Minderhedenforum: “Voorstellen startnota bemoeilijken integratie van nieuwkomers”

Bart De Wever (N-VA) geeft op een persconferentie tekst en uitleg over zijn startnota en de Vlaamse regeringsvorming.
VTM NIEUWS Bart De Wever (N-VA) geeft op een persconferentie tekst en uitleg over zijn startnota en de Vlaamse regeringsvorming.
Met nieuwe bijkomende voorwaarden, controles en sancties maakt de N-VA de integratie en de participatie van veel nieuwkomers in onze samenleving moeilijker. Dat stelt het Minderhedenforum in een reactie op de startnota van Vlaams informateur Bart De Wever.

De organisatie wijst in een mededeling onder andere naar de financiële bijdrage voor inburgeringstrajecten, het opdrijven van sancties en boetes en het kunnen aantonen van een voldoende sterke en duurzame band met de gemeente of streek voor het verkrijgen van een sociale woning. "Het zijn stuk voor stuk maatregelen die de meest kwetsbare mensen met een migratieachtergrond raken en die net een averechts effect zullen hebben op hun integratie", meent directeur Landry Mawungu.

Te veel focus op ‘Vlaamse identiteit’

Het Minderhedenforum vindt dat er te hard gefocust wordt op de "Vlaamse identiteit". "De nota vertrekt vanuit een sterke assimilatiedrang van mensen van buitenlandse herkomst naar de Vlaamse identiteit, hoewel deze voor de meeste Vlamingen meervoudig is en verschilt van persoon tot persoon", klinkt het. Mensen van buitenlandse herkomst zouden volgens de organisatie ook afgeschilderd worden als mensen die "de rechtstaat niet respecteren en hun burgerlijke en maatschappelijke verantwoordelijkheden niet zouden opnemen".

Ten slotte hamert de organisatie erop dat elk kind het recht heeft om de nodige onderwijsondersteuning te krijgen die hen brengt tot excellentie en dat een algemeen verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekenen in het onderwijs en publieke functies discriminerend is. "Een inclusieve samenleving voor iedereen sluit niet uit, maar omarmt haar burgers, los van levensbeschouwing en herkomst", aldus Mawungu nog.

Directeur van het Minderhedenforum Landry Mawungu.
Facebook/rv Directeur van het Minderhedenforum Landry Mawungu.70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lea Van Heybeeck

  Al die zogenaamde organisaties die dan nog door het volk worden betaalt blijven maar propaganda voeren voor het totaal uithollen van onze Westerse en eigen tradities. Zij zelf doen NIETS en is zoals altijd weer de taak van iemand anders... Het volk is dit BEU!

 • René Neeskens

  Wie hier komt, heeft niet alleen rechten, maar ook plichten. Die directeur vergeet de plichten blijkbaar. Als het meneer niet aanstaat, mag ie de plichtenloze nieuwkomers in zijn villa huisvesten en ze daar plichtenloos laten rondlopen. Eens kijken hoe lang dat duurt.

 • Wilfried Vanden Berg

  Durft hij dit ook te gaan verkondigen in de Joodse wijken en de Moslim wijken van Antwerpen ? Ik denk het niet.

 • Jean West

  Het gesudieerd groepje is daar ook weer.

 • Jens van den Broeck

  Wat een walgelijke haatpraat. Typisch links. Dit integratiebeleid is dringend nodig om de toekomst voor iedereen in Vlaanderen te garanderen. Het minderhedenforum wil liever in elk park in Brussel tenten voor nieuwe villabewoners die geen Nederlands hoeven te leren.