Minister Diependaele: “Komende dagen moet iedereen die huis koopt duidelijkheid krijgen over het fiscale stelsel waarin hij zal vallen”

Matthias Diependaele (N-VA), bij de eedaflegging in het Vlaamse parlement.
Photo News Matthias Diependaele (N-VA), bij de eedaflegging in het Vlaamse parlement.
De komende dagen moet iedereen die een huis koopt duidelijkheid krijgen over het fiscale stelsel waarin hij zal vallen. Dat zegt Vlaams minister van Financiën en Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Nu riskeert iemand die nog in 2019 een 'compromis’ ondertekent maar pas na nieuwjaar zijn handtekening onder de notariële akte kan zetten, nog altijd 7 procent registratierechten te moeten betalen maar geen gebruik meer te kunnen maken van de woonbonus. “Daar zoeken we nog naar een scherpstelling”, aldus minister Diependaele.

De nieuwe Vlaamse regering laat de zogenaamde geïntegreerde woonbonus, die recht geeft op een belastingvermindering gedurende de looptijd van een hypothecaire lening, uitdoven. Concreet zullen kopers van wie de notariële akte na 31 december 2019 verleden wordt geen recht meer hebben op de woonbonus. Zij moeten dan wel maar 6 procent registratierechten betalen (in plaats van 7 procent vandaag), of 5 procent wanneer de lening aangegaan wordt voor een 'ingrijpende energetische renovatie'.

Maar omdat voor de vastlegging van de registratierechten niet naar de datum van de authentieke akte, maar naar de datum van de verkoopsovereenkomst of ‘compromis’ gekeken wordt, dreigt een categorie kopers te ontstaan die tussen de twee stelsels valt. Concreet: wie voor nieuwjaar zijn compromis ondertekent, maar na nieuwjaar zijn notariële akte, betaalt (nog steeds) 7 procent registratierechten, maar heeft geen recht (meer) op de woonbonus.

“Duidelijk doel”

“De komende dagen moet daar duidelijkheid over komen”, zegt minister Diependaele. “zodat iedereen onder één van de twee stelsels valt. We zoeken daar nog naar een scherpstelling.”

Het doel van de nieuwe woonfiscaliteit is duidelijk, zegt Diependaele. “We willen het fiscaal voordeel dat aan het verwerven van een woning verbonden is naar voren trekken, naar de aankoop, en het niet langer spreiden over de hele looptijd. Die finaliteit is heel erg duidelijk.”
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  Aangaande het afschaffen van de woonbonus stapelen de blunders van de Vlaamse regering zich weeral op, dit probleem, wel belastingaftrek bij een tweede woning-aankoop, wat bij nieuwbouw,... Gaan we weer 5 jaar van dit ons belastend en op ons besparend geknoei krijgen... Zo ja, dan gaan we voor veel "Schauvliegskes" moeten zorgen tot er capabele mensen in de Vlaamse regering zitten

 • alfons vanwetswinkel

  Marcel Mampaey zeg er eens eerlijk bij wat koste Uw huis in die tijd en wat was de prijs van levensmiddelen .ondanks de hoge rente was het nog beter koop als nu.Waarom vitten wat in belang van de werkman was

 • Bert Van den bossche

  Mathias ik zie em nog staan naast mijne baas, uit te leggen hoe tam en lui de Vlaamse werknemers zijn dat ze durven te gaan staken. Niet exact deze woorden maar ik weet wel dat het hierop neerkwam., waarop mijn baas stoefte dat zijn personeel hem nooit in de steek laat uit respect. Nu moet hij het hele jaar door in en uit op zoek naar.... Personeel... Hehehehe. Die gasten geloven hun eigen leugens jong. Tot ze beseffen... Dat wij hun wereld doen draaien...

 • Jan Verstrepen

  Ze hebben de huis koper in ieder geval goed liggen gehad, schoon verzwegen voor de verkiezingen en eens verkozen en een regering met de andere "losers" gevormd begint het als nu langs de andere kant als mensen blijven kiezen voor die partij wel dan moeten ze maar zweten en zich blauw betalen.

 • marcel mampaey

  toen wij een lening aangingen was de rente 8 proc en dat ging bij ons ook niet gemakkelijk . wie nu een huis koopt wil alles er op en eraan. ik begrijp de jonge mensen wel maar iedereen moet wat inleveren als de begroting ontspoort is het ook niet goed. geld uitgeven dat er niet is gemakkelijk