Minister Schauvliege erkende vorig jaar 1.499 ha natuurgebied

gettyimages.be
Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft in 2014 1.499 hectare natuurgebied erkend, waarvan 996 hectare van Natuurpunt. "Dat betekent dat er middelen vrijkomen om de gebieden te beheren en open te stellen voor wandelaars", zegt directeur Chris Steenwegen van Natuurpunt. Hij preciseert dat Schauvliege een inhaaloperatie voortzet die in 2013 opgestart werd.

"Binnen onze natuurgebieden streven we naar een zo hoog mogelijke kwaliteit voor de natuur", aldus Steenwegen. "In het volgebouwde landschap van Vlaanderen zijn natuurgebieden toevluchtsoorden geworden voor heel wat bedreigde planten en dieren. Dat geeft ons een grote verantwoordelijkheid om de gebieden zo te beheren dat die soorten op termijn kunnen overleven."

De directeur van Natuurpunt benadrukt dat de inzet van duizenden vrijwilligers daarbij centraal staat. "Samen met de professionele ploegen verzorgen zij het beheer van de natuurgebieden en de toegankelijkheid voor het publiek. Ook gidsen ze bezoekers en helpen ze de gezondheid van de natuur in kaart te brengen."

Maar natuur beheren en openstellen kost ook handenvol geld. De officiële erkenning als natuurreservaat is daarom van cruciaal belang. Momenteel is 15.200 van de 22.000 hectare die Natuurpunt beheert, erkend als natuurreservaat.

Vorig jaar werd ook ruim 500 hectare natuurgebied erkend van terreinbeheerders zoals de vereniging Limburgs Landschap, de vzw Durme of de stad Gent. De oppervlakte in eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zit niet in de cijfers. Er is in Vlaanderen ondertussen 17.817 hectare erkend als natuurreservaat.