Minister Bellot duidt bureau uit Parijs aan voor objectieve impactstudie naar geluidshinder Brussels Airport

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot.
Photo News Federaal minister van Mobiliteit François Bellot.
Federaal minister van Mobiliteit François Bellot heeft het studiebureau ENVISA aangeduid voor het realiseren van een impactstudie naar de geluidshinder rond Brussels Airport. Het bureau moet ook met "alternatieve oplossingen" komen die de hinder doen afnemen. Bellot kondigt dat donderdagavond aan in een persbericht.

Een vonnis van de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg van 19 juli 2017 verplichtte Bellot om een effectenstudie te laten uitvoeren. De minister heeft nu dus een studiebureau aangesteld. Het gaat om het Parijse ENVISA.

In eerste instantie verwacht Bellot een "objectieve, wetenschappelijke, onafhankelijke en transparante" studie naar de hinder die voortkomt uit de activiteit op en rond de luchthaven. Er moet rekening worden gehouden met alle regels en procedures die gelden in de luchtvaartsector, benadrukt de minister. Bellot verwacht resultaten binnen de twaalf weken na de start van de studie.

Objectief

In een tweede fase moet ENVISA ook met "alternatieve oplossingen" voor de dag komen die een vermindering van de geluidshinder mogelijk maken, "in het licht van de veiligheidsvoorschriften en de impact op de capaciteit van de luchthaven".
Bellot verwacht naar eigen zeggen veel van de studie om het debat over de geluidshinder te kunnen objectiveren. Hij benadrukt dat er gewerkt wordt met expertise "die in het buitenland zijn waarde bewezen heeft".

De tussentijdse rapporten en het eindrapport van ENVISA zullen aan de regering overgemaakt worden. Dat eindrapport zal ook publiek worden gemaakt.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Etienne Vanhoegaerden

  Goed idee maar dan ook alle luchthaven ineens en ineens ook bouw stop want omklemming van luchthavens door bouw gaat maar verder

 • guy perain

  Hou liever op met al dat gezever van ''studie'' en dergelijke!! Je woont naast de luchthaven...punt!! Daar moet je mee leren leven!! Die luchthaven brengt geld op en levert banen en vooral...die bestaat al véél langer dan de vele mensen die er rond wonen!!

 • jef Van De Plas

  Als het een rapport is dat volledig ontdaan wordt van alle politieke zever, als het een rapport is dat tegen mensen zegt die naast het vliegveld gebouwd hebben dat het vliegveld daar eerst was,als datvrapport inderdaad effectief rekenig gaat houden met de objectieve weers- en vliegveiligheidsvoorschriften, moeten we nog een politieker vinden die dat resultaat van dat rapport durft doordrukken, en tegen de koning eens gaat zeggen dat ze ook over zijn paleis gaan vliegen.

 • raymond van gucht

  Het advise zal sluiten zijn en vliegen vanaf cdg !

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Vanaf de datum van het vonnis heeft het dus bijna 11 maanden geduurd eer er een studiebureau wordt aangeduid. Als we in de privé zo lamlendig waren lag dit land al lang plat.