Minstens 10.000 betogers op Gentse klimaatmars

Het Sint-Pietersplein in Gent liep aardig vol.
BELGA Het Sint-Pietersplein in Gent liep aardig vol.
Op het Gentse Sint-Pietersplein is omstreeks 15.30 uur een nieuwe klimaatmars met minstens 10.000 deelnemers vertrokken. Opvallend veel gezinnen met kinderen zijn naar het stadscentrum afgezakt. De fietsstallingen in de ruime omgeving van het plein staan vol. Veel betogers hebben kartonnen borden meegebracht met boodschappen over de klimaatopwarming.

"Vrijwilligers van Greenpeace en heel veel andere organisaties in het Gentse hebben inspiratie opgedaan van de jongere mensen en van de grote klimaatmarsen in Brussel. Ze vonden het de hoogste tijd om ook in Gent onze stem voor het klimaat te laten horen", zegt Joerie Thijs van Greenpeace. "Er is vooral in het Gentse gemobiliseerd."

De delegatie van de partij Groen valt op in de massa met een hoop vlaggen. "In deze stad hebben we met het circulatieplan veel verbetering gerealiseerd in levens- en luchtkwaliteit. Het is logisch dat we deze boodschap ondersteunen", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "We moeten dit blijven volhouden tot de boodschap begrepen is."

De groene Gentse schepen Filip Watteeuw is fier dat de mars in zijn stad plaatsvindt. "Gent heeft sterk ingezet op klimaatbeleid", zegt hij. "We hebben hier een sterk project op poten gezet. We boeken op het vlak van mobiliteit resultaten: er zijn minder auto's in de stad, meer mensen fietsen en nemen het openbaar vervoer. Ik denk dat we op dat vlak verder moeten doen."

De winter is nog niet voorbij, maar toch lopen veel mensen in de betoging zonder jas of zelfs met korte broek. Het is dan ook 15 graden. "De zon geeft energie, maar laat ons die gebruiken om de klimaatverandering te stoppen", zegt Almaci. "Iedereen weet dat dit niet normaal is. Ik heb nu al last van hooikoorts, normaal is dat pas einde maart."

"Het is heel moeilijk om één warme week aan de klimaatverandering te koppelen", vindt Greenpeace-woordvoerder Thijs. "Maar we weten dat het weer minder normaal wordt. We zien frequentere periodes van droogte, en het is vaker warm op momenten dat het niet zou mogen. Dat zijn tekenen aan de wand.”

De manifestatie eindigde rond 17:30 aan de stadshal op het Emile Braunplein, waar nog animatie was gepland. “Zoals een ‘wensput’ voor goede ideeën en een ‘vergeetput’ voor zaken waar we vanaf willen, zoals fossiele brandstoffen”, aldus de organisatoren. Zij hadden vooraf op minstens 5.000 deelnemers gehoopt. De Gentse politie bevestigt in haar eerste schatting dat er zondag zowat 10.000 mensen deelnamen aan de klimaatmars in Gent. 

Onder de sprekers onder de stadshal was een vertegenwoordiger van de Oost-Vlaamse “gele hesjes”. Hij riep de politiek op om brandstoftaksen te investeren in meer openbaar vervoer. “De gele hesjes zijn voor een leefbaar klimaat, maar met een sociale moraal. Er zal een herverdeling van de rijkdom nodig zijn”, klonk het.

Maar het waren Anuna De Wever en Kyra Gantois, de aanstokers van de klimaatspijbelaars op donderdag, die het luidste applaus kregen. “We blijven vechten”, zei De Wever. “We hebben intussen met veel politici gepraat. We horen mooie beloftes, maar waar blijft het plan?” 

BELGA
BELGA33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Minstens 10.000 betogers zeggen de organisatoren dan liegen ze zoals gewoonlijk.75 verenigingen met elk120 man geweldige prestatie.

 • paul snemmel

  de vakbond heeft een nieuwe methode gevonden om de jeugd op te leiden in manifesteren , zij schreeuwen over co2 terwijl hun regeringsleider elk met een vliegtuig naar Egypte vliegen voor een nutteloze conferentie

 • John Ulmer

  Veel gezinnen met jonge kinderen......die aanstaande vrijdag allemaal in Zaventem staan om met het vliegtuig te vertrekken.

 • Ben Strubbe

  Het was dan ook schitterend weer, afgelopen zondag. Wij zijn ook gaan wandelen, in de natuur. Het viel mij op dat het overal betrekkelijk druk was.

 • Jan Lanclus

  en een paar kilometer verder speelt de jeugd met 120,000 kunststofballetjes, als dit niet verantwoord is!