Minister Geens wil af van koppeling tussen loon en anciënniteit

BELGA
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleit ervoor om de koppeling tussen loon en anciënniteit te laten varen, om oudere werknemers meer aan het werk te krijgen. Dat zei hij vanavond op een kopstukkendebat in Vlaams-Brabant. "Mensen boven de 50 moeten minder gaan verdienen. Dat is een onpopulaire maatregel, maar zij hebben minder lasten dan jongeren."

De Vlaams-Brabantse kopstukken voor de federale en Vlaamse verkiezingen in mei waren uitgenodigd op een debat van ondernemersorganisaties Unizo en Voka. Ze debatteerden onder meer over de krapte op de arbeidsmarkt.

Kinderen

Volgens minister van Justitie Koen Geens, die in mei de Kamerlijst voor CD&V trekt, is het belangrijk om ouderen meer aan het werk te krijgen. Bedrijven nemen nu vaak geen oudere werknemers aan, omdat de loonkost hoger is dan voor een jongere. De verloning op basis van anciënniteit moet daarom op de schop, vindt Geens. "Ik ben daar volstrekt voor. Mensen boven 50 moeten minder gaan verdienen. Zij hebben minder lasten, geen huis meer om af te betalen en kinderen om te onderhouden", aldus de minister. 


De CD&V-lijsttrekker vindt ook dat bedrijven vaker een beroep moeten doen op oudere werknemers om jongere collega's te coachen. "Ouderen worden te vaak afgeschreven. Vanuit de jongeren moet er een behoefte zijn om gecoacht te worden en de oudere werknemers moeten dan aanvaarden dat ze misschien wat minder betaald zullen worden."

Voor N-VA zit de oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt vooral in de afschaffing van SWT - het vroegere brugpensioen - en de beperking van de werkloosheid in de tijd, zei Vlaams-Brabants kopstuk Theo Francken. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) was het daar grotendeels mee eens.

Voor Dieter Van Besien, de tweede plaats op de federale lijst voor Groen, zit de winst vooral in levenslang leren. "We moeten de mensen dichter bij de noden brengen, ook binnen het bedrijf." 

Zwartwerk

Sp.a'er Hans Bonte ziet dan weer meer heil in de aanpak van zwartwerk. "In een aantal sectoren vind je geen mensen meer, gewoon omdat ze in het zwart netto veel meer verdienen dan wanneer ze onderaan de ladder beginnen bij een bedrijf”, meent hij.
287 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Vroeger was er een pensioenmalus, wanneer je vroeger stopte met werken. Voor elk jaar beneden de 65 ging er 5% af, wat zeer logisch was, maar dat werd afgeschaft. Dus proberen heel veel mensen zo snel mogelijk met pensioen te gaan.

 • Gerda Phlypo

  Mijn dochter mijnheer Geens is 51 jaar alleenstaande met 4 studerende kinderen , minder verdienen zegt u, hoe durft u , totaal wereldvreemd voorstel .

 • jean van den bergh

  Minder lasten ??? Kinderen gaan studeren misschien ook nog op kot . De woonst begint slijtage te vertonen ,daken ,dakgoten keuken, badkamer . Mensen zelf beginnen sleet te vertonen , gevolg : hogere medische uitgaven .Bijkomende opgelegde isolatie en energienormen . Chance dat die mens met z'n twee voetjes in de realiteit staat . Het job-hoppen kan weer beginnen ,gevolg de baas betaalt al meer van bij't begin en gasten verlaten het bedrijf door te weinig groei .

 • adam naaktgeboren

  Het wordt tijd voor een referendum over het denktank van deze regering in lopende zaken. 26 mei is nog te lang. Ze hebben geen realiteitsbesef meer. We leven volgens Peeters allang boven onze stand. De vroegere éénverdieners komen allang niet meer toe. Zelfs de middenstand met tweeverdieners kunnen niet veel meer opzij zetten voor later. De gezinspartij CD&v steekt enkel messen in de rug.

 • Louis Heyens

  ... en toen sprak hij de wijze (maar loze) woorden "men heeft mij verkeerd begrepen en verkeerd geciteerd" Maar vergeet ook niet dat voor de N-VA DE oplossing in de afschaffing van SWT "het vroegere brugpensioen" en in de beperking van de werkloosheid (den dop) zit en dat Open Vld het daar grotendeels mee eens is. Je weet wat U te wachten staat - CD&V, OVLD en NVA, prachtig toch (NIET)