Ministerraad keurt halftijds pensioen voor ambtenaren goed

Minister Daniel Bacquelaine.
BELGA Minister Daniel Bacquelaine.
Vanaf midden 2019 zullen ambtenaren die het aan einde van hun loopbaan wat rustiger aan willen doen, de mogelijkheid krijgen om halftijds met pensioen te gaan. De ministerraad heeft daarover een wetsontwerp van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) goedgekeurd.

Voorwaarde is wel dat de betrokkene ouder is dan zestig jaar en in aanmerking komt voor vervroegd pensioen. Hij of zij zal nu niet langer moeten kiezen tussen volledig stoppen met werken of voltijds blijven werken. Wie halftijds met pensioen gaat, blijft overigens nog pensioenrechten opbouwen. Voor de overheid is het voordeel dat het mensen stimuleert langer aan het werk te blijven en dus de tewerkstellingsgraad bij ouderen verhoogt.

"Het halftijds pensioen is een bijkomende opportuniteit om het einde van de loopbaan in te richten. Ik wil benadrukken dat we het eindeloopbaantijdskrediet en de loopbaanonderbreking niet afschaffen. De werkende zal gewoon vrij zijn te kiezen voor de regeling die het best bij hem past. In de meeste gevallen zal het halftijds pensioen voordeliger zijn voor de werkende dan het halftijds eindeloopbaantijdskrediet", zegt minister Bacquelaine.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tony Vandermaelen

  Wat een zielig hoopje miserie hebben ze nu weer uitgevonden?

 • Ronald Van Beneden

  Ik dacht dat ambtenaren doorlopend met pensioen waren. De meesten blijven het liefst doorwerken want thuis met pensioen moeten ze pas echt werken en op het werk mogen ze anderen commanderen..

 • Eric Loyens

  Op uw 60 halftijds pensioen dan moet je 10 jaar werken om een vol pensioen te krijgen want uw deeltijds wordt maar deeltijds geteld voor uw pensioen het zijn zotten die waarken

 • lieve vanderstraeten

  En waar zit het financieel adertje

 • Jennifer Peeters

  Waarom weeral alleen voor de ambtenaren? Degenen die het minste werken worden weer bevoordeeld.