Minder extra overlijdens, ondanks snikhete zomer

(Archieffoto)
ANP (Archieffoto)
De zomer van 2018 kende tot nu toe twee lange periodes met hoge temperaturen. Tijdens deze warme periodes registreerde Sciensano minder extra overlijdens dan verwacht. Het is echter nog te vroeg om een uitspraak te kunnen doen over het totaal aantal (extra) overlijdens tijdens de volledige zomer van 2018.

Op basis van de voorbije jaren kan geschat worden hoeveel mensen er zullen sterven tijdens de zomer, de zogenaamde verwachte overlijdens. Als er in werkelijkheid meer mensen sterven dan verwacht, dan spreekt men van oversterfte of extra overlijdens. Deze extra overlijdens komen vaak voor tijdens (of 1 tot 3 dagen na) warme periodes, of tijdens periodes met hoge ozonconcentraties.

Omwille van de hoge temperaturen en ozonconcentraties deze zomer, hadden wetenschappers verwacht om veel extra overlijdens waar te nemen. In werkelijkheid bleef tot nu toe de oversterfte echter beperkt.

Twee periodes

Tijdens de eerste periode (licht paars op de infografiek) werden 3.206 overlijdens verwacht, terwijl er in werkelijkheid 3.408 geregistreerd werden op 12 dagen, dus 202 extra overlijdens (of een zwakke oversterfte van 6,3%).

Tijdens de tweede periode (donker paars op de infografiek) werden 5.491 overlijdens verwacht, terwijl er in werkelijkheid 6.193 geregistreerd werden op 21 dagen, dus 702 extra overlijdens (of een matige oversterfte van 12,7%).

(Lees verder onder de infografiek)

Sciensano

Doodsoorzaken

Het is echter nog te vroeg om conclusies te trekken over het effect van de volledige zomer van 2018 op het aantal overlijdens. Daarvoor zijn meer diepgaande analyses nodig na de zomer. Bovendien beschikt Sciensano nog niet over de specifieke doodsoorzaken, waardoor het niet mogelijk is om te bepalen wat nu specifiek de oversterfte heeft veroorzaakt.

Het is niet omdat op het eerste zicht de oversterfte deze zomer beperkt bleef, dat dit een vrijgeleide is om zwaar te gaan sporten tijdens een ozonpiek of hoge temperaturen, of het flesje water thuis te laten. Hiervoor verwittigde Scienano al in een vorig persbericht. Ongeacht je leeftijd volg je tijdens warme dagen best de aanbevelingen van Zorg en Gezondheid op, om de schadelijke effecten van hitte en ozon op je lichaam te verminderen.

65-plussers

Daarnaast zijn de 65-plussers het gevoeligst voor hittegolven, omdat zij vaker te kampen hebben met chronische aandoeningen, hartproblemen, dehydratatie en irritatie van de luchtwegen. Ouderen voelen de omgevingswarmte of een dorstgevoel ook veel minder goed aan, door een verzwakking van de centrale informatieverwerking in de hersenen. Anderzijds zijn de zweetklieren minder efficiënt, waardoor zweet minder goed verdampt en het lichaam minder goed afkoelt.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  De combinatie van vochtigheidsgraad en temperatuur zijn niet onbelangrijk.Maar ook het hitteplan dat na de zomer 2003 werd opgesteld,heeft wellicht duizenden voortijdige sterfgevallen vermeden.Vergeet niet hoeveel dat er nog waren in de zomer van 2003!

 • Ferdinand Engelbeen

  Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat koudegolven tot 10x meer oversterfte geven dan hittegolven. Dat niet alleen, maar ook dat een hittegolf meestal gevolgd wordt door een periode van ondersterfte, dus waren dezelfde mensen zonder hittegolf waarschijnlijk een paar weken later toch gestorven. Niet zo bij koudegolven waar de oversterfte niet wordt gevolgd door ondersterfte.

 • Piere Debieste

  Oei, de onderzoekers zijn teleurgesteld. De oudjes wilden hun kopje nog niet neerleggen. Weer zoveel studies die de realiteit niet volgen.

 • mich lee

  Oversterfte wordt altijd gevolgd door een periode van onder sterfte. Iedereen overlijdt immers maar 1 keer. De extra overlijdens tijdens de zomer hadden waarschijnlijk de winter ook niet overleefd.

 • Jan Hoeben

  Onderzoek (in Griekenland) wijst er op dat er een veel sterker verband is tussen hoge luchtvochtigheid (broeierigheid) en oversterfte dan tussen hoge temperaturen en oversterfte. De luchtvochtigheid is deze zomer slechts zelden echt hoog geweest.