Minder administratieve rompslomp en meer vrijheid voor kinderdagverblijven

THINKSTOCK
Crèches en onthaalouders krijgen meer vrijheid inzake infrastructuur en medewerkers. De Vlaamse regering heeft daarover vandaag een besluit van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) goedgekeurd. Het besluit zorgt ook voor minder administratieve rompslomp. Met het besluit wil de Vlaamse regering kinderopvanginitiatieven meer vertrouwen geven, zegt minister Vandeurzen.

Wat infrastructuur betreft, worden een aantal specifieke regels geschrapt, bijvoorbeeld over de hoogte van plafonds of over de raamoppervlakte. Crèches en onthaalouders zullen er gewoon voor moeten zorgen dat hun infrastructuur "geschikt is voor kwaliteitsvolle kinderopvang". Crèches zullen ook makkelijker een eigen beleid kunnen voeren rond de medewerkers die ze inzetten, omdat de regels rond vereiste attesten worden versoepeld.

De rompslomp zou een pak lichter moeten worden. Onthaalouders en crèches zullen minder gegevens systematisch moeten registreren en doorgeven aan Kind en Gezin. Een crèche zal ook makkelijker een andere crèche kunnen overnemen. En initiatieven die een ander juridisch statuut aannemen, bijvoorbeeld een feitelijke vereniging die een rechtspersoonlijkheid met sociaal oogmerk wordt, moet de vergunningsprocedure niet langer helemaal opnieuw doorlopen.