Minder gepensioneerden zullen solidariteitsbijdrage moeten betalen, minimumpensioen stijgt opnieuw

thinkstock
Minder gepensioneerden zullen vanaf volgend jaar de solidariteitsbijdrage moeten betalen. De ministerraad heeft daarvoor vandaag een wetsontwerp goedgekeurd. Bedoeling is dat enkel nog de hoogste pensioenen onder de bijdrage vallen.

De solidariteitsbijdrage werd begin jaren negentig ingevoerd door toenmalig premier Jean-Luc Dehaene. Het was een crisisbelasting om de Maastricht-norm te helpen halen. Op de lagere pensioenen werd de bijdrage al afgeschaft. Vandaag telt de bijdrage nog voor alleenstaanden die bruto meer dan 2.358,33 euro krijgen en gezinnen die bruto meer dan 2.726,53 euro pensioen (wettelijk en aanvullend) ontvangen. De inhouding stijgt geleidelijk tot 2 procent.

91.187 gepensioneerden volledig vrijgesteld

De wettekst van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) verhoogt die respectieve drempels tot 2.594,45 euro en 2.999,51 euro. Daardoor zullen vanaf 1 januari 2019 91.187 gepensioneerden volledig worden vrijgesteld en 100.333 gepensioneerden een vermindering genieten van de bijdrage. Vandaag betalen nog zo’n 500.000 mensen de bijdrage, die zowat 340 miljoen euro opbrengt. Met de ingreep is 50 miljoen euro gemoeid.

Vakbonden en werkgevers hadden enkele weken geleden nog negatief geadviseerd over de lagere solidariteitsbijdrage.

Stijging minimumpensioen met 0,7 procent

Verder stijgt het minimumpensioen opnieuw, zo besliste de ministerraad nog vandaag. Gepensioneerden met een volledige loopbaan zien begin volgend jaar het minimumpensioen met 0,7 procent stijgen. Het bedrag zal voortaan 1.253,95 euro bruto per maand bedragen voor alleenstaanden en 1.566,94 euro voor het gezinstarief.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter Willaert

  1566 was voor de indexaanpassing

 • van roy jozef

  ik bedoel hiermede maandelijks bovenop het pensioen dat men al trekt Dirk Van Den Bossche, voor alle duidelijkheid.

 • jo vandenberghe

  Als ze echt eens de woede van het volk op hun hals willen halen moeten ze eens de lijst met de uitgekeerde pensioengelden van de ambtenaren en ook politiekers eens publiceren.En ik denk dat de gele hesjes maar kleinbier zullen zijn.

 • nikita lambier

  ik moet tot mijn 60 jaar werken minimum allee dan heb ik zeker 45 jaar gewerkt waarvan 40jaar in de bouw Ze zeggen dan de mensen leven langer ja de oude generaties Wij moeten langer werken ze vragen zich niet af gaat het nog maar ja ligt de bouw nog onder de zware beroepen en in 2020 zal het tot 63 worden zeker Smijt nen bom in heel diene bazaar tis toch geen zin we worden verder uitgebuit

 • raf peeters

  Geef de mensen hun pensioen wat hen toestaat ,als je 40 jaar x procent van je wedde hebt betaald voor je pensioen moet men er geen solidariteitsbijdrage inhouden zodat je nog meer tekort komt om je rusthuis te betalen ,waar gaat dit naartoe,politiekers eigenen zich 400000€ toe als ze opstappen en 1595€ vinden de heren teveel pensioen zodat je kan inleveren en te kort komt iedere maand en kinderen kunnen bijspringen ,schande gewoon.