Minister Dalle: “We gaan ervan uit dat zomerkampen doorgaan, maar het is nog te vroeg om zeker te zijn”

Archiefbeeld.
Dieter Nijs Archiefbeeld.
“We gaan er op dit moment vanuit dat de zomerkampen voor onze jeugd doorgaan, maar het is nog te vroeg om zeker te zijn.” Dat heeft Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) gezegd in De ochtend op Radio 1. Hij vroeg aan de afzonderlijke gemeenten en jeugdbewegingen om zeker nog geen beslissingen te nemen en kampen bijvoorbeeld preventief te schrappen.

De kampen in de paasvakantie werden door de coronamaatregelen van de afgelopen weken geschrapt en de vrees leeft dan ook bij veel jeugdbewegingen, ouders en kinderen dat die in de zomer misschien ook niet door zullen gaan. Volgens minister Dalle is het echter nog te vroeg om daar al iets over te zeggen. 

Beslissing

De beslissing zal hoe dan ook bij de Nationale Veiligheidsraad liggen, benadrukt hij. “Het is in deze wel belangrijk dat de beslissing genomen wordt voor alle organisaties samen, dus niet op gemeentelijk niveau, anders dreigt er chaos”, reageert hij. “Woensdag komt de Veiligheidsraad samen, maar vermoedelijk zal de focus vooral liggen op de komende weken en nog niet op de zomer.”


Dalle hoopt sowieso dat er een verschil gemaakt zal worden tussen massabijeenkomsten zoals festivals en jeugdkampen. “Deelnemers aan festivals komen vaak van overal, ook uit het buitenland. Deelnemers aan een jeugdkamp kennen elkaar vaak al van daarvoor en hadden al eerder contact”, klinkt het. “Het jeugdwerk wil er graag op wijzen dat dit heel verschillend is. Het annuleren van festivals betekent dus niet noodzakelijk dat ook de jeugdkampen niet kunnen doorgaan.”

Minister Benjamin Dalle.
BELGA Minister Benjamin Dalle.

“Het gaat hier om bijna een miljoen Vlaamse en Brusselse kinderen die in contact komen met jeugdwerk”, zegt de minister ook. “We hopen dan ook dat de kampen toch doorgaan. En ik roep nog eens op om nog geen conclusies te trekken op gemeentelijk vlak. Ga er dus gewoon van uit dat de kampen doorgaan.”

Extra financiële steun

Volgens de minister is er permanent overleg met jeugdbewegingen en -organisaties, de Vlaamse Jeugdraad en ook de kinderrechtencommissaris. Er zou ook extra financiële steun komen voor de jeugdsector. “We hebben beslist om een noodfonds op te richten en de jeugdsector maakt daar deel van uit", aldus Dalle. “Zo zal die een deel van de verliezen kunnen compenseren. Ik denk aan het inschrijvingsgeld voor de geannuleerde kampen in de paasvakantie. Een volledige compensatie zit er echter niet in.”

Lees ook: Zal toerisme in eigen land boomen? Of gaat de reissector een bloedbad tegemoet? “Het zal chaos worden” (+)

Bekijk ook:

Marc Van Ranst waarschuwt voor lockdown zoals in Wuhan

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • serge stevens

  Handen wassen , niemand aanraken , 1,5 meter afstand houden , enz ... dat zijn echt dé stokpaardjes van elk zomerkamp !

 • Paul Verbeeck

  Wie is die kerel? Die gaat er een hele hoop , hoop geven en beloofd weer geld . Geld dat eerst bespaard werd en nu is er blijkbaar terug geld voor . Zorg er eerst voor dat er genoeg geld is voor de zorg , de rest is een zorg voor later.

 • Veerle De cock

  Kan hij dan ook zeggen of mijn vakantie kan doorgaan !

 • Theo Van Hoof

  Die zullen niet doorgaan maar hij kan en mag niet voor zijn beurt spreken. Vergeet het ganse zomerseizoen maar. Als alles op 1 september gaat normaliseren zal het al heel goed zijn.

 • Tom Dossche

  Eerst de mensen laten hopen en daarna wegnemen. Zo zit dit systeem in elkaar.