Minder dan de helft van de Vlaamse gemeenten organiseert nog traditionele kerstboomverbrandingen

Archiefbeeld ter illustratie
Benoit De Freine Archiefbeeld ter illustratie
De versierde kerstboom maakt voor velen een belangrijk deel uit van de kersttraditie. En die boom na een lange feestperiode verbranden, was eveneens een deeltje van die traditie. Maar uit ecologische overwegingen en door een strengere regelgeving organiseert minder dan de helft van de Vlaamse gemeenten nog zo’n officiële kerstboomverbranding.

Bij het verbranden van de bomen komt er heel wat fijnstof en kankerverwekkende PAK’s (organische verbindingen die in het lichaam voor DNA-schade zorgen) vrij. Om die reden zijn er dit jaar nog eens vijftien gemeenten minder die een traditionele kerstboomverbranding organiseren. Vorig jaar waren het er nog 147, dit jaar kunnen de inwoners van 132 van de 308 Vlaamse gemeenten hun kerstboom (legaal) verbranden.

Dat is een terechte tendens want het fijnstof en de kankerverwekkende stoffen betekenen niet veel goeds voor onze gezondheid, evenmin voor het klimaat. Exacte cijfers van de uitstoot die vrijkomt bij het verbranden van de kerstbomen, zijn er niet. Wat wel vaststaat: het gaat om een eenmalige gebeurtenis dus de impact zal eerder beperkt blijven. Dagelijks met een houtkachel stoken, is bijvoorbeeld veel schadelijker. Zo relativeert Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Alternatieven

Andere alternatieven voor de kerstboomverbranding zijn de boom meegeven met een bijzondere vuilnisophaling, zelf naar de stortplaats rijden of de boom verplaatsen naar je tuin. Daar kan de boom immers uitgroeien tot een groter exemplaar zodat je volgend jaar een nog mooier exemplaar voorhanden hebt. Zulke kerstbomen –echte exemplaren die je na de kerstperiode naar de tuin verhuist- zijn trouwens de milieuvriendelijkste exemplaren, milieuvriendelijker dan valse.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • François Vande Wynckel

  Wat dan te zeggen van die stakers die zo graag vuurtje stoken en daarvoor van alles gebruiken tot zelfs autobanden? Wij mogen hier niets meer, zwijg mij van die groene rakkers.

 • Rosa Cockx

  Waar zijn we hier toch mee bezig die paar kerstbomen gaan het verschil maken? Maak dat de ganzen wijs.Die vliegtuigen houdt die dan ook maar aan de grond. Zo kan ik nog verder gaan de GROENE WAANZIN is hier ingetreden...

 • raf peeters

  Mag dat nog wel met hun CO2 fobie?.

 • Rik Bogaert

  Als wij in onze tuin een vuurke stoken, direct prijs. En zij mogen er maar los op stoken! Hoe sprak de wet? Iedereen gelijk voor de wet? Waar is Schauwlieghe nu met al haar talent?

 • Jan De Korte

  Komt er heel wat fijn stof vrij, kankerverwekkende PAK's , enz...Een paar 100 jaren geleden was hout het enige middel om te verwarmen, vlees te bakken rechtstreeks op het vuur, enz... Toen waren er zo goed als geen kankers. Stof om over na te denken. Maar de dag van vandaag is alles slecht. Maar waar niemand over praat is het limiteren van kindjes te maken. Dat men daar eens werk van maakt.