Minder snoepen? Gebruik dan een hersluitbaar zakje

Thinkstock
Kan je moeilijk van snoep afblijven? Dan gebruik je best een hersluitbare zak. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Volgens een studie van de Universiteit Gent eten we dan minder snoep.

Minder snoep eten door een hersluitbaar zakje te gebruiken? Onderzoekers van de vakgroep marketing van de UGent onderzochten deze stelling. Anneleen Van Kerckhove, Caroline De Bondt en Maggie Geuens nodigden studenten uit voor een filmvoorstelling. Iedere student kreeg een flesje water en snoep. De helft van de groep kreeg een hersluitbaar zakje, de anderen niet.

Na de film kwamen de onderzoekers terug en verzamelden ze alle zakjes snoep, zowel de hersluitbare als de gewone zakjes. De overgebleven hoeveelheid snoep werd gewogen. Wat bleek: in de hersluitbare zakjes zat veel meer snoep dan in de niet-hersluitbare.

Goed nieuws voor de snoepers

Om zeker te zijn van hun resultaten, werd er nog een test gedaan. Nu kregen de deelnemers vijf snacks, deze mochten ze gedurende de hele week opeten. Er werd hen ook gevraagd om een dagboek bij te houden.

Verdere instructies werden niet gegeven. Wel kreeg de helft van de deelnemers weer een hersluitbare zak. Zou het effect ook voor een langere periode gelden? De vermoedens van de onderzoekers bleken te kloppen. Weer bleek dat, wanneer je een hersluitbaar zakjes gebruikt, je ook minder zal gaan snoepen.

"Dat is goed nieuws voor de snoepers die moeilijk maat kunnen houden", aldus onderzoekster Van Kerckhove. "Een hersluitbaar zakje openen, is een psychologische drempel die ons telkens weer doet nadenken, al is het maar voor even."