Minister Crevits koopt Peerdsbos in Antwerpen

Hilde Crevits.
UNKNOWN Hilde Crevits.

Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits heeft gisteren het Peerdsbos gekocht van het OCMW van Antwerpen. Het Peerdsbos, 133 ha groot, situeert zich op het grondgebied van Brasschaat en Schoten. Het is één van de meest bezochte bossen in de stadsrand van Antwerpen. Het Agentschap voor Natuur en Bos zal instaan voor het beheer van het Peerdsbos.

Het pakket omvat 125 hectare bos, paden en wegen, de Bremdonckhoeve, een boswachterhuisje, 1,5 hectare weiland en een parking. Het domein sluit nauw aan bij park Vordenstein. Door de aankoop ontstaat een quasi aaneengesloten eigendom van 240 hectare.

Lange geschiedenis
De geschiedenis van het bos gaat ver terug. Een belangrijk deel van het Peerdsbos is al eeuwenlang bos en is mogelijk één van de best gedocumenteerde bosgebieden in Vlaanderen. Het bos werd in het begin van de 13de eeuw door Isabella van Breda geschonken aan het Antwerpse St. Elisabeth-hospitaal, waarvan het OCMW van Antwerpen als de rechtstreekse opvolger kan worden beschouwd.

In 1934 gaf het OCMW het domein in erfpacht aan de stad Antwerpen, die het tot vandaag beheerde. Vlaams minister Crevits geeft met de aankoop de fakkel nu door aan het Agentschap voor Natuur en Bos.
(belga/svm)