Ministerraad bespreekt kwijtschelding water- en energiekosten voor studenten die niet op hun kot verbleven

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Studenten die tijdens de maanden april en mei door de coronamaatregelen niet op hun kot verbleven, moeten de kosten voor energie en water voor die periode kunnen terugvorderen. De Vlaamse regering bespreekt daarvoor vrijdag een regeling tijdens de ministerraad. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) donderdag in het Vlaams parlement aangekondigd.

De niet gemaakte kosten voor water en energie door studenten maakte deel uit van een resolutie die het Vlaams parlement enkele weken geleden goedkeurde. Maxim Veys (sp.a) wilde van de minister weten hoe ver de regering staat met de regeling die daarrond werd gevraagd. Diependaele legde uit dat Wonen Vlaanderen is gevraagd een tijdelijke regeling uit te werken voor de kwijtschelding van de kosten voor de maanden april en mei en dat voor studenten die voor 1 april hun kot hebben verlaten en niet voor 1 juni zijn teruggekeerd. Zij moeten de onverschuldigde bedragen kunnen terugvorderen op een laagdrempelige manier, ook via e-mail, en dat uiterlijk wanneer hun contract afloopt.

De regeling staat vrijdag op de agenda van de ministerraad. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de verschillende soorten contracten. Zo zijn er contracten met een algemeen bedrag, dus met alle kosten erin, maar er zijn ook contracten waarbij energie, water, telecom en de belasting op tweede verblijven apart kunnen worden verrekend. Ook merkte de minister op dat sommige verhuurders uit eigen beweging al kosten hebben kwijtgescholden. Voor hen moet ervoor worden gezorgd dat de kosten geen twee keer worden aangerekend.

Oppositielid Veys was tevreden dat de regering snel werk maakt van de regeling. "Dit is leuk nieuws voor de studenten." Wel had hij liever verder gegaan in de maatregelen voor studenten en zal hij blijven aandringen op verdere stappen, zoals de opschorting van de studievoortgangsmaatregelen.

Lees ook: 

In Leuven dreigen 2.000 koten ongeschikt te worden: “De huurprijs zal stijgen”(+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Bosman

  Koten zijn kamers in een huis met een enkele meter. Hoe gaan ze dan bepalen wie er wel en niet was. ?

 • Annie Broeckx

  Waarom weeral onderscheid tussen koten van studenten en tweede verblijven?Als ze gaan werken krijgen ze ook een andere berekening van het loon,plus dat er nog kinderbijslag wordt betaald.Onze politiek is als een woning waar ieder jaar een kontje wordt aangebouwd .

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Dan moet dat ook voor de tweede verblijvers die ook niet in hun kot konden. Stop toch eens met geld te verkwisten aan zaken waar niemand om vraagt.

 • leen hanssens

  Ze hebben niets verbruikt, wat gaan ze dan terugvorderen?