Ministerraad maakt 2,2 miljoen euro vrij om Afrikaanse varkenspest te bestrijden

iStock
De ministerraad maakt 2,2 miljoen euro vrij om de operationele kosten te dekken van het federaal voedselagentschap (FAVV) bij de aanpak van de Afrikaanse varkenspest. 

De regering erkent de uitbraak van de ziekte als "onvoorzien incident". Volgens bevoegd minister Denis Ducarme kan het FAVV met het budget 21 voltijdse medewerkers aantrekken en moet het helpen de kosten van de analyses in de laboratoria te dekken.

Het sanitair fonds keerde intussen al 1,166 miljoen euro uit aan kwekers als schadevergoeding voor de preventieve slachtingen van hun dieren. Dat komt volgens de minister neer op 97 procent van het totale bedrag. Ducarme is tevreden over het snelle en efficiënte werk. "Het is immers van essentieel belang snel hulp te bieden aan de kwekerijen die werden getroffen door een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing".

Sinds de ontdekking van de ziekte op 13 september in zuid-Luxemburg werden verschillende preventieve maatregelen genomen om te verhinderen dat het virus zich zou verspreiden naar varkenskwekerijen, zo verduidelijkt Ducarme. Zo'n besmetting zou immers "catastrofale" gevolgen hebben voor de sector, die goed is voor 15.000 rechtstreekse jobs en 4.039 bedrijven.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Conny Van den Bosch

  Veeartsen site: "Om een besmettelijke ziekte als Afrikaanse varkenspest in de kiem te smoren, is een snelle opsporing van een eerste nieuwe uitbraak essentieel." We zijn nu al November en ze gaan hier eens in actie schieten. Waarom hebben ze zo lang gewacht? Laat de boswachters deze Dieren afschieten alvorens het een echte ramp wordt. En vind diegene die de besmette Everzwijnen heeft ingevoerd.

 • Mohamed Halmaoud

  weeral geld van de gemeenschap. dat is wel 100 mio bef, zomaar om iets te bestrijden dat er niet is. Geen enkele garantie, enkel de 100 mio is al in de zakken.

 • Georget PAPPENS GEORGET

  Het is altijd hetzelfde... Als het in Wallonië is heeft men direct geld. Als in Vlaanderen de vogelpest uitgebroken is dit jaar... geen Euro... Ophokplicht van reisduiven met schade aan transportbedrijven en lokalen besturen Dat mag toch ook eens gezegd.

 • cor vermonden

  En dat gaat gewoon weer naar de Zoo van Antwerpengraaiers.

 • Patrick huwel

  Waar gaan ze geld dat weer halen? Ze zouden beter dat geld voor iets beters gebruiken.