Minister van Mobiliteit wil verplicht alcoholslot in autocar en bus

Sectorfederatie laat busbedrijven liever zelf beslissen

Beeld ter illustratie.
Kos Beeld ter illustratie.
Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dat alle nieuwe autocars een alcoholslot hebben. Voor bestaande voertuigen voorziet hij een periode van vijf jaar om zich in regel te stellen. 

Dat minister van Mobiliteit François Bellot (MR) een alcoholslot wil voor wie al meermaals betrapt werd op dronken rijden is bekend, maar nu wil hij het toestelletje ook verplichten in elke autocar en bus. Zo ook in een schoolbus of op voertuigen van De Lijn. Dat zei hij gisteren tijdens een bezoek aan busbedrijf Generaltour in Herstal waar vijftien voertuigen al met zo'n slot zijn uitgerust. 

"Alle nieuwe touringcars en bussen moeten er een hebben. Voertuigen die al in omloop zijn, krijgen wat mij betreft vijf jaar de tijd om er een te installeren." Bellot liet nog weten het punt onmiddellijk op de agenda te plaatsen. "Als er een overeenkomst is, kan het snel gaan", klonk het nog. Al zal hij wat betreft bussen voor schoolvervoer en voor het openbaar vervoer zijn voorstel overmaken aan de gewesten, want zij zijn bevoegd voor die twee categorieën.

'Als er een overeenkomst is, kan het snel gaan'

François Bellot

Carlo Di Antonio (CDH), Waals minister van Mobiliteit, maakt zich alvast zorgen over de kosten die gepaard zouden gaan met de plaatsing van het apparaat. Het alcoholslot alleen al kost 1.500 euro, maar daar komen jaarlijks ook nog eens 300 tot 400 euro aan onderhoudskosten bij. Ook de sectorfederatie FBAA heeft haar bedenkingen en laat de busbedrijven liever zelf beslissen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Vanovermeire

  Erg simpel te omzeilen mits het juiste toestelletje. Zomaar te koop op het internet voor wat wisselgeld. Gezond verstand daarentegen is blijkbaar nergens meer te koop...

 • JAN krommentak

  En vrachtwagens ? in een reportage Duitse tv ging men deze mensen opzoeken bij hun stopplaats op de autosnelweg zij gingen bijna allemaal de supermarkt binnen en kochten een fles( soms 2 ) sterke drank en iets om vlug te eten en morgens terug de baan op !!

 • Frankie Van Damme

  Ja, want er zijn al extreem veel ongelukken gebeurt met autocars doordat de chauffeurs dronken zijn. Hij vergeet dat de reizigers die extra onkosten ook mee betalen, we betalen al genoeg!

 • Chris Hinoul

  Dit is in Frankrijk al jaren zo, wel word vergeten welke miserie dit meebrengt als dit ding hapert of niet goed werkt. Dat men dan inderdaad alle vrachtwagens in Europa dit ook verplicht en voor mijn part zelfs in alle voertuigen welke zich op de openbare weg bevinden voor heel Europa.

 • Hans Plas

  Laatst stond ik op een parking langs de snelweg. 7 Polen heb ik ladderzat van en naar hun vrachtwagen zien gaan, strompelen en 1 daarvan is meters op handen en knieën gekropen. Hoe, in hemelsnaam, zijn die enkele uren daarna nuchter genoeg om te rijden?