Minister Gatz: "Ga ervan uit dat VRT niet over één nacht ijs is gegaan"

Mediaminister Sven Gatz (Open Vld).
BELGA Mediaminister Sven Gatz (Open Vld).
"Ik ga ervan uit dat de VRT niet over één nacht is gegaan, en over voldoende argumenten beschikt om de samenwerking met een van hun schermgezichten stop te zetten." Dat zegt Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) in een reactie op de beslissing van de openbare omroep om de samenwerking met Bart De Pauw stop te zetten.

"Ik ga ervan uit dat de VRT altijd correct handelt, en ben er zeker van dat dat in deze zaak ook gebeurd is", zei Gatz vanmiddag op Radio 1. "Het is geen lichtzinnige beslissing om na een lange periode een einde te maken aan een overeenkomst. Ik weet dat de voorbereiding grondig gebeurd is en dat de VRT niet over een nacht ijs is gegaan."

De Open Vld-minister benadrukt ook dat "grensoverschrijdend gedrag ernstig genomen dient te worden". "Niet alleen in de media, maar in de samenleving in het algemeen", klinkt het. De mediaminister wijst erop dat de openbare omroep eerder al het signaal heeft gegeven dat het "integriteit op de werkvloer belangrijk vindt en grensoverschrijdend gedrag niet tolereert".

Cultuursector

Veel van de verhalen die sinds het schandaal rond filmbons Harvey Weinstein naar buiten gekomen zijn, spelen zich af in de cultuur- en mediasector. De minister gelooft echter niet dat grensoverschrijdend gedrag in deze sectoren vaker voorkomen dan elders. "Door wat er in Hollywood gebeurd is, krijgen we nu een kettingreactie waardoor die sectoren in het centrum van de belangstelling staan. Maar ik denk dat dit in andere sectoren ook meer het geval is dan we denken."

Wel denkt hij na over mogelijke oplossingen om het probleem in de sector aan te pakken. "Dat blijft moeilijker dan we denken", zegt Gatz. "Ondanks alle meldpunten en procedures die er al zijn, is het niet altijd simpel om die stap te zetten. Vaak gaat het om een machtspersoon, en vreest het slachtoffer voor represailles of is er sprake van een schaamtegevoel."

Gatz noemt het positief dat verschillende mensen hier nu melding van gemaakt hebben. "We kunnen er nu niet meer naast kijken, we moeten er wel iets aan doen."

De minister zat deze week nog samen met de cultuursector. "In alle organisaties zijn al vertrouwenspersonen", zegt hij. "Mocht je het met een simpel meldpunt kunnen oplossen, dan was het probleem dus al opgelost. We bekijken nu hoe we het beter kunnen doen."
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Geldof

  Also sprach: den biermarchand! Ook een postje gekregen dat uit de lucht is komen vallen

 • Sas Oostvogels

  Dit is een reactie een minister onwaardig... "Ik ga ervan uit dat" is een aanname, geen reactie op bewezen feiten. Ga u schamen, Sven!

 • Ludovic De Beuckeleer

  ik heb het nog altijd lastig met de term anoniem , het kan gelijk wie zijn die aan de schandpaal nagelt , kom er eerlijk vooruit. en wat die mislukte brouwer betreft , om poen te pakken zijn ze de eerste in rij, maar degelijk werk afleveren dat gaat te ver voor mijnheer.

 • peter deman

  Groot gelijk Sven, de rest van de belgen gaat er ook gewoon van uit dat ... hopelijk heb je dat zelf nooit voor. Ik ga er in ieder geval vanuit dat je schuldig bent dan !

 • Etienne Boeckx

  Wat ik aan jou zo integer vind is dat je de politiek verlaat om naar de privé te vertrekken met een opstappremie gespekt door de belasting betaler ( je weet wel dat hard werkend ongedierte ) en enkele jaren later terug via de grote poort de politiek in gaat heb jij die premie terug betaald ??