Ga naar de mobiele website
^ Top

Minder E-nummers: zin of onzin?

Supermarktketen Carrefour schrapt dit jaar een stuk of 70 E-nummers uit de producten van haar huismerk. Ook Lidl en Delhaize willen E-nummers verminderen. Zijn die E-nummers dan zo ongezond en overbodig? Of hebben we ze eigenlijk ook nodig?

"Er zijn heel wat additieven die goed zijn, maar er zijn er ook bepaalde additieven die je best niet eet," legt woordvoerder van Carrefour Baptiste van Outryve uit. "Daarom hebben we besloten om die te schrappen en aan onze producenten laten weten dat we die niet in onze producten wensen meer willen in 2017." E-nummers zitten vooral in bereide voeding en droge voeding, en op vraag van de klant nemen supermarkten nu het initiatief om die in te perken. 

"Schrappen is overroepen"
Maar verdienen E-nummers ook dat duivels etiket dat ze meestal krijgen? Volgens Jan Delcourt, hoofd levensmiddelen en microbiele technologie van de KUL, valt dat best mee: "Het schrappen van additieven is overroepen. Ze zijn door Europa gekeurd en in de juiste dosis perfect veilig." Ook hier schreven we al dat onze angst voor E-nummers vaak onterecht is. 

"Boerenbedrog"
Het schrappen van E-nummers heeft invloed op de houdbaarheid van producten, en daarom gaat de supermarkt op zoek naar natuurlijke alternatieven waar dat mogelijk is. "Maar vroeg of laat zal de consument daar ook weer tegen revolteren - zeker als de component hetzelfde is als degene die men zuiver toevoegt. In een aantal gevallen zou je zelfs kunnen spreken van misschien ongewild boerenbedrog," besluit Delcourt.

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • arnaud di monaco

    E-nummers! DAT zijn de lekkerste! Ben daar zo zot van! 0800-nummers zijn wel iets goedkoper, maar blijven beetje op de maag liggen. En een vlug nummertje is voorbij zonder je't weet!

  • Tommy Roelants

    De consument is zichzelf in gevaar aan het brengen met zijn pseudowetenschap! De meerderheid eet liever onbekende 'natuurlijke' stoffen waar niets van bekend is, dan gekeurde en geteste stoffen waar we jaren wetenschappelijk onderbouwde ervaring mee hebben. Begrijpen wie begrijpen kan!

  • Tom Desmedt

    Een e-nummer is gewoon een gestandaardiseerde 'code' voor iets dat gebruikt wordt als additief. Bijvoorbeeld citroenzuur, co2, gelatine.. Je kan de E-nummers volledig weglaten door de originele naam te gebruiken. Er zitten daarom niet minder additieven (e-nummers) in, ze worden gewoon anders benaamd.

Meld een bug