Minister Gatz (Open Vld) wil dat VRT stopt met uitzending religieuze erediensten

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld).
BELGA Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld).
Als het van minister van Media Sven Gatz (Open Vld) afhangt, stopt de VRT best met het uitzenden van religieuze erediensten. Hij wil daarover in gesprek gaan met de openbare omroep bij de geplande tussentijdse evaluatie van de beheersovereenkomst na nieuwjaar. Dat heeft Gatz in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang). 

De openbare omroep maakte vorige week bekend dat het voortaan ook twee islamitische erediensten per jaar zal uitzenden. Die islamitische erediensten komen naast de bestaande rooms-katholieke erediensten en de erediensten van de andere erkende religies in ons land. Maar het uitzenden van religieuze erediensten hoort volgens mediaminister Sven Gatz "niet tot de kerntaken en ook niet tot de autonomie beslissingsbevoegdheid" van de VRT. 

Volgens de Open Vld-minister verdienen de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen, waaronder de verschillende religies, zeker hun plaats bij de openbare omroep. "Maar in de beheersovereenkomst was afgesproken om de verschillende levensbeschouwingen te integreren in het redactionele aanbod van de openbare omroep. Een eredienst uitzenden is geen redactioneel programma", aldus Gatz. De minister wil daarom de geplande tussentijdse evaluatie van de beheersovereenkomst van de VRT aangrijpen om de kwestie aan te kaarten bij de VRT. 

Nederlands

De kwestie zal wellicht ook voer voor discussie zijn binnen de Vlaamse meerderheid. Zo behoort het uitzenden van erediensten volgens CD&V-parlementslid Karin Brouwers tot de "decretale vrijheid" van de VRT. "We gaan toch niet naar een staatstelevisie waarbij we zeggen wat er al dan op tv mag komen?", zegt Brouwers. En ook volgens N-VA zit er een zekere logica in de keuze van de VRT om ook de islamitische eredienst aan bod te laten komen naast de andere erkende religies. Maar volgens parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) is het dan wel belangrijk dat de eredienst in het Nederlands verloopt en dat de VRT daar ook op toeziet.

Poll

Moet de VRT stoppen met het uitzenden van religieuze erediensten?

 • Ja 28%
 • Nee 70%
 • Geen mening 2%52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francois Van Moer

  En de ongelovigen (atheisten ) worden weeral gediscrimineerd of wel voor iedereen uitzending of wel voor niemand. Een geloof is nog iets van de middeleeuwen, om macht te hebben over de mens.

 • Piet Fluwijn

  Afschaffen die handel! Dit steekt mensen gewoon in hokjes! Jullie zijn dit en wij zijn dat ! Zorgt voor verdeeldheid!

 • Roger Debaus

  Pure provocatie.

 • jaak Peeters

  In het Nederlands eindigen zinnen met een punt, Tom Faes. Dan zou uw gebrabbel misschien verstaanbaar zijn.

 • Marc Van Den Berghe

  Zoude beter Vlaamse amateur cineasten aan bod laten komen in plaats van dat on-Vlaams gedoe op ons af te sturen.