Minister Somers wil lokale besturen beter beschermen tegen hackers

Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Bart Somers (Open Vld)
BELGA Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Bart Somers (Open Vld)
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil lokale besturen beter beschermen tegen hackers. Vrijdagnacht is de gemeente Willebroek het slachtoffer geworden van een cyberaanval.

In Willebroek liggen vele gemeentelijke diensten plat door de cyberaanval. De daders eisen een betaling in bitcoins. Ook de West-Vlaamse producent van weefmachines Picanol werd twee weken geleden het slachtoffer van hackers.

Volgens minister Somers moet meer worden ingezet op informatie- en cyberveiligheid. Lokale besturen moeten zich beter kunnen wapenen tegen criminele hackers. Voor de bewindsman moet dit één van de prioriteiten worden. "Iedereen die vandaag online actief is, kan het slachtoffer worden van een cyberaanval. Het is daarom belangrijk dat we meer inzetten op het beschermen en beveiligen van onze digitale systemen. Lokale besturen staan het dichtst bij de burger en organiseren allerhande dienstverlening. We hebben er dus alle belang bij dat ze beschikken over een robuust en veilig informaticasysteem", adus de minister.

Beschermen

Uit een doorlichting van Audit Vlaanderen - het agentschap dat audits uitvoert bij de Vlaamse overheid en lokale besturen - blijkt dat bij 24 van de 28 geanalyseerde besturen ingehuurde ethische hackers controle konden krijgen over de volledige IT-omgeving of de belangrijkste delen ervan. 

Het informeren, ondersteunen en bewust maken van steden en gemeenten om zich zo beter te beschermen tegen hackers wordt een prioriteit binnen Audit Vlaanderen. Zo komt er een draaiboek met beveiligingsmaatregelen en procedures. De minister zal daartoe alle actoren samenroepen.
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • HUS JOZEF

  Hier se daar se minister Somers terug van even weg geweest .

 • Theo Van Hoof

  Somers, net zoals Gwenny, het failliet van VLD. Behoren allebei tot de strekking Dewael, De Gucht en Verafstoot. Tommelein komt uit dezelfde zak en zal VLD verder ten gronde richten. In 2024 met veel moeite nog 5%?

 • joannes Roderigas

  als de providers dit niet kunnen tegenhouden, daar zijn ze toch voor, zij zijn verantwoordelijk voor zulke zaken, want zij leveren;

 • HUGO Wils

  Wat een zalige visionairs hebben wij toch in Vlaanderen!

 • paul van de velde

  Hij heeft het gevonden om de burger nog wat meer te belasten en een graantje mee te pikken voor eigen profijt. Anders doe hij juist niks.