Minister rolt met spierballen: De Block wil Palestijnen terugsturen

Lange rijen met vluchtelingen, onder wie veel alleenstaande mannen uit de Gazastrook, die asiel willen aanvragen bij het Klein Kasteeltje in Brussel.
Baert Marc Lange rijen met vluchtelingen, onder wie veel alleenstaande mannen uit de Gazastrook, die asiel willen aanvragen bij het Klein Kasteeltje in Brussel.
Nu asielzoekers uit de Palestijnse Gazastrook niet meer automatisch erkend worden, speelt Maggie De Block (Open Vld) met het idee om de dossiers van reeds erkende vluchtelingen uit die regio te herbekijken - en hen mogelijk terug te sturen. Achterliggend idee: tonen dat ze geen 'softie' is.

Tot voor kort kreeg je als Palestijn uit de Gazastrook nagenoeg altijd asiel in ons land. Maar op 5 december paste het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) z'n richtlijnen aan, omdat de situatie in Gaza niet meer voor iedereen "precair" heet te zijn. Sindsdien bekijkt de asieldienst dossier per dossier.

Minister De Block grijpt die nieuwe richtlijn aan om bij het CGVS te polsen of ze de vluchtelingenstatus van Palestijnen uit Gaza kan opheffen. Dat blijkt uit interne documenten die deze krant kon inkijken. Als het CGVS het licht op groen zet, kan dit betekenen dat erkende vluchtelingen hun statuut kwijtspelen en ons land worden uitgezet. Tenminste: als ze nog geen vijf jaar papieren hebben, want na die periode is het verblijfsrecht definitief.

Toen Maggie De Block de portefeuille Asiel en Migratie overnam van ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) schafte ze meteen diens quotum van 50 dossiers per dag af. De minister vindt dat iedereen vlot asiel moet kunnen aanvragen. Daarop verklaarde Francken dat ze de deur openzette voor alleenstaande mannen uit Gaza, die - aangemoedigd door smokkelaars - massaal aankloppen. Eind oktober stond de teller op 1.909 aanvragen. Daarmee zijn de Palestijnen na de Syriërs de grootste groep asielzoekers in ons land. Het is duidelijk dat Maggie De Block met haar nieuwe manoeuvre de perceptie wil keren dat ze een (te) zachtaardig beleid zou voeren.

Maggie De Block.
BELGA Maggie De Block.230 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lily De de smet

  Alleen maar Palestijnen? Alle economische vluchtelingen!!! En nogmaals waar zijn die hun gezin?? Allemaal achtergelaten of wa??? En waarom komen die allemaal naar België??? Theo Francken zijn beleid was duidelijker, en hij wist tenminste wat hij deed. Madame de block is er een surieus potje van aan het maken!!!

 • Robert Boxtaele

  Het is te laat, Maggie, om nu nog je kar te keren na hetgeen je publiekelijk deed met het beleid van je voorganger Francken. De voorstanders van zijn beleid zullen dat niet meer vergeten. Robert Boxtaele.

 • jean pierre Tibermont

  Wat een klucht die Palestijnen moeten teruggestuurd worden via Israël en die gaan dat NOOIT toelaten !

 • diane colman

  goed zo Maggy stuur ze maar terug... als je kan....en dat is geen schande, ik weet als oorlogskind dat we omringd waren door de Duitsers en dat moet je ondergaan of vechten ertegen. En waarom, zoals reeds is gemeld, komen ze allemaal naar Belgie???? je wij weten wel waarom....

 • Clarice de la Verité

  Hou toch op, de Palestijnen krijgen van de hele wereld miljoenen wat ze liever investeren in oorlog. Ze hadden van de Gaza allang een mooie stad kunnen maken maar ze kiezen voor haat. Noem mij één situatie waarbij gebleken is dat Israel de uitdager is. Palestijnen worden al generaties lang met diepe haat opgevoed tegen de Joden en de Hamas (door het volk gekozen) offert eigen het eigen volk op. Als Palestina vandaag stopt met aanvallen is morgen de oorlog over.