Minister De Block over coronacrisis: “Ja, ik heb fouten gemaakt”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)
“Ja, ik heb fouten gemaakt.” Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) toegegeven in een gesprek over de aanpak van de coronacrisis op de Franstalige openbare omroep RTBF. “Maar wie niets doet, kan niets misdoen”, vervolgde ze meteen. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het debat in het programma ‘A Votre Avis’ ging onder meer over het hoge aantal dodelijke slachtoffers door Covid-19 in rusthuizen. Meer dan 50 procent van de bijna 10.000 dodelijke slachtoffers in ons land vielen in rusthuizen. Een directeur deed zijn beklag over het gebrek aan materiaal en het feit dat rusthuizen niet konden testen op het virus. “Testen en traceren is een bevoegdheid van de gewesten”, reageerde De Block, die zelf ook betreurt dat de bevoegdheden verdeeld zitten over verschillende ministers.

Ook de strategische voorraad mondmaskers die werd vernietigd, kwam aan bod. “Er was een plan om de voorraad opnieuw op te bouwen”, zei De Block. “Maar dat was op dat moment niet mogelijk.”

Ja, ik heb fouten gemaakt. Omdat ik gewerkt heb. Wie niets doet, kan niets misdoen

Minister Maggie De Block (Open Vld)

“Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen”, vervolgde de minister van Volksgezondheid. “In januari heb ik een wetenschappelijk comité samengesteld. Toen is de situatie verslechterd. Ik had voortdurend contact met andere ministers, de kerngroep, de crisiscel, ... Als je mij nu vraagt of ik fouten heb gemaakt? Ja, ik heb fouten gemaakt. Omdat ik gewerkt heb. Wie niets doet, kan niets misdoen.” 

“Maar ik begrijp dat er woede is”, aldus nog de minister. “Zeker bij mensen die gezondheidsproblemen hebben gehad of dierbaren hebben verloren.”

Lees ook:

Zo reizen we deze zomer: alle regels in de populairste bestemmingen binnen Europa (+)

Onze opinie. Virologen en hun expertise zijn de mond gesnoerd door onze regeringen (+)

Van “eindelijk, eindelijk, eindelijk” tot “ik ben zwaar teleurgesteld”: opluchting én frustraties bij de Vlamingen over wie de nieuwe Veiligheidsraad ging (+)
173 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • coen wally

  Als je fouten maakt die duizenden doden tot gevolg hebben, moet je dit niet aan een journalist vertellen maar voor een rechtbank.

 • Bellinda Notari

  dat er ook plaats vrijkomen in de bejaardentehuizen en ook dat juist de zwaarlijvige personen en dat de meeste personen met onderlingende aandoeningen welke de financiële gezondheidsproblemen verlichten voor de politiek en dat al deze factoren geen positief effect en goede redenen waren om niet echt goed voorbereid te zijn ; SORRY

 • Bellinda Notari

  alhoewel de coronavirus in Wuhan verholpen & onder controle was toen met een lockdown. Ook was Maggie De Block zogezegd voorbereid, dat al vlug bleek niet het geval te zijn ; er zijn wel bijna al 10000 doden gevallen en de coronavirus is nu nog altijd aanwezig ; na 4maanden zelfs ; het is nogal moeilijk te geloven dat die fouten niet opzettelijk werden veroorzaakt, wanneer de pensioenuitkeringen door de coronavirus gedaald zijn wegens de sterfgevallen van bejaarden (wordt vervolgt)

 • Bellinda Notari

  k stel me vragen, want reeds in februari 2020 was al heeeel duidelijk dat de coronavirus heeel ernstig was en niet te onderschatten moest worden en dat ik toen al op Facebook met angst meldde van lessen te leren uit de goede aanpak van WUHAN en ik zogoed toen als smeekte voor de lockdown zo snel mogelijk uit te voeren om zo snel mogelijk van de coronavirus vanaf te zijn en nu moeten we er nog steeds doorspartelen nog gedurende de komende jaren zoals de griep! Wordt Vervolgt

 • Stefaan De Vos

  Als ultra-liberaal minister heeft zij in deze liberale regering gekozen voor de liberale ideologie van vrijheid is blijheid (markt van mondmaskers, geen controle van terugkerende Belgische toeristen...). Als arts had zij geen oog voor de eed van Hippocrates, die zij ooit als medicus heeft afgelegd. Haar aanstelling als arts tot minister van volksgezondheid stelde mij toen zeer tevreden. Blijkbaar is Hippocrates nooit en nog niet op haar kabinet gesignaleerd geweest.