stakingsposten zijn. Het aantal stakers dat ACV, ABVV en ACLVB eerder op 7.000 tot 8.000 schatten, werd tegen 10.00 uur opgetrokken tot ongeveer 10.000, zegt Louis Pillaert.

Blokkade Rekkem even opgeheven

De vakbond heeft in samenspraak met politie de blokkade van het industrie LAR in Rekkem tijdelijk opgegeven, zodat vrachtwagens geladen met voeding wel kunnen passeren. Om 12 uur gaat weer alles dicht. De vakbonden waarschuwen intussen wel dat alles hele dag dicht blijft op 15 december.

AP

Aanrijding in Zele

In Zele reed deze ochtend rond 9.30 uur een auto in op een stakerspikket aan het industrieterrein in de Drukkerijstraat. Dave Dekens, ondervoorzitter van ACV Lokeren-Zele raakte daarbij lichtgewond aan het been.

"De man pikte het niet dat hij niet met zijn auto in het industrieterrein kon en ramde de bestelwagen waarmee we de weg hadden versperd. Hij tikte mij ook aan met zijn auto en had ons eerder al bedreigd met een ijzeren staaf", vertelt Dekens. De politie zal zowel de bestuurder als Dekens later verhoren.

ACOD: "Groot succes"

De staking in Oost- en West-Vlaanderen wordt goed opgevolgd in de openbare sector. Dat meldt de socialistische vakbond ACOD in een persbericht. De tweede van de drie provinciale stakingsdagen wordt een "groot succes" genoemd. "In tal van openbare diensten wordt er vandaag niet gewerkt", aldus ACOD-voorzitter Chris Reniers in het persbericht.

"Zoals aangekondigd rijden er nauwelijks bussen en is ook er ook geen spoorverkeer van en naar beide provincies. Deze staking laat zich echter niet enkel voelen bij het openbaar vervoer." Zo worden volgens de vakbond acties gevoerd bij de gemeenten en in de provincies, in federale en Vlaamse overheidsdiensten- en instellingen, in scholen en bij de kinderopvang, bij bpost, bij Belgacom, bij de loodsdiensten in de havens en in de ziekenhuizen, rust- en verzorgingsthuizen.

Agoria: "Export van industriejobs"

Technologiefederatie Agoria ziet voor de tweede maal in minder dan een maand "100 procent productieverlies" bij technologiebedrijven. Agoria vreest voor de langetermijngevolgen van deze acties voor de internationale positie van deze exportgerichte bedrijven. “Meerdere dagen productieverlies haal je niet in. Zo staan de stakers van vandaag de industriejobs van morgen in de weg. Indien deze bedrijven ook nog op 15 december moeten sluiten, organiseren we op termijn vooral de export van industriejobs", luidt het bij Marc Lambotte, CEO van Agoria.

In de provincie Oost-Vlaanderen liggen heel wat technologiebedrijven zo goed als plat. Dit is vooral het geval in het havengebied van Gent die volledig afgesloten is. Ook in West-Vlaanderen is de impact van de acties in heel wat bedrijven aanzienlijk. In beide provincies staan blokkades aan industriezones en piketten aan bedrijven die soms wel, soms niet werkwilligen doorlaten.

In de Luikse regio worden de belangrijkste industriezones volledig geblokkeerd. Zowat alle technologiebedrijven die in deze zonings gelegen zijn, liggen plat. In de provincie Namen wordt in enkele productiebedrijven gestaakt.

Marc Lambotte van Agoria.
BELGA Marc Lambotte van Agoria.

Unizo:

De Oost-Vlaamse kmo's hebben nagenoeg geen hinder van de staking. Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo Oost-Vlaanderen bij haar leden. Bij 94 procent van de kmo's deelde de zaakvoerder mee dat er geen hinder ondervonden werd door de staking.

Uit een bevraging van Voka blijkt dat zeventig procent van de bedrijven geen hinder ondervindt door de provinciale actiedag. "We hebben globaal de indruk dat de stakingsbereidheid minder groot is dan de vakbonden willen doen geloven", zegt gedelegeerd bestuurder Geert Moerman. "We merken doorgaans dat relatief kleine aantallen mensen bedrijventerreinen en een aantal wegen hebben afgezet, dat belet niet dat een minderheid er in slaagt de economie behoorlijke schade toe te brengen en het imago van onze internationaal opererende bedrijven naar beneden te halen."

Uit de eerste resultaten van een bevraging, tegen 10.00 uur ingevuld door ruim 150 van de 2.800 aangeschreven leden, blijkt verder dat één op de vijf hinder ondervindt omdat een weg of toegang tot industrieterrein geblokkeerd was. Eén op de tien bedrijven tot slot zegt dat er problemen aan de eigen bedrijfspoort zijn. Een kleine helft van de bedrijven die problemen ondervinden, zijn grote bedrijven met meer dan 250 werknemers.

"Een groot aantal mensen kan dus wel ongehinderd werken", zegt Moerman. "Ik heb heel sterk de indruk dat diegenen die de staking het sterkst ondersteunen, de gebruikelijke beroepsstakers van het openbaar vervoer zijn, die altijd voor onredelijk veel schade zorgen, en de havenarbeiders, waarvan je je kan afvragen of ze het algemeen belang dienen of hun specifiek statuut."

Chris De Hollander, voorzitter van Voka Oost-Vaanderen en CEO van Stora Enso, vindt dat blokkeren van bedrijven absoluut uit den boze is. "Staken is voor mij een recht, maar werken ook. Het hart van de staking is gericht tegen de bedrijven, terwijl de boodschap gericht is tegen de regering. Ook wij willen de loonkost omlaag, een efficiënte overheid en de handelsbalans in orde brengen."

Ik heb heel sterk de indruk dat diegenen die de staking het sterkst ondersteunen, de beroepsstakers van het openbaar vervoer zijn

Geert Moerman, Voka

LBC-NVK legt uit waarom

Meer dan helft van treinen afgeschaft

Tussen 6 en 9 uur vanochtend is iets meer dan de helft van de treinen afgeschaft. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel in een overzicht van de hinder. Op de twintig belangrijkste spoorlijnen van het land reed tijdens de ochtendspits 48 procent van de treinen. "De treinen die tijdens de ochtendspits hebben gereden, hadden een gemiddelde vertraging van ongeveer 10 minuten per trein", aldus Infrabel. Tussen 6 en 9 uur werden 445 treinen afgeschaft, terwijl 420 wel hebben gereden. De hinder was het grootst in Oost- en West-Vlaanderen, de twee provincies in Vlaanderen waar een provinciale actiedag plaatsvindt. Dat gebeurt ook in de provincies Namen en Luik.

Van de belangrijkste lijnen was er maandagochtend geen treinverkeer op de spoorlijnen Oostende-Brussel (lijn 50A), Gent-Antwerpen (lijn 59), Dendermonde-Brussel (lijn 60), Kortrijk-Gent (lijn 75) en Kortrijk-Denderleeuw (lijn 89). Op de spoorlijn 36 is enkel treinverkeer tussen Brussel en Leuven, verder door naar Luik niet meer door de staking daar.

Ook het internationaal reizigersverkeer is getroffen. Tussen Brussel en Duitsland reed geen enkele Thalys en ICE-trein, aldus Infrabel. Het internationale verkeer naar Parijs en Londen reed normaal (Thalys en Eurostar). Bij Thalys zijn wel verschillende treinen beperkt tot Brussel.

Frieke Neyrinck van spoorwegmaatschappij NMBS zei nog dat de ochtendspits op de sporen verliep "zoals verwacht". Geen treinverkeer dus in de provincies waar gestaakt wordt en verder "redelijk vlot" treinverkeer in de andere provincies.

BELGA

Wisselende hinder bij bpost

De vakbondsacties in Oost- en West-Vlaanderen hebben geen al te grote gevolgen gehad voor de postbedeling in beide provincies. In Luik waren er wel grote problemen, zo meldt bpost.

Het sorteercentrum van bpost in Gent was maandag geblokkeerd van 4 tot 9 uur. Alle distributiekantoren waren evenwel vooraf al bevoorraad met per ronde gesorteerde post. De kranten werden overal gebust, behalve in Ninove en Zottegem. De postrondes met brieven en pakjes werden voor 85 procent verzekerd in Oost- en voor 80 procent in West-Vlaanderen.

Het sorteercentrum Luik X wordt sinds middernacht geblokkeerd. De distributiekantoren werden niet bevoorraad, waardoor er geen brieven en pakjes te verdelen waren. Ook de kranten vielen niet in de brievenbus, behalve in Duitstalig België.

In Namen ten slotte belandden de meeste kranten wel in de brievenbussen en werden twee op de drie postrondes uitgevoerd. Er waren echter weinig brieven te bedelen.

BELGA

Zo verloopt de Oost-Vlaamse staking

"We schatten dat er aan ongeveer 500 bedrijven acties zijn", zegt Pillaert. "Alles verloopt zoals gepland, ook aan de stakingsposten verloopt alles ordentelijk."

Ook aan verschillende ziekenhuizen staan militanten, zoals onder meer UZ Gent, OLV Aalst en AZ Oudenaarde. "Maar alles is in het werk gezet om ervoor te zorgen dat alle toegangswegen naar de ziekenhuizen vrij blijven", klinkt het. Aan het Gentse UZ is er daardoor een verhoogde drukte, maar de politie bevestigt dat de afspraken om patiënten en hulpdiensten door te laten, goed opgevolgd worden.

In de Gentse haven staat er op rechteroever, waar de meeste bedrijven gesitueerd zijn, bij ongeveer elk kruispunt op de R4 een stakerspost. Op linkeroever is de New Orleansstraat en Meulestedebrug tijdelijk afgesloten. Er zijn gevolgen voor onder meer Oleon Ertvelde, Van Gansewinkel, Fuji, Kronos, Sadici, Rogers, Taminco Algist-Brugeman, ABC, Stora Enso. Verder in Gent wordt aan de Ghelamco-site actie gevoerd bij onder meer Hot Cuisine en Amcor. In Wichelen wordt er gestaakt bij Van de Velde, in Wetteren bij Recticel.

In het Meetjesland zijn er acties bij Johson Controls (Assenede), Ter Beke (Waarschoot), Revam en Ontex (Eeklo), Bekaert (Aalter) en een flyeractie bij FrieslandCampina. In Deinze wordt actie gevoerd bij VerseleLaga en Dossche Mils en ook de Makro in Eke (Nazareth) is dicht.

De Denderstreek dan. In Aalst zijn er acties aan industrieterrein Tragel, met onder meer Jan De Nul, Tech Data, en aan het industrieterrein Wijngaardveld, met onder andere Honda en Tupperware. In Erpe-Mere is er een informatieve actie bij een verdeelcentrum van Aldi, maar er staan ook stakersposten bij Corelio. In Erembodegem is de actie voelbaar bij VPK, Eandis, Somatis, en Belcolade. In Ninove wordt er actie gevoerd bij La Lorraine en het drankendistributiecenturm van Delhaize. In Denderleeuw wordt gestaakt bij Rendac, arbeiders van de NMBS voeren actie aan het station.

In het Waasland is het industriepark-West in Sint-Niklaas afgesloten, er zijn acties bij SVK, Microtherm en VF Europa. Ook in Zele (industriepark) en Lokeren (Waaslandlaan) zijn industrieparken dicht. Verder zijn er stakersposten bij Cordeel (Temse), Colars en Omco (Hamme), Ontex (Buggenhout). Werknemers uit bedrijven uit de Waaslandhaven namen vorige week al deel aan de Antwerpse provinciale actiedag.

De Vlaamse Ardennen tot slot. In Oudenaarde is de industriezone Bruwaan dicht, er wordt actie gevoerd bij SSP (vroegere Solvay), Aarova, Samsonite, On Semiconductor, Naessens Construct en Balta. Ook bij Beaulieu wordt gestaakt.

In Ronse is het industrieterrein KleinFrankrijk dicht, daar zijn bedrijven gevestigd als Willems Veranda Construct, Van Gansewinkel en Associated Weavers. Er zijn ook stakersposten aan de vier vestigingen van Utexbel en Hannecard.

BELGA
BELGA
BELGA

R4-Oost in Zelzate even dicht

In Zelzate gaat de R4-Oost, dichtbij ArcelorMittal, tot 10.30 uur dicht. Ook het afrittencomplex van de E34 zal geblokkeerd worden, melden de lokale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. Het gaat om een tweede tijdelijke actie op dat stuk van de R4, of er nog zullen volgen is niet duidelijk. Ook aan de Vliegtuiglaan (Weba-tunnel) zijn er vliegende stakingsposten.

Louis Pillaert (ABVV) zegt dat hij nog geen weet heeft van spontane acties. "De communicatie verloopt ook zeer vlot, ook de houding van de lokale politie ten opzichte van de stakingsposten is een voorbeeldhouding, althans van diegene die ik gezien heb", zegt Pillaert nog.

Woordvoerder Manuel Gonzalez van de Gentse lokale politie zegt dat er nog geen incidenten gemeld zijn en dat problemen via onderhandelen opgelost worden.

De houding van de lokale politie ten opzichte van de stakingsposten is een voorbeeld

Louis Pillaert, ABVV

West-Vlaamse actie

In West-Vlaanderen wordt de oproep van de vakbonden om het werk neer te leggen goed opgevolgd. Verspreid over de hele provincie staan er stakingsposten. De vakbonden zijn dan ook van mening dat deze actiedag sterk is begonnen. Omstreeks 10 uur krijgen de vakbonden goed beeld op de start van de actiedag. "De start is alvast gelukt. Van in Oostende tot in Wevelgem staan er overal stakingsposten die bemand worden door 100 tot 150 stakers", aldus provinciaal secretaris bij ABVV Erik Van Deursen. "De staking wordt goed opgevolgd. Dat is zelfs merkbaar aan het rustige verkeer in de provincie. Enkel richting Brussel is het druk."

Volgens Van Deursen zijn er ook voorlopig geen incidenten en verloopt alles rustig. "We hebben daar ook de nodige inspanningen voor gedaan." Van Deursen is ook tevreden over het feit dat alle bonden broederlijk bijeen staan en dat er een stevig vakbondsfront opgetrokken is met de drie vakbondskleuren.

Ook andere vakbonden maken melding van een sterke start. "De geplande posten staan er overal en zijn goed opgevuld. Er heerst een rustige sfeer en er zijn weinig werkwilligen komen opdagen", aldus ACV Midden-West-Vlaanderen. Ook politieke partijen scharen zich achter de staking. Zo bezoekt PvdA vandaag 86 piketten en spreken ze hun steun uit voor de staking.

Bij de steden en gemeenten is er een wisselend beeld. In Brugge is er wat hinder bij de vuilnisophaling en blijven de meeste musea dicht. In de gevangenis van Brugge neemt de politie de taken van de cipiers en bewakers over, want ook hier wordt de staking goed opgevolgd. In Ieper en Roeselare zijn de meeste sportinfrastructuren gesloten, maar bijvoorbeeld in Kortrijk zijn de meeste zwembaden en looppistes dan wel weer open.

Bij de kmo's is er dan weer minder opvolging. In kmo-zones in Zuid-West-Vlaanderen is er veel activiteit. Links en rechts hangen wel wat vlaggen of staan er enkele vakbonslieden, maar is het al bij al rustig.

In Ieper wordt er intussen ook betoogd.

Een foto die is geplaatst door Tim Joye (@timjoye) op


Syndicale sint in Kortrijk en Rhisnes

Henk Deleu
Henk Deleu
BELGA
BELGA

Haven Zeebrugge draait op laag pitje

De stakingsdag veroorzaakt grote hinder in de haven van Zeebrugge. Dat is vanochtend te horen bij het havenbestuur. De bedrijvigheid in de haven van Zeebrugge is tot een minimum herleid. Zowel in de voorhaven, achterhaven als aan de Grens Inspectie Post staan er stakingsposten. Ook aan de transportzone is er heel wat hinder. Bedrijven zoals Tropicana en containerafhandelaar CHZ, zijn genoodzaakt dicht te blijven. Door die acties ligt ook het scheepvaartverkeer zo goed als stil.

"De acties werden wel goed voorbereid en aangekondigd. Vandaag is er inderdaad weinig bedrijvigheid, maar het werk is de jongste dagen en ook de komende dagen goed verspreid", aldus gedelegeerd bestuurder Joachim Coens. "Iedereen heeft wel een reden om staken. Zo zijn er uiteraard de plannen van de Vlaamse en federale regering, maar ook havenarbeiders en de transportsector hebben specifieke zorgen. Voor ons is het belangrijkste dat alles goed voorbereid is en dat alles rustig verloopt", besluit Coens.

Er zijn de plannen van de Vlaamse en federale regering, maar ook havenarbeiders en de transportsector hebben specifieke zorgen

Joachim Coens, CEO Haven Zeebrugge

Ministeriële vogelpik in Gent

sabine van damme
sabine van damme

Brandweer flyert in Kortrijk

Henk Deleu
Henk Deleu

Politiebijstand in de gevangenissen

In de West- en Oost-Vlaamse gevangenissen zijn vanochtend nog geen incidenten genoteerd. Bij de meeste is wel bijstand van de politie voorzien of gevraagd. Dat zei Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI).

Het gaat om de gevangenissen van Brugge, Ieper, Ruiselede, Gent, Oudenaarde, Dendermonde en Beveren. Zowat overal zijn mensen aan de slag gegaan, maar zijn ook agenten voorzien of gevraagd, aldus Sempot. Enkel bij de gevangenissen van Dendermonde en Ruiselede was vanochtend rond 7.30u geen politiebijstand nodig.

"Het gaat om een beperkt aantal, maximaal een tiental agenten", zei Sempot. In de grote gevangenis van Brugge is dat een twintigtal. Cijfers en percentages over de opkomst van het personeel waren evenwel nog niet voorhanden.

Vooralsnog kreeg het EPI geen melding van incidenten tijdens de actiedag. Sempot zei nog dat het directoraat-generaal de situatie nauwgezet opvolgt en dat maatregelen zijn genomen inzake veiligheid.

Vooralsnog is er geen melding van incidenten in de gevangenissen tijdens de actiedag

De gevangenis van Beveren.
BELGA De gevangenis van Beveren.

Piek op 250 kilometer file

De provinciale actiedag heeft zoals verwacht voor een zware ochtendspits gezorgd. Vooral richting Brussel stonden er lange files, met wachttijden die op sommige plaatsen opliepen tot anderhalf uur.

De filelengte piekte rond 8.30u op 250 kilometer op de Vlaamse snelwegen, en 280 kilometer voor heel België. Dat heeft Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum gezegd. De problemen waren het grootst op de snelwegen richting Brussel. Vooral vanuit de provincies waar er vandaag acties zijn, waardoor er geen treinen rijden, was het druk op de baan. Vanuit Nijvel en Namen liepen de wachttijden op tot anderhalf uur richting Brussel; en ook vanuit Gent "was er makkelijk een uur wachttijd", aldus Beeckman.

Ook rond Gent, waar vakbonden de toegangswegen naar de haven blokkeerden, verliep de ochtendspits moeilijker dan normaal. De ochtendspits rond Antwerpen was daarentegen "redelijk doenbaar".


Blue screen of death

Leemans: "Factuur voor de zwaksten"

ACV-voorzitter Marc Leemans, die vanmorgen rond 08.30u zijn twintigste stakingspost had bezocht, stelt vast dat de mensen echt kwaad zijn. "We moesten er ook niet veel moeite voor doen om al die piketten bemand te krijgen", klinkt het.

"Het regeringsbeleid is totaal onrechtvaardig en ongelijk", zegt Leemans bij een post aan ArcelorMittal Gent. "Men legt alle lasten bij werknemers en gezinnen en er wordt hard bespaard bij de overheid en sociale zekerheid. De groep werknemers die nu al de zwaarste lasten dragen, 45 procent, krijgen er nog een belasting van 2 procent bij, want dat is de indexsprong. De andere groepen worden gevrijwaard, de kaaimantaks gaat niet opbrengen zoals berekend, de bankentaks komt pas veel later en de indexsprong zal veel meer kosten. De mensen beseffen dat de factuur eenzijdig bij de zwakste groepen wordt gelegd".

Na gesprekken met stakers ervaart hij dat mensen echt kwaad zijn. "We moesten er ook niet veel moeite doen om al die piketten bemand te krijgen. Dit toont duidelijk aan dat al die mensen het menen. Er zijn ook heel veel sympathisanten, mensen die voorbijrijden en hun duim omhoog steken, mensen die niet kunnen staken, omdat ze bijvoorbeeld in een kmo werken, of durven staken."

Marc Leemans.
BELGA Marc Leemans.

We moesten niet veel moeite doen om al die piketten bemand te krijgen

ACV-voorzitter Marc Leemans

Unizo steunt werkwilligen

Ondernemersorganisatie Unizo heeft zijn steun uitgesproken voor de mensen die op de provinciale stakingsdag bereid zijn te werken. Ze deden dat in een bandencentrale in het West-Vlaamse Waregem waar alle werknemers zijn komen opdagen om te werken. Unizo luisterde naar de zorgen binnen het bedrijf en beloonde het personeel met een ontbijt.

"We komen in de eerste plaats de bezorgdheden bij de werknemers opnemen. Verschillende maatregelen die nu door de regeringen worden genomen voor onze ondernemers, zijn negatief en dat voel je hier ook. Er is vooral bezorgdheid rond de koopkracht en rond de hoge loonlasten die alsmaar zwaarder doorwegen", aldus operationeel directeur West-Vlaanderen Manu De Meester bij Unizo. "Opvallend is dat de zorgen in groep naar voren worden gebracht bij de kleine en middelgrote ondernemingen."

Unizo stuurt met het bezoek een signaal uit naar alle kmo's. Ze zijn van mening dat staken momenteel niet de oplossing is, vandaar dat de ondernemersorganisatie het initiatief heeft genomen om zelf het sociaal overleg op te starten.

De hele dag gaat Unizo op bezoek bij ondernemingen waar er niet gestaakt wordt. In de loop van de dag vervoegt ook gedelegeerd bestuurder Karel Vaneetvelt de troepen in West-Vlaanderen. Straks bevraagt Unizo nog de ondernemingen om te polsen naar de werkwilligheid. Werkgeversorganisatie NSZ berekende dat er slecht in één procent van de kmo's zal gestaakt worden.

Er is vooral bezorgdheid rond de koopkracht en rond de hoge loonlasten die alsmaar zwaarder doorwegen

Manu De Meester, Unizo
BELGA

Veel hinder bij Gentse prikacties

In Gent werd de John F. Kennedybaan aan de Skaldenbrug in beide richtingen eventjes afgesloten voor het verkeer. Dat stelde een Belga-fotograaf vast en bevestigde de lokale politie. De actie begon iets voor 08.30 uur, maar omstreeks 08.45 uur was de R4 weer vrij. Wel zijn er nog steeds problemen aan de Vliegtuiglaan, als gevolg van 'vliegende' stakingsposten.

"We proberen de hinder te beperken door onderhandelingen", zei politiewoordvoerder Manuel Gonzelez over de actie. "Onze mensen ter plaatse staan in permanente dialoog met de vakbonden." Het ging om een prikactie, maar wel met grote gevolgen gezien het om een verbindingsweg tussen Gent en Zelzate gaat. Het verkeer op de R4 kent volgens de politie een normale drukte.

Verder is het in Gent bijzonder druk in de omgeving Dampoort, zegt de politie. "Dat komt omdat het verkeer op de as Vliegtuiglaan-Afrikalaan richting Kennedybaan en omgekeerd regelmatig geblokkeerd werd door prikacties."

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA

Op naar Sint-Niklaas

Jan van Gulck

Ook in Luik laat de actiedag zich voelen. Rond 4.30u werden de eerste stakingsposten opgericht. Vooral bedrijventerreinen zijn getroffen. Ook voor verschillende scholen in het centrum staan er stakingsposten. De inritten van de industrieparken Hauts-Sarts (Herstal), Villers-le-Bouillet en Grâce-Hollogne zijn geblokkeerd. Ook zijn acties gepland rond de industrieparken van Sart-Tilman (Luik).

De hele sector van de staalindustrie is gemobiliseerd. Werknemers van ArcelorMittal vervoegden de posten rond 5.30u. Bedrijven zoals TNT, Techspace Aero, FN Herstal, AB InBev, de luchthaven van Luik en Ethias zijn eveneens getroffen door de actiedag. Op de verschillende sites van christelijk ziekenhuiscentrum in Luik, Montegnée, Rocourt, Borgworm, Hermalle-sous-Argenteau en Heusy zijn operaties en consultaties uitgesteld. Ook de Citadel van Luik is getroffen.

Ongeveer 500 vakbondsmilitanten blokkeren dan weer de toegang tot het bedrijventerrein van Eupen, zo deelden de vakbonden mee. Vooralsnog verloopt de actiedag er zonder incidenten.

Ook voor de gebouwen van enkele distributiecentra zijn stakingsposten opgericht. Vanuit de stelplaatsen van TEC Luik-Verviers zijn bovendien geen bussen uitgereden, ook niet van private bedrijven. Vanuit het station Luik-Guillemins vertrekt eveneens geen enkele trein.

In het centrum van Luik, net als in Jemeppe-sur-Sambre en in Gembloux, staan sinds 7 uur maandagochtend stakingsposten, zo deelde permanent secretaris Stéphanie Bertrand van de socialistische vakbond mee. Die posten "blokkeren nooit volledig de toegang tot de scholen". Het werkwillige personeel dat de leerlingen opvangt, kunnen net zoals de leerlingen de scholen in.

BELGA
BELGA

Deze bus rijdt dan weer wel

De drie vakbonden rijden deze voormiddag met een "generatiebus" langs verschillende Gentse stakingsposten. Een veertigtal aanwezigen aan boord, uit verschillende leeftijds- en beroepscategorieën, maakt duidelijk dat alle generaties hun redenen hebben om te staken. Aan boord van de bus zit Jan Vercamst, nationaal voorzitter van de liberale vakbond. Hij ontmoette rond 8 uur zijn collega-voorzitters Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV) aan de stakingspost bij ArcelorMittal in Gent.

De bus startte om 6 uur aan de Gentse Dampoort en hield aan de Skaldenstraat halt bij Tower Automotive, een toeleverancier van Volvo Car Gent. Verder op de Kennedybaan werd ook een stop gehouden bij SAS Automotive, een andere belangrijke toeleverancier. Na ArcelorMittal wordt ook het Europees verdeelcentrum van Honda en Volvo Car Gent aangedaan. De actie eindigt bij de FOD Financiën aan de A. Crommenlaan, waar rond 10.30u een ludieke actie gehouden wordt.

"Onze boodschap is dat de maatregelen, die zowel in het Vlaams als het federaal regeerakkoord op tafel liggen, alle generaties treffen", zegt Ewald Serraes (ACLVB). "We zijn er ons van bewust dat er bespaard moet worden, maar willen dat die rechtvaardig zijn. Er zijn ook alternatieven, voor mensen die nu einde loopbaan zijn moet gegarandeerd worden dat hun werk ook werkbaar blijft."

CEO Gentse haven: "20 miljoen verloren"

Een vijftiental stakersposten langs alle toegangswegen naar de Gentse haven, zorgen ervoor dat die volledig afgesloten is voor het verkeer. Op rechteroever, waar de meeste bedrijven gesitueerd zijn, heeft ongeveer elk kruispunt op de R4 een stakerspost, op linkeroever is de New Orleansstraat en Meulestedebrug, tot negen uur, afgesloten. Zowel de politie als de vakbonden zeggen dat het echter zeer rustig is op de wegen. Aan de Vliegtuiglaan zorgen vliegende stakingsposten voor prikacties, onder meer aan de "Weba-tunnel".

Zelzatebrug ligt tot 14 uur horizontaal, er kan geen enkel zeeschip de haven binnen. "De scheepsagenten hebben dat ingeschat, want er was in het weekend een verhoogde activiteit en het eerstvolgende schip komt pas maandagavond 23.00 uur de haven binnen", aldus Schalck.

Door de blokkades kan Volvo Car Gent niet produceren, onder meer ook het Skaldenpark waar veel toeleveranciers gevestigd zijn, is afgesloten. Het bedrijf ging vorige week uit van een productieverlies van 1.200 wagens. Ook de toegang tot ArcelorMittal is geblokkeerd, maar het bedrijf sprak met de vakbonden af dat er wel halffabrikaten geproduceerd kunnen worden.

De actie heeft voor de Gentse haven twee gevolgen, zegt Daan Schalck. "De Nationale Bank berekende dat de Gentse haven dagelijks een waarde van ongeveer 20 miljoen euro creëert, die waardecreatie gaat nu dus verloren", zegt hij. "Daarnaast zijn de acties nooit goed voor het imago tegenover buitenlandse bedrijven."

BELGA

500 stakingsposten in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen zijn er vanochtend 500 stakingsposten opgesteld en die worden door 7.000 tot 8.000 actievoerders bemand. Dat zegt Louis Pillaert (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront met ACV en ACLVB. "We schatten dat er aan ongeveer 500 bedrijven acties zijn", zegt Pillaert. "Alles verloopt zoals gepland, ook aan de stakingsposten verloopt alles ordentelijk."

Ook aan verschillende ziekenhuizen staan militanten. "Maar alles is in het werk gezet om ervoor te zorgen dat alle toegangswegen naar de ziekenhuizen vrij blijven", klinkt het. Aan het Gentse UZ is er daardoor een verhoogde drukte, maar de politie bevestigt dat de afspraken om patiënten en hulpdiensten door te laten, goed opgevolgd worden.

Voka:

Het ziet ernaar uit dat heel wat ondernemingen en bedrijventerreinen afgesloten zijn door stakingspiketten. Voka Oost-Vlaanderen had nochtans voor het weekend in een brief aan de 65 burgemeesters in de provincie gevraagd om op te treden wanneer de vrije toegang tot bedrijventerreinen of ondernemingen zou worden gehinderd door actievoerders. Voka vroeg aandacht voor het recht op werken.

"Heel wat medewerkers van onze leden-ondernemingen drukken de wens uit om op bovenvermelde dagen te werken, en dus niet te staken", schrijven voorzitter Chris De Hollander en afgevaardigd bestuurder Geert Moerman. "Wij wensen het stakingsrecht niet ter discussie te stellen, maar evenmin kunnen wij aanvaarden dat niet-stakende werknemers het recht wordt ontzegd op vrije toegang tot het bedrijf. Hetzelfde geldt voor klanten en leveranciers die niet wensen deel te nemen aan stakingen. Tegenover het democratisch recht op staken staat immers een evenwaardig recht op werken. Werkwilligen moeten effectief het recht op werken kunnen uitoefenen", luidt de boodschap.

Voka wees in haar vraag naar een bepaling uit artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet. Daarin staat dat gemeenten als taak hebben "het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen".

"Concreet betekent dit dat de lokale politie desgevallend optreedt tegen actievoerders die de vrije toegang tot bedrijven en bedrijventerreinen belemmeren en dat zij de veiligheid waarborgt op de openbare weg", klinkt het nog.

Voka Oost-Vlaanderen heeft voor de provinciale actiedag een meldpunt opgericht, sos.ov@voka.be.

Stakingspost aan het industrieterrein van Wevelgem.
Henk Deleu Stakingspost aan het industrieterrein van Wevelgem.
Stakingspost aan het industrieterrein van Wevelgem.
Henk Deleu Stakingspost aan het industrieterrein van Wevelgem.

De staking laat zich voelen op de weg

In beeld: Gents Skaldenpark geblokkeerd

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA

Hinder voor Waalse bussen en treinen

Ook de TEC-bussen in Wallonië ondervinden zware hinder van de staking. In de regio van Namen rijdt geen enkel bus. Rond Dinant, Yvoir en Ciney gaat het over 'enkele bussen'. In Philippeville, Couvin, Florennes en Chimay is ongeveer een vijfde van de bussen uitgereden.

Het spoorverkeer is in de getroffen provincies volledig lamgelegd.

Volgens Luc Giltay van de socialistische vakbond zijn stakingsposten opgericht aan industriezones van Rhisnes en Seilles en bij bedrijven in Namen zoals Electrabel, maar ook voor onder meer de gevangenis van Namen.

BELGA

Advocaten lijsten rechten stakers op

Omdat stakers en vakbonden "geconfronteerd worden met repressie en beperking van hun grondrechten van vrije meningsuiting, vergadering en vereniging", besloten de advocaten van Progress Lawyers Network om de 10 basisrechten van de staker nog eens op te lijsten en te verspreiden.

10 basisrechten voor stakers

Al 100 km file

De ochtendspits is zoals verwacht vroeg op gang gekomen door de provinciale actiedag. Er staat al meer dan 100 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, zegt het Vlaams Verkeerscentrum kort voor 7 uur. "Dat is relatief veel." Doordat er in Oost- en West-Vlaanderen geen treinen rijden, is het extra druk op de E40 vanuit Gent richting Brussel. Het is daar ondertussen al aanschuiven vanaf Wetteren, goed voor een vertraging van 45 minuten, aldus Hajo Beeckman, de woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

Eenzelfde fenomeen is er voor het verkeer vanuit de provincie Luik richting Brussel. Daardoor is het aanschuiven op de snelweg Tienen-Leuven.

Het grootste probleem vanochtend is er in Luik, waar de E40 ter hoogte van Herstal even volledig versperd werd door een vakbondsactie. Daar stonden banden en paletten in brand. Ondertussen zou het verkeer er over één rijstrook kunnen passeren.

Beeckman herhaalt nog dat het Gentse havengebied, met bedrijven als Volvo Cars, Honda en ArcelorMittal, niet bereikbaar is via de weg.

Het ABBV houdt de sfeer erin

Luchthaven Luik onbereikbaar

Sinds 6 uur vanochtend staan er piketten rond de luchthaven van Luik. Die is daardoor onbereikbaar. De luchthavendirectie en bonden hebben wel een akkoord gesloten: er zijn lijsten opgesteld van personeelsleden die wel de gebouwen binnen mogen, zodat de veiligheid kan verzekerd worden.

De luchthaven was voorbereid op de hinder. Vrachtvluchten werden vóór zes uur afgehandeld. Een passagiersvlucht is verplaatst naar Brussel. Voor de reizigers heeft de touroperator bussen voorzien. Er is enkel onduidelijkheid over een geplande namiddagvlucht.

BELGA

Geen treinen

Volgens Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel, hebben er tussen 4 en 5 uur vanochtend geen treinen gereden in Oost- en West-Vlaanderen. Op lijnen 50A (Brussel-Oostende), 59 (Antwerpen-Gent), 60 (Brussel-Dendermonde), 75 (Kortrijk-Gent) en 89 (Kortrijk-Denderleeuw) was er geen enkel verkeer. De komende uren wordt geen beterschap verwacht. De situatie is gelijkaardig in Namen en Luik.

Frieke Neyrinck, woordvoerster van de NMBS, zegt dat er stakingsposten staan in de stations van Brugge, Gent, Dendermonde, Namen en Aarlen. Treinen kunnen de stations niet door. Het treinverkeer in andere provincies verloopt op dit moment nog vlot, zegt de woordvoerster.

Ook hinder in haven van Zeebrugge

Haven Gent gaat plat

Zoals verwacht is er grote hinder in de haven van Gent. Volgens haventopman Daan Schalck zijn vele bedrijven en bedrijventerreinen onbereikbaar en gaan er geen zeeschepen in of uit. Hajo Beeckman, de woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum voegt via dezelfde weg toe dat op de R4 bijna alle toegangen naar de Gentse haven gesloten zijn.

Amper trams en bussen

De dienstverlening van de openbaarvervoermaatschappij De Lijn is vanochtend zwaar verstoord in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, door de provinciale actiedag van de vakbonden tegen de regeringsmaatregelen. "Er zijn weinig tot geen bussen en trams uitgereden", meldt De Lijn.

In West-Vlaanderen is er geen dienstverlening op de stadsnetten en ook de Kusttram is niet uitgereden. Op de streeklijnen en bij de belbussen is ongeveer 10 procent uitgereden.

Op het Gentse stadsnet van De Lijn in Oost-Vlaanderen rijden tramlijn 1 (tot Wondelgem) en buslijn 3 om het halfuur. Op de lijnen naar Antwerpen Linkeroever rijden geen bussen. In Sint-Niklaas rijden geen bussen, in de regio Dender en Vlaamse Ardennen is minder dan 10 procent uitgereden.

Ook op de lijnen van het Waasland naar Antwerpen Linkeroever en vanuit Aalst en Dendermonde naar Vlaams-Brabant zijn gevolgen van de vakbondsactie voelbaar, klinkt het nog. Door de staking in Luik rijdt de Limburgse lijn 74 Tongeren-Luik niet tot in het centrum van Luik, maar tot halte Cadran.

In de overige provincies verloopt de dienstverlening normaal.

Reizigers kunnen de hinder per lijn consulteren op de website van De Lijn.

Treinen voelden staking gisteren al

De tweede provinciale actiedag zorgde gisteravond al voor hinder voor het treinverkeer in de betrokken provincies. In Oost- en West-Vlaanderen, Namen en Luik was het treinverkeer zondag voor 22 uur al verstoord met her en der geschrapte treinen. Het zwaartepunt van de actie volgt vandaag.

Voor twee Thalystreinen uit Parijs was gisteravond een aangepaste dienstregeling voorzien. Zij werden beperkt tot Brussel-Zuid.


voorbeschouwing

De zwaartepunten van de tweede provinciale actiedag lijken te gaan liggen in Luik en Oost-Vlaanderen. Volgens de bonden zullen minstens 400 Oost-Vlaamse bedrijven en instellingen platliggen. Ook in West-Vlaanderen en Namen wordt er actiegevoerd.