Minister Van den Heuvel vraagt haatcampagnes tegen klimaatspijbelaars te stoppen

Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) is de opvolger van Joke Schauvliege.
BELGA Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) is de opvolger van Joke Schauvliege.
Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) vraagt om de haatcampagnes tegen klimaatjongeren te stoppen. De opvolger van Joke Schauvliege lanceerde die oproep na zijn eerste ontmoeting met vertegenwoordigers van Youth for Climate vandaag. 

"Ik was verbijsterd toen ik hoorde dat ook deze geëngageerde jongeren overstelpt werden met haatberichten langs diverse kanalen, terwijl ze niets anders willen dan aan de alarmbel trekken en garanties afdwingen voor een ambitieus klimaatbeleid. Daarom deze oproep om de haatcampagnes te stoppen.

Met polariseren geraken we nergens. Laat het ons eindelijk terug over inhoud hebben. Deze jongeren laten hun stem horen louter uit eigen engagement", zo verklaarde Van den Heuvel na afloop van het gesprek in een persmededeling. 

Onderzoek naar voorstellen

Van Den Heuvel beloofde een aantal beleidsvoorstellen, die op de website van Youth for Climate zijn verzameld, verder te onderzoeken. Zo toonde hij zich voorstander van de invoering van statiegeld, en beloofde een strikte opvolging van de afspraken die met de verpakkingssector werden gemaakt. De minister van Omgeving wees er ook op dat een voorstel om 15 miljoen vrij te maken voor het stimuleren van lokale vergroening, in ontwikkeling is. 

Van den Heuvel engageerde zich ook bij zijn Europese collega's te pleiten voor een taks op de luchtvaart, zo blijkt nog uit de mededeling. Tot slot beloofde de minister snel met voorstellen te komen om het aanplanten van nieuw bos te versterken, en erkende hij dat het nodig is om het bedrijfswagenpark te vergroenen. 

Tweede ontmoeting

Voor maart staat een nieuwe ontmoeting tussen Van den Heuvel en de klimaatjongeren gepland. Dat gesprek zal plaatsvinden in aanwezigheid van onafhankelijke experten. "We hebben de ambitie om zoveel mogelijk Vlamingen de kans te geven betrokkenheid te tonen en de voortgang van het gevoerde klimaatbeleid op een transparante manier te volgen. Dit is alvast een opstap om dat voor jongeren mogelijk te maken", aldus Van den Heuvel. 
138 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vaneylen Pierre

  Het omgekeerde heeft steeds gemogen?

 • ivo simons

  Ons onderwijs is de laatste jaren in een sterke neerwaartse spiraal geraakt. En dan wordt dat spijbelen op de koop toe nog door de vingers gezien. Schande voor degenen die dit zomaar toelaten.

 • Julien DEMEULEMEESTER

  Ik moet Mario TERSAGO gelijk geven. Verder moet er toch ook niet gespijbeld worden. De betoging kan ook op een woensdagnamiddag of eventueel week-end.

 • Erwin Gielen

  Zelfs als er 100000 staken, moet je eigenlijk durven stellen dat dit nauwelijks 1% is van de bevolking. Als je een echte democratie wil moeten we zoals de Zwitsers referendum invoeren en de bevolking laten voelen dat ze opdraait voor haar keuzes (begin dus met relatief lichte onderwerpen). Geef dan de juiste toelichting en referendum wordt vanzelf beter.

 • Dirk GEELEN

  Scholen doen niet aan politiek en de schooluren moeten gevolgd worden. Hoe is het mogelijk dat de Min van Onderwijs niet ingrijpt.