Minstens 142 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen blijven spoorloos

Voorzitter François Cornelis (links) en CEO Heidi De Pauw (rechts).
Photo News Voorzitter François Cornelis (links) en CEO Heidi De Pauw (rechts).
Van 142 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen heeft Child Focus geen idee waar ze verblijven. Dat zei de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen dinsdag bij de voorstelling van haar jaarverslag 2017. Algemeen directeur Heidi De Pauw deed een oproep om de taskforce Verdwijningen die werd opgericht door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, snel te "dynamiseren".

Het aantal meldingen van de verdwijning van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen bleef vorig jaar stabiel: 119, tegenover 116 in 2016. Het gaat meestal om kinderen of tieners van wie de verdwijning als onrustwekkend wordt beschouwd door de politie, hun voogd of het opvangcentrum.

Daarnaast werden nog 98 zaken uit voorgaande jaren gevolgd. Van de 217 behandelde dossiers kon maar één op de drie worden gesloten, zegt Child Focus. "Al te vaak moeten politie en andere diensten het opgeven omdat ze over te weinig opsporingsmiddelen beschikken", aldus de stichting. "Toch lopen die jongeren, vanwege hun kwetsbaarheid, het grootste risico het slachtoffer te worden van mensenhandel of seksuele en zelfs economische uitbuiting."

Het aantal meldingen dat Child Focus binnenkrijgt over de verdwijning van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, is overigens maar het topje van de ijsberg. Het is onmogelijk om het precieze aantal vermiste jongeren te bepalen, aldus Child Focus. 

"Dynamiseren"

Heidi De Pauw vraagt om de taskforce Verdwijningen de "dynamiseren". De werkzaamheden lopen, maar de algemeen directeur van Child Focus wil dat er een "versnelling" komt. "Op die manier kunnen we sneller komen tot een uitbreiding van het bestaande Brusselse protocol verdwijningen over het ganse land. Zo kunnen we enerzijds voorkomen dat die jongeren verdwijnen en anderzijds, als een verdwijning zich voordoet, sneller en efficiënter optreden."

De Pauw zegt ervan overtuigd te zijn met "een goede gecoördineerde aanpak" tussen alle bevoegde diensten meer jongeren te kunnen "terugvinden en beschermen".
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rita Loos

  Ga ze zoeken in Engeland. Die gasten beweren toch allemaal daar een oom of een grote broer of achterneef te hebben die hen verwacht en zal opvangen.

 • Bruno Desmaele

  dat komt ervan als je zowat iedereen zonder fatsoenlijke selectie op je grondgebied toelaat met daarenboven de onmacht om illegalen uit te zetten.

 • jan dupont

  op 13 jarige leeftijd van Afghanistan naar Belgie en dan vedwijnen ?????

 • dominique castelein

  die zijn nu illegaal,doen hun zaakjes,drugs,criminaliteit en willen niet gevonden worden,geen tijd noch geld insteken,verloren moeite