Minimumpensioen van 1.500 euro, elektrische bedrijfswagens en federale kieskring: dit staat in de nota-Magnette

Paul Magnette
BELGA Paul Magnette
Informateur Paul Magnette wil volledige tewerkstelling in 2030. Dat staat volgens de website van La Libre in de nota die hij midden november aan de koning overmaakte. Tegen het einde van de legislatuur moet de tewerkstellingsgraad 75 procent bereiken.

De vorige regering stelde 73,2 procent tegen 2019 in het vooruitzicht, terwijl volgens de laatste statistieken de tewerkstellingsgraad bij de bevolking tussen 20 en 64 jaar in het tweede trimester op 71 procent lag, het hoogste cijfer ooit in België.

Het verslag bevat diverse maatregelen, zoals de uitbreiding van de vrijstelling van sociale bijdragen voor de tweede en derde werknemer van een KMO. Tegen 2024 moet het minimumloon op 14 euro per uur liggen.

Klimaatdoelstellingen, migratie en minimumpensioen

Om de klimaatdoelstellingen - een vermindering van de broeikasgassen met 55 procent tegen 2030 en koolstofneutraliteit tegen 2050 - te bereiken zal vooral ingezet worden op energie en mobiliteit in het strategisch investeringsplan van de uittredende regering, wordt 3 miljard geïnvesteerd in de NMBS en moeten de salariswagens vanaf 2023 "zero emissie"-voertuigen zijn. Ook een taks op vliegtickets wordt overwogen.

Wat migratie betreft, spreekt De Morgen dinsdag van een verstrenging van de voorwaarden voor gezinshereniging en een verbod op gezinnen in gesloten centra en woonstbetredingen.

Op sociaal vlak zouden de minimumpensioenen geleidelijk opgetrokken worden tot 1.500 euro netto tegen 2024, het geleidelijk verhogen van de sociale uitkeringen boven de armoedegrens en het individualiseren van de rechten.

Staatshervorming? 

De modernisering van de staat gaat niet in de richting van een staatshervorming - daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig, herhaalde Magnette gisteren op zijn persconferentie -, maar de informateur stelt voor om na te denken op het loskoppelen van de verschillende verkiezingen, een federale kiesomschrijving of het afschaffen van de Senaat.

Paul Magnette wilde niet reageren op de verschillende artikels. Zijn woordvoerder herinnerde eraan dat de informateursnota dagelijks aangepast wordt in functie van de contacten die de informateur heeft met politieke en institutionele gesprekspartners. 

De opdracht van informateur Paul Magnette werd verlengd tot 9 december. Bekijk het hier: 
364 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ineke van corenland

  Magnette wou toch dat de partijbelangen niet op de 1ste plaats mochten komen, maar wel dat de inhoud moest voor gaan. Dus wat doe je dan ? Van alle punten die partijbelangrijk zijn , zeg je dat ze vooral inhoudelijk belanrijk zijn. Snappie ???

 • André Van Elslande

  Magnette weet nu reeds zeker dat hij zijn communistise plannen (sorry ook van groen en ecolo) niet zal kunnen realiseren.

 • Gino Denil

  De ene heeft geluk in het leven de andere niet. Geboren in een goed nest of een slecht. Goede of slechte gezondheid. Kansen of krijgt tegenslag. Maar in een beschaafde en rijke samenleving zou men vanaf de pensioenleeftijd dat opzij moeten schuiven en iedereen een pensioen moeten gunnen waarmee je minstens sober maar als mens waardig kan eindigen. Zonder afgunst of vergelijkingen met dat verleden. Dat de ene een betere job heeft zorgt er ook voor dat een andere een slechtere krijgt.

 • WILLY TEUNEN

  boudewijn segers, als je de verliezen ook terugkrijgt ,zou goed zijn voor de ARCO spaarders

 • WILLY FREMAUT

  en wie zijn de dommerikken die heel hun leven fors hebben bijgedragen om 1500 te hebben en die nu gelijkgesteld worden met iedereen? op zich is 1500 euro wel aanvaardbaar voor iedereen maar dan met een gedeeltelijke compensatie