Minister Geens wil af van koppeling tussen loon en anciënniteit

BELGA
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleit ervoor om de koppeling tussen loon en anciënniteit te laten varen, om oudere werknemers meer aan het werk te krijgen. Dat zei hij vanavond op een kopstukkendebat in Vlaams-Brabant. "Mensen boven de 50 moeten minder gaan verdienen. Dat is een onpopulaire maatregel, maar zij hebben minder lasten dan jongeren."

De Vlaams-Brabantse kopstukken voor de federale en Vlaamse verkiezingen in mei waren uitgenodigd op een debat van ondernemersorganisaties Unizo en Voka. Ze debatteerden onder meer over de krapte op de arbeidsmarkt.

Kinderen

Volgens minister van Justitie Koen Geens, die in mei de Kamerlijst voor CD&V trekt, is het belangrijk om ouderen meer aan het werk te krijgen. Bedrijven nemen nu vaak geen oudere werknemers aan, omdat de loonkost hoger is dan voor een jongere. De verloning op basis van anciënniteit moet daarom op de schop, vindt Geens. "Ik ben daar volstrekt voor. Mensen boven 50 moeten minder gaan verdienen. Zij hebben minder lasten, geen huis meer om af te betalen en kinderen om te onderhouden", aldus de minister. 


De CD&V-lijsttrekker vindt ook dat bedrijven vaker een beroep moeten doen op oudere werknemers om jongere collega's te coachen. "Ouderen worden te vaak afgeschreven. Vanuit de jongeren moet er een behoefte zijn om gecoacht te worden en de oudere werknemers moeten dan aanvaarden dat ze misschien wat minder betaald zullen worden."

Voor N-VA zit de oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt vooral in de afschaffing van SWT - het vroegere brugpensioen - en de beperking van de werkloosheid in de tijd, zei Vlaams-Brabants kopstuk Theo Francken. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) was het daar grotendeels mee eens.

Voor Dieter Van Besien, de tweede plaats op de federale lijst voor Groen, zit de winst vooral in levenslang leren. "We moeten de mensen dichter bij de noden brengen, ook binnen het bedrijf." 

Zwartwerk

Sp.a'er Hans Bonte ziet dan weer meer heil in de aanpak van zwartwerk. "In een aantal sectoren vind je geen mensen meer, gewoon omdat ze in het zwart netto veel meer verdienen dan wanneer ze onderaan de ladder beginnen bij een bedrijf”, meent hij.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.