Milquet geeft groen licht voor brugpensioen op 50 bij Opel

UNKNOWN
Minister van Werk Joëlle Milquet heeft groen licht gegeven voor brugpensioen op 50 bij Opel Antwerpen. Vorige week ontstond een pak commotie in de politiek en tussen de sociale partners nadat uitlekte dat Milquet de getroffen werknemers op 50 jaar op brugpensioen wou sturen.

Het brugpensioen is "zoals voorzien" aanvaard omdat het voor de sociale zekerheid en de betrokken werknemers "veel voordeliger is", luidt het in het communiqué. Vorige week meldden media op basis van berekeningen van het kabinet-Milquet dat bij Opel brugpensioen toekennen op 50, 16 miljoen euro goedkoper is dan wanneer dezelfde groep in de werkloosheid komt.
 
Unaniem advies
Een week na de kritiek legt Milquet vandaag omstandig uit hoe de beslissing tot stand gekomen is. Die kwam er na unaniem advies van de brugpensioencommissie waarin naast de vakbonden ook de werkgeversorganisaties zoals VBO en Agoria zetelen.
 
Milquet vroeg daarop tevergeefs een samenkomst van de Opel 'Task Force' bij de eerste minister. Daarnaast stuurde Milquet op 9 juli een brief richting Vlaams minister-president Kris Peeters met de vraag wat zijn visie is over brugpensioen op 50 bij Opel. In de brief stond dat geen stellingname als een positief advies beschouwd zou worden. In het antwoord stond geen advies, waardoor het beschouwd kan worden als een "positieve ondersteuning van de unanieme vraag van de sociale partners", luidt het vandaag.
 
"De minister heeft trouwens ook van verschillende Vlaamse politieke verantwoordelijken de boodschap gekregen dat zij zich in feite voorstander tonen van een positieve beslissing in dit dossier." (belga/adb)