Minder registratierechten voor duizend Vlamingen dankzij renovatiebelofte

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.
Photo News Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.
Sinds de regering op 1 juni vorig jaar de mogelijkheid openstelde om kopers minder registratierechten te laten betalen in ruil voor een ingrijpende energie-renovatie binnen de vijf jaar, hebben al 946 Vlamingen van de regeling gebruik gemaakt. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) noemt het een succes.

Wie zijn woning binnen vijf jaar na aankoop ingrijpend energetisch renoveert volgens bepaalde voorwaarden, moet maar 6 procent registratierechten betalen in plaats van de gebruikelijke 7 procent. Ook wie pas na de aankoop beslist om dat te doen, kan de korting nog terugbetaald krijgen.

"Bij de hervorming van de koopbelasting is resoluut beslist om ingrijpende energetische renovaties te belonen", zegt minister Peeters. "Al bijna 1.000 Vlamingen hebben tot nu toe gebruikgemaakt van het verlaagde tarief om hun woning energetisch te renoveren. Een hoopvol cijfer na 10 maanden."

Voor een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) is een bouwaanvraag nodig. Daarna moet ten minste 75 procent van de buitenschil van de woning geïsoleerd zijn én moet het verwarmings- of koelingssysteem vervangen zijn. De woning wordt zo bijna even energiezuinig als een nieuwbouw.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Myrtle Marien

  Natuurlijk moet men zo veel mogelijk energie besparen door te isoleren, dubbel of driedubbel glas te gebruiken, energie-zuinige verwarming....Maar wij liepen gisteren in een Nederlands historisch stadje rond. Daar zijn alle huizen nog met enkel glas. In een stad betreft het nu wel rijhuizen, maar daken zullen allicht niet hypergeïsoleerd zijn. Bij navraag in een herberg aan iemand van de lokale bevolking is daar helemaal geen druk om verandering in de situatie te brengen. ???

 • Johan Billiet

  Schaf gewoon deze diefstalbelasting en notariaatsprofitaat af en mensen kunnen makkelijker huizen kopen en verkopen bv. dichterbij hun werk, wat dan mobiliteit ten goede komt. Is zo in andere landen, oa. Scandinavië...

 • Monique Peeters

  daar maakt zij zelf gretig gebruik van!

 • Sven Degroote

  Wat een grap, 75% van de buitenschil moet geïsoleerd zijn, dan is hij bijna even energiezuinig als een nieuwbouw. Dat is gelijk een oude emmer vol gaten, waarvan je 75% van de gaten dichtplakt, zodat hij even waterdicht is als een nieuwe emmer. Good luck !

 • Edmond Dillien

  In 1988 een huis gezet met de K42 waarde, thermopan ramen, 8 cm Pur in de vloer beneden, 3 cm kurk op het verdiep, 10 cm rockwol in de muren en 12 cm rockwol in't dak en dit met elektrische accumulatie vloerverwarming want "de kerncentrales draaien 's nachts toch door" was de uitleg v/d politiek toen en wij woonden goedkoop, en zie nu betalen wij ons blauw aan hun taksen en andere bijkomstigheden met een zonnepaneel installatie op't dak zelfs.