Minister Sven Gatz wil oude beroepen opnieuw hip maken met nieuw beurzensysteem

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).
BELGA Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) wil met een nieuw beurzensysteem rond meesterschap de traditionele stielen opnieuw aantrekkelijk maken. Via meester-leerlingtrajecten moet het Vlaamse vakmanschap aan de volgende generaties worden doorgegeven.

Oude beroepen - zoals schoenmakers, koetsenbouwers, pruikenmakers en boekbinders - staan onder druk in de samenleving. Het niet-tastbaar erfgoed in hoofden en handen van vakmensen is echter van grote waarde. Om het voortbestaan van de beroepen te verzekeren, moet het vakmanschap aan toekomstige meesters worden doorgegeven, maar dat zijn vaak intensieve en tijdrovende processen.

Vlaanderen kent momenteel wel een vernieuwde belangstelling voor vakmanschap in ons immaterieel cultureel erfgoed. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) wil daarom nieuwe leertrajecten rond vakmanschap in de kijker zetten. Vanuit zo'n traject kan een meester samen met één of meerdere leerlingen een beurs aanvragen. Die beurs bedraagt maximaal 2.000 euro per maand en het traject mag maximaal twee jaar duren.

Bokrijk

Minister Gatz ging dinsdag in Bokrijk zelf in de leer bij een weefster, een bakker en een smid. Ook met BKRK - 'bokrijk brandmerkt' zet het openluchtmuseum de hedendaagse relevantie van vakmanschap in de verf. "Met het traject slaan we ook een brug naar onderwijs", zegt Gatz. "En we profileren ons internationaal, want ook Unesco roept op om dit waardevol maar kwetsbaar erfgoed door te geven aan nieuwe generaties."




19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick damiaens

  En krijgt de ambachtsman waar deze mensen 'het vak gaan leren' ook dit extra loon? Want ik niet van plan mijn unieke kennis gratis door te geven.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Politieker willen we worden ! Tweede oudste beroep en je moet er niets voor kunnen ?

 • Jan Van Rompaey

  Die heeft teveel bier gedronken.

 • Yvan Van Nieuwenhuyze

  Ieder zijn hobby :-)

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Ook het oudste beroep ?

Video