Miljoenenfraude bij Studio 100: vijf verdachten doorverwezen naar rechtbank

Vijf verdachten doorverwezen naar rechtbank in zaak miljoenenfraude Studio 100.
Getty Images/iStockphoto Vijf verdachten doorverwezen naar rechtbank in zaak miljoenenfraude Studio 100.
De raadkamer in Antwerpen heeft woensdag drie personen en twee vennootschappen naar de correctionele rechtbank verwezen voor de miljoenenfraude bij Studio 100. Dat werd vernomen bij het parket van Antwerpen. Het amusementsbedrijf zou bijna 5,5 miljoen euro afhandig zijn gemaakt. Spilfiguur is voormalig Studio 100-topman Maarten S. (47) uit Knokke-Heist.

De fraude bij het amusementsbedrijf kwam in het voorjaar van 2016 aan het licht na een interne controle. "Op 4 april 2016 werd een strafklacht neergelegd bij het parket, dat daarop een onderzoeksrechter vorderde. Het gerechtelijk onderzoek heeft een fraudecircuit aan het licht gebracht binnen Studio 100 nv", meldt het parket.
Maarten S. zou daarbij verschillende fraudesystemen op poten hebben gezet. 

Fictieve facturen

Diverse malafide vennootschappen, waarvan Dirk F. (52) uit Herk-de-Stad de zaakvoerder was, maakten fictieve facturen over aan Studio 100. Eens die betaald waren, stortte hij het bedrag door naar een privérekening van Maarten S. en mocht hij zelf 10 procent commissie houden. Het gesjoemel zou al in 2005 begonnen zijn en zou tot april 2016 geduurd hebben. Studio 100 werd in die periode bijna 5,5 miljoen euro afhandig gemaakt. 

De raadkamer besliste woensdag om Maarten S., Dirk F., een 43-jarige boekhoudster uit Deinze en twee vennootschappen door te verwijzen. "Conform onze vordering. Zij zullen zich op latere datum moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank", aldus nog het parket.

Advocaat Walter Damen, die voor Maarten S. optreedt, had eerder al te kennen gegeven dat zij zich niet tegen de verwijzing gingen verzetten. "Wij betwisten de feiten en ook de vaststellingen, maar zullen dat allemaal uiteenzetten voor de correctionele rechtbank." 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Rcluckers

  Tja, toch makkelijk op te lossen. Gewoon de geldstroom volgen. 5 miljoen euro gaa via facturen buiten, kijnk fan gewoon of het fictieve prestaties waren, en kijk waar het geld verder naartoe ging. Simpel. Zou iets moeilijker kunnen zijn om de kwade opzet te bewijzen ivm de volledige structuur.

 • Willem Sarlee

  En Samson weet weer van niks?

 • Yaron Vermote

  En dat voor 10%? Haha t zal wel wat meer geweest zijn zeker?

 • Frank Slaets

  Voor 10 % .. ? Die Maarten had het goed geregeld . En belastingen enz..