Ministerraad keurt nationaal noodplan over terreuraanpak goed

Beeld ter illustratie
Shutterstock Beeld ter illustratie
Ons land beschikt binnenkort over een noodplan voor de aanpak van een terroristische aanslag of gijzeling. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag een koninklijk besluit goedgekeurd. Het is nog wachten op het advies van de Raad van State alvorens de wettekst in voege kan treden.

Wanneer er zich een terroristische aanslag of gijzeling voordoet, dan is een nationale reactie vereist. Het is de bedoeling dat de situatie dan wordt beheerd volgens het nieuwe noodplan. Beide gebeurtenissen kunnen onverwacht plaatsvinden, maar er kan ook een dreiging aan vooraf zijn gegaan. Voor dat geval voorziet het plan in een procedure van vooralarm om de nodige beschermingsmaatregelen te kunnen nemen.

De tekst organiseert de gecoördineerde respons op beide noodsituaties. Het bevat ook een nieuwe crisisbeheersstructuur. Die bestaat uit vijf cellen op federaal niveau en drie cellen op lokaal niveau, die beperkt zijn in hun samenstelling. Bedoeling van de structuur is de efficiëntere uitvoering en coördinatie van de bestuurlijke en gerechtelijke maatregelen mogelijk te maken. Er zijn ook procedures voorzien die de federale procureur en de baas van het Crisiscentrum toelaten dringende maatregelen te nemen in elk stadium van de noodsituatie.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lieve Vandamme

    Zéér goed, maar hopelijk blijven we van zware aanvallen gespaard.....

  • Mieke Piot

    Bevat de tekst ook de intentie tot vernieuwing van het wagenpark? Ik hoop van wel want de combi op de foto lijkt mij zo verouderd dat ik denk dat een terrorist sneller kan lopen dan de combi kan rijden.

  • Karel Vanormelingen

    Hangt er iets in de lucht ,zou men niet zeggen met al dat emo gedoe uit de panne van onze politiekers , om de aandacht van erger af te halen nl verlies in de volgende peiling van ovld Cdnv Spa Spa groen mr ps cdH