Minister Peeters wil zoveel mogelijk wegenwerken laten uitvoeren

Een werf in Aartselaar.
Benoit De Freine Een werf in Aartselaar.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters roept aannemers in de wegenbouw op om zoveel mogelijk wegenwerken te blijven uitvoeren of opnieuw op te starten. "Zeker in deze periode waar er weinig verkeer is, kunnen dergelijke werken in veilige omgevingen uitgevoerd worden. Ik zou dan ook willen dat de meeste werken voortgang kunnen vinden", zegt de Open Vld-minister. De minister plant overleg met haar administratie en met de aannemers.

Net als in de rest van de bouwsector komen ook in de wegenbouw meer en meer werven stil te liggen als gevolg van de coronacrisis. Voor de aanvang van de coronacrisis waren er in het Vlaams gewest alleen al voor het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) 186 werven. Nu, twee weken later, wordt er nog maar op 80 werven gewerkt.

Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters ziet de evolutie met lede ogen aan. Zij roept de aannemers in de wegenbouw op om, waar dat op een veilige manier kan, de werken door te voeren of te hervatten, zeker omdat er nu door de crisis ook veel minder verkeer is.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
BELGA Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

"Tal van werken zijn immers urgent en eisen een strikte opvolging", zegt de Open Vld-minister. "Denk maar aan gevaarlijke punten op de gewestwegen, grote werven op onze autowegen, de aanleg van fietspaden, aanpassingen van bruggen, oplossing van conflictsituaties en dergelijke meer. Er ligt zoveel werk op tafel dat een uitstel absoluut niet wenselijk is.”

Om liquiditeitsproblemen in de bouwsector te voorkomen, voorziet de regering een pakket ondersteuningsmaatregelen, gaande van tussentijdse betalingen tot kortere betalingstermijnen en voorschotten.
Minister Peeters plant begin volgende week overleg met haar administratie en met de aannemers om na te gaan hoe werken kunnen uitgevoerd of heropgestart worden. De minister roept ook lokale besturen op maximaal mee te werken aan de heropstart van de werken.

Lees ook: Bouwunie vreest voor 245.000 extra tijdelijke werklozen en gigantische bouwachterstand (+)
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tina Colpaert

  Dat zou ni eens een goed idee zijn er is toch geen verkeer of gaan ze wachten tot iedereen weer volle bak moet gaan werken om alles dicht te gooien en bovenop stress en tijdsverspilling te stimuleren in de files

 • Eric Grosemans

  Het idee op zich is niet slecht, maar in de praktijk moeilijk uit te voeren. De bouw zit vol met Polen, Bulgaren, Roemenen, die hebben geen individueel vervoer maar komen met 8 tegelijk in een busje. En dat is dus niet toegelaten.

 • Kathleen Anthierens

  iedereen vind dit super maar teveel kapotte wegen en tegen dat alles gepland is en ze goesting hebben om te beginnen is corona lang gedaan

 • Jan Sierens

  Dank u aan degenen die maatregelen genomen hebben om de veiligheid te garanderen en toch door te werken. Je ziet inderdaad dat veel wegenwerken stil gelegd zijn. Het is nochtans in de buitenlucht en met wat goede wil kan men de hygiëne en de afstandsregels respecteren. Is vervoer een probleem?

 • Nema De Geest

  Goed idee, maar wat nog beter is om eens na te denken over hoe we ons na de crisis organiseren. Willen we nog met z'n allen iedere dag in de fille staan, de luchtkwaliteit weer verder om zeep helpen en duizenden mensen opzadelen met longproblemen? Of beginnen we in te zien meer deeltijds telewerken veel problemen kan oplossen? Minder fille, minder pendelen, sneller thuis, meer tijd met gezin...