Minister Goffin: “Niet alle Belgen in buitenland zullen kunnen terugkeren”

BELGA
Voor Belgen die vastzitten in het buitenland en willen terugkeren naar ons land, is het afwachten of en hoe dat nog kan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zal niet voor iedereen die wil terugkeren een oplossing gevonden worden.

Uit sommige landen, zoals uit Marokko, Tunesië en Senegal zijn al Belgen gerepatrieerd. Ook vanuit de Canarische eilanden zullen deze week nog mensen terugkeren. Maar volgens de MR-minister zal niet voor iedereen die wil terugkeren een oplossing gevonden worden. "Helaas zal dat in sommige gevallen niet gaan, daar moeten we eerlijk in zijn", zo zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. 

Onze diensten werken 24 uur op 24 en 7 dagen op 7

Philippe Goffin (MR), minister van Buitenlandse Zaken

Volgens Goffin bevinden er zich zo'n 30.000 Belgen in het buitenland. Niet iedereen van hen wil terugkeren naar België, maar voor wie dat wil, zoekt Buitenlandse Zaken maximaal mee naar oplossingen. “Onze diensten werken 24 uur op 24 en 7 dagen op 7", aldus minister Goffin. “We zijn ons ervan bewust dat er moeilijke situaties zijn", zegt minister Goffin. Hij verwijst onder meer naar luchtvaartmaatschappijen die hun vluchten fors terugschroeven of landen die hun luchtruim sluiten. 

Voor sommige andere landen wordt het volgens minister Goffin "moeilijk". Daar vraagt hij de landgenoten geduld. Mensen kunnen wel altijd contact opnemen met de lokale ambassades. Maar de MR-minister wil "eerlijk" zijn. "Voor sommigen zal het helaas niet mogelijk zijn om terug te keren naar ons land", klinkt het.

Lees ook:

België wil zieken massaal testen: “Een land op slot zetten, is niet genoeg om coronavirus te stoppen” (+)

Honderden pv’s voor overtreding coronamaatregelen: “Zo krijgen we virus niet onder controle” (+)

Op spoed met Roos Vormer, deel 2: “Patiënten beginnen sneller binnen te komen. Het is echt begonnen” (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Muyshondt

  Het komt precies uit zijne zak ! Ze zouden eens iets te veel moeten uitgeven aan de gewone burger, da's minder in hunne zak

 • Erwin Lauwens

  Wie is die 'minister'? Behoort die tot die gevolmachtigde, superdemocratische afspiegelingsregering van de verkiezingen? Van de snuggersten is hij al zeker niet: nog een hoop 'Belgen' terughalen en die gewoon loslaten op de bevolking die nu haar uiterste best doet de richtlijnen op te volgen om het virus te doen uitdoven.

 • Els Martin

  En plots moeten die terugkomen, wanneer zijn die vertrokken?

 • Ann Verschueren

  30.000 Belgen? Mag ik het zeggen? Ik heb er mijn bedenkingen bij ! Nu kan men misschien eens controleren hoeveel van die Belgen hier echt normaal gezien in België verblijven.

 • Jef Van De Plas

  er komen alle dagen ministers bij ?