Minister De Block: “Als aantal besmettingen blijft stijgen, kunnen volgende versoepelingen niet doorgaan”

Dat het aantal nieuwe besmettingen al zes dagen op rij licht stijgt, baart ook minister Maggie De Block zorgen.
REUTERS Dat het aantal nieuwe besmettingen al zes dagen op rij licht stijgt, baart ook minister Maggie De Block zorgen.
Nadat eerder al experts hun bezorgdheid uitten over het (licht) toenemende aantal nieuwe besmettingen met Covid-19, toont nu ook federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zich niet gerust in deze trend. “Als dat zo blijft, zullen de volgende versoepelingen niet kunnen doorgaan”, liet ze optekenen bij VRT NWS.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De cijfers tonen zwart op wit: van 4 juli tot en met 10 juli waren er dagelijks gemiddeld 95,3 nieuwe besmettingen. Het gaat om een stijging met elf procent tegenover de voorgaande periode van zeven dagen, toen er gemiddeld 85,6 nieuwe besmettingen per dag waren.

“Nieuwe kansen”

Volgens epidemioloog Pierre Van Damme zou dat te maken kunnen hebben met de houding van de mensen. “Moesten de mensen zich nu houden aan de maatregelen zoals die afgesproken zijn, dan zouden we dit niet mogen zien”, vertelde hij aan onze redactie.

“Mensen zien meer andere mensen. Dat geeft het virus nieuwe kansen”, analyseerde Marc Van Ranst vanmiddag de recentste coronacijfers in VTM NIEUWS. Volgens de viroloog “moeten we ervoor zorgen dat de maatregelen beter worden nageleefd”. “Er kan veel, maar het moet op een veilige manier gebeuren.”

Jonge mensen

De cijfers baren ook Open Vld-minister van Volksgezondheid Maggie De Block zorgen. Bij VRT NWS noemde ze de lichte stijging “geen goed nieuws”.

“We zijn nu twee weken na de laatste versoepelingen en er wordt duidelijk ook buiten de regels getreden”, klonk het. “We zien dat het vooral jonge mensen zijn die nieuwe besmettingen hebben, tussen 20 en 29 jaar. Die komen niet allemaal in het ziekenhuis terecht, maar toch een aantal.” Opletten blijft de boodschap, waarschuwde De Block. “Het virus is niet met vakantie.”

De stijging is geen goed teken en moet ernstig genomen worden

Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid

Veiligheidsraad

“Het is toch al de zesde dag dat er een heel lichte stijging is”, ging ze verder. “Als dat zo blijft, zullen de volgende versoepelingen zeker niet kunnen doorgaan.” Welke versoepelingen dan in het gedrang zouden kunnen komen, liet de minister in het midden. “Ik wil op niets vooruitlopen”, klonk het. “Maar die stijging is er wel degelijk. Dat is geen goed teken en moet ernstig genomen worden.”

Morgen komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen om zich over de verdere uitrol van de exitstrategie te buigen. Mogelijke versoepelingen voor grote evenementen en congressen zouden onder meer op de tafel liggen.

Lees ook:

Contacttracing gaat er in België heel anders aan toe: “In Nederland duurt gesprek 2 uur, hier kwartier” (+)

Help, moet ik in quarantaine? Al uw vragen over het knipperlichtsysteem voor reizen beantwoord (+)
98 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lieve Geyter

  Als iedereen zich houdt aan de maatregelen blijven we wat stabiel in cijfers. Het zijn degene die het niet doen die de cijfers omhoog krijgen. Maar volledig Corona vrij zal het nooit worden. Grenzen zijn terug open en mensen blijven reizen. En als er een vaccin komt zelfs dan zijn we nog niet coronavrij. We gaan met dit virus leren leven! Aan de politiekers maak de mensen niks wijs!

 • patrick feyen

  No fear! Toen de Spaanse griep de ronde deed en de radioactieve wolk ten gevolge van Tsjernobyl, toen werd er weinig of niets gedaan! Toen was alles ok ?

 • oswald billiet

  Die tweede golf is over heel Europa aan het stijgen en heeft weinig te maken met verkeerde menselijke activiteiten, maar zit in het virus zelf geprogrammeerd. Zoals destijds met de Spaanse griep zal het virus ook verdwijnen door afzwakking. Best nu geen nieuwe coronabesluiten meer op te leggen. Trop is te veel. Het recente kameleon besluit was er bvb al te veel aan.

 • nancy van hauwe

  En dat voor een minister van gezondheid .zij zou het goede voorbeeld moet zijn om de masker heel correct te dragen !!

 • Ann Jansen

  Waar blijven de echte cijfers ná de zgn explosief stijgende besmettingen? Die stijgen alweer serieus, dat we ons al een tweede golf moeten laten aanpraten, DUS, hoeveel mensen zijn er in het ziekenhuis opgenomen? Hoeveel Corona-doden zijn er al gevallen sinds de heropflakkering? Of is het enkel bij de O zó gevreesde besmettingen gebleven?? Ik snap de ernst wel als je het virus hebt, maar het lijkt alsof nieuwe besmettingen al reden genoeg is om welhaast dood te zijn?