Minister van Pensioenen wil beter pensioen voor hogere inkomens: “Werken moet lonen”

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).
BELGA Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).
Als de minimumpensioenen tot 1.500 euro worden verhoogd, moeten van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) ook de maximumpensioenen stijgen. Een werknemer kan nu netto maximaal 1.820 euro pensioen per maand krijgen. De Franstalige liberaal zou dat bedrag graag zien stijgen tot 2.250 euro. "Werken moet lonen", zegt hij woensdag in De Tijd.

Verschillende partijen maken van de verhoging van de minimumpensioenen een breekpunt bij de regeringsonderhandelingen. Een alleenstaande die 45 jaar heeft gewerkt, heeft nu recht op een minimumpensioen van 1.266 euro bruto. Meerdere partijen zijn ervoor gewonnen dat te verhogen tot 1.500 euro bruto. De PS wil zelfs naar 1.500 netto gaan. 

Bacquelaine koppelt de verhoging van de minimumpensioenen aan hogere maximumpensioenen. Werknemers bouwen nu maar pensioenrechten op voor de eerste 58.447 euro die ze per jaar verdienen, wat neerkomt op een kleine 4.200 euro bruto per maand, rekening houdend met een gemiddelde dertiende maand en andere bonussen. Op het bijkomende loon worden weliswaar sociale bijdragen betaald, maar dat levert geen extra pensioen op. Iemand die zijn hele carrière meer dan dat plafond heeft verdiend, heeft recht op het maximum van 1.820 euro netto.

LEES OOK IN HLN+ Van 797 euro tot 2.500 euro per maand, zes Vlamingen getuigen: “Met dit pensioen moeten wij het doen”
368 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  je zegt toch werken he. Daar horen jullie dan al niet bij.

 • Wilfried Vanden Berg

  Ha ha ha te gek voor woorden , Graaien, graaien en nog eens graaien , Je praktijk als zogenaamd advocaat verdiend niet genoeg , ga in de politiek , leer liegen, bedriegen en graaien , en je word rijk . Je bent beschermt en onaantastbaar . Dat zijn de `Belgische politiekers. Bekwaamheid is niet nodig , Relaties wel .

 • Edgard Gielis

  ze spreken er al jaren over doe het dan maar ik zien geen verschil aan mijn pensioentje als u toch niet doet zwijg er dan over en ook in de kranten

 • Karel Vanormelingen

  Kathleen een ambtenaar kost 3 keer zoveel als een werknemer in de privé en ambtenaar draagt niks af en krijgt meer loon als hetzelfe in de privé in principe werken 6 mensen in de privé om 1 ambtenaar te onderhouden ps ben ook 10 j ambtenaar geweest en wat ik gezien heb en de leugens van de vastbenoemde ivm pensioen loon ed is normvervaging niet meer niet minder

 • jan geens

  @Kathleen Anthierens ambtenaren dragen helemaal niet meer af dan een privé tewerkgestelde ; in tegendeel . Wg en wn of staat en ambtenaar is een heel groot verschil want de overheid betaald eigenlijk helemaal niks .