Ministers beslisten in 2008 om terugkeer van brein achter aanslagen Brussel en Parijs te vragen

Oussama Atar
RV Oussama Atar
Het was al bekend dat Oussama Atar - de 33-jarige Belg die beschouwd wordt als het mogelijke brein achter de aanslagen in Parijs en Brussel en die mogelijk de voorbije weken is omgekomen in Syrië of Irak - in 2012 uit een Iraakse cel werd vrijgelaten op aandringen van de Belgische autoriteiten.

 La Libre Belgique en la Dernière Heure melden nu dat de forcing daarbij op 9 april 2008 werd gevoerd door enkele ministers uit de toenmalige regering Leterme I.
Die ministers maakten toen deel uit van het ministerieel comité Inlichtingen en Veiligheid. Waren toen lid: Didier Reynders, Yves Leterme, Laurette Onkelinx (Sociale Zaken), Patrick Dewael (Binnenlandse Zaken), Karel De Gucht (Buitenlandse Zaken), Jo Vandeurzen (Justitie), Joëlle Milquet (Werk) en Pieter De Crem (Defensie), aldus de kranten.

Humanitaire belangen

In een brief van Reynders aan de onderzoekscommissie over de aanslagen legt die uit dat toen werd beslist "de terugkeer van Atar te faciliteren". Er waren volgens hem "samenkomende humanitaire belangen en belangen inzake staatsveiligheid". Er werd een verzoek uitgevaardigd richting Bagdad om de vrijlating van Atar te vragen, met de belofte van een "regelmatige monitoring door de Belgische inlichtingendiensten" en het niet afgeven van een paspoort. In 2012 volgde zijn vrijlating en uitwijzing naar Brussel.

Een agent van de staatsveiligheid die Atar in 2006 opzocht in zijn Iraakse cel omschrijft hem als iemand die helemaal niet het profiel van terrorist had.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Temmerman

  En weer de nationaliteit Belg erop plakken.

 • Albert Hendrix

  dat die politiekers nu hun verantwoordelijk is opnemen en voor eeuwig zich verwijderen uit de politiek.of anders voor een tribunaal veroordeeld worden om medewerking aan terroristische activiteiten.

 • kevin peters

  De politiekers die dit geflikt hebben zwaar straffen bij de verkiezingen,te beginnen bij open vld,cd&v,spa.

 • Joseph Vande Reyd

  Met de bende van Nijvel is het de politici net niet gelukt het land te destabiliseren, dan maar een verdere poging via een bende doorgeflipte religieuze idioten die daarbovenop nog mogen rekenen op een fameuze aanhang bij hun geloofsgenoten. De politiek in het algemeen en zonder enige uitzondering zijn onze grootste vijanden maar het besef hiervan moet nog doordringen tot bij diegenen hen bestaansrecht geven via het stembureau

 • René Toeters

  Telkens wanneer je denkt dat de bodem bereikt is zijn ze daar weer met een nieuw verhaal. Wanneer worden die onbenullen eens verantwoordelijk gesteld voor hun daden! Dit is toch niet normaal meer!