Minister Geens vraagt respect voor verblijfsregeling aan gescheiden ouders

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Ook tijdens de coronacrisis moet de verblijfsregeling voor gescheiden ouders nageleefd worden. Die boodschap heeft vicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zaterdag uitgestuurd naar aanleiding van de dag van de ouderverstoting.

Onder meer de Orde van Vlaamse Balies en La Ligue des Familles kregen de voorbije weken heel wat vragen over verblijfsregelingen tijdens de coronacrisis. Het uitgangspunt is duidelijk: de afgesproken regeling moet gerespecteerd worden, tenzij beide ouders akkoord gaan om tijdelijk een andere omgangsregeling te treffen of (een van) de ouders besmet zijn met corona.

Als een ouder weigert het kind over te brengen zoals afgesproken, kan de andere ouder een klacht indienen bij de politie

Minister Koen Geens (CD&V)

Geens wijst erop dat het kind er alle belang bij heeft om zijn beide ouders te blijven zien en de ouders er omgekeerd ook belang bij hebben om het kind te zien. “Als een ouder weigert het kind over te brengen zoals afgesproken, kan de andere ouder een klacht indienen bij de politie. Het parket kan de andere partner dan vervolgen", brengt hij in herinnering.

Het feit dat je een klacht kunt indienen, is volgens Geens een belangrijk element in de strijd tegen ouderverstoting.

Wat voor verblijfsregelingen geldt, geldt ook voor onderhoudsbijdragen tijdens de coronacrisis: een vonnis of een onderling akkoord moet gerespecteerd worden. De ouders hebben wel de vrijheid om in deze tijden onderling naar een geschikter compromis te zoeken, waarmee ze beiden akkoord moeten gaan.

Lees ook:

Lang niet iedereen blij met gedeeltelijke heropstart onderwijs: “Ik kan leerlingen niet vastkleven aan een tegel” (+)

Onze opinie. “Stilaan dringt het besef door dat er geen echte exit uit corona komt” (+)

Koen Geens (CD&V), minister van Justitie.
BELGA Koen Geens (CD&V), minister van Justitie.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefan Gabriels

  Sorry guys maar ik heb met men ex een bangelijke regeling nu ik hoop dat deze verstandhouding blijft. De kinderen een van de 2 ouders ontzeggen is misdadig en daar zijn geen woorden voor om dat goed te praten. Tenzij een van de ouders niet in staat is om een of andere reden maar das ook het enige. Schrik hebben we allemaal maar je mag er je niet door laten lijden.

 • joannes Roderigas

  sorry maar zoals in ons geval dient men het ganse land door te rijden, van zelzate tot tegen de grens van luxemburg, waar is de realiteit, en men doet om de enkele kilometers een controle telkens de zelfde uitleg, en veel flikken die onderweg geen nederlands kennen of willen kennen, dat is nu een typisch belgische oplossing die op niets trekt.

 • Thomas Vermeiren

  Zelf deel van de meest kwetsbare groep door aangeboren longproblemen. Bij heropening scholen zal ik gedwongen zijn mijn kind bij mijn ex te laten tot tweede week juli. Enige andere oplossing is dat het kind bij mij blijft tot einde juni en niet naar school gaat. Welke politieker vertelt mij wat de juiste oplossing is?

 • Filip Desmedt

  Geens man , kom uit je ivoren toren , want je hebt totaal geen besef wat er omgaat !!

 • Ronny Biesen

  Geens? Tja, wat zeg je daarop? Als je die naam al hoort weet je genoeg.