Minister van de Noordzee De Backer: "Afval in zee terugdringen door engagement van pleziervaarders”

.
Photo news .
“Het engagement van de pleziervaarders is een belangrijke stap om het zwerfvuil op stranden en plastic in onze Noordzee terug te dringen." Dat heeft minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) vandaag gezegd op een conferentie over marien zwerfvuil tijdens de Belgian Boat Show in Gent.

Wereldwijd belandt er elk jaar gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee. De Belgian Boat Show in Flanders Expo Gent staat daarom in het teken van het milieu en de bescherming van onze Noordzee. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid organiseerde een conferentie over marien zwerfvuil, omdat de wet "marien milieu", die de Noordzee en haar bewoners moet beschermen, 20 jaar bestaat.

Minister van de Noordzee De Backer kondigde aan dat hij gaat samenwerken met de Belgische pleziervaarders. "Het is een kleine daad met een groot resultaat. Het is niet langer verantwoord om plastic maar enkele seconden te gebruiken, terwijl het een eeuwigheid duurt om die af te breken. Bovendien brengen marien afval en plastic schade toe aan de fauna en flora en kunnen zij ook het ecosysteem aantasten. Dieren kunnen erin stikken of verstrengeld raken. We moeten vermijden dat ons strand een vuilbak wordt en onze Noordzee een vuilnisbelt", zei De Backer, die eerder al een engagementsverklaring sloot met de strandclubs aan de Noordzee.

De pleziervaarders engageren zich bijvoorbeeld om geen afval, toiletwater of sigarettenpeuken in zee te lozen. In ruil krijgen ze een blauwe vlag van "duurzame booteigenaar" die ze aan hun boot kunnen monteren. De Backer hoopt tienduizenden pleziervaarders te bereiken.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Boomer

  Ho ho ho, mr. de minister ! Om het afval in zee terug te dringen moeten de politici zich engageren. Het zijn de producenten die deze rommel maken. Er moet een verbod komen op wegwerpverpakkingen ! En daarna... kan je pas echt gaan opruimen, anders blijft het dweilen met de kraan open.

 • JAN krommentak

  Denkt men nu echt dat die paar plezier bootjes die troep veroorzaken ? wie controleert die vrachtschepen , controleert iemand iets wat daar allemaal aan boord gaat en wat er terug afgaat bij aankomst !

 • guido vermeyen

  Tiental jaar geleden deed ik al een oproep aan stad Brugge over de vuile toestand stranden, plastiek, touw, co capsules (van de surfers)stenen van bouwafval, frigo's enz....te weinig vuilnisbakken (dat was niet nodig volgens bevoegde schepen) enz....weken heeft het geduurd voor er eindelijk actie werd gevoerd...en de helft bleef er dan nog liggen, hoogdringendheid....mijn hoela.

 • Marc Geerts

  Amai seg wat een overeenkomst, den bleiter doet nu precies dat hij het warm water heeft uitgevonden. Ik wil nu drie blauwe vlaggen op mijne fiets, ik drink niet, ik rook niet, ik gooi niets op straat en ik rijd niet meer met de auto maar wel met de fiets....hmmm dat zijn 4 vlaggen dan Bakkerke.

 • Michael Aerts

  @ gilberte vergaelen. Weet je wat? Doe je schort aan en toon ze het goede voorbeeld.