Miljarden tekort voor vernieuwing rioleringen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Als Vlaanderen zoals beloofd zijn rioolsysteem tegen 2027 in orde wil brengen, is daarvoor minstens 2,7 miljard euro extra nodig boven op de voorziene budgetten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij, schrijft De Tijd.

Tegen 2027 moet de kwaliteit van het water in Vlaamse kanalen, beken en rivieren gevoelig hoger. Dat is zo afgesproken in de Europese Kaderrichtlijn Water en in het Decreet Integraal Waterbeleid. Meer inwoners moeten daarom via extra riolering op een afvalwaterzuiveringsinstallatie worden aangesloten en bestaande rioleringen moeten worden onderhouden en tijdig vervangen.

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft berekend hoeveel dat zou kosten. Op basis van de huidige inkomsten kunnen de rioolbeheerders 1,5 à 3,3 miljard euro investeren. Bij dat maximumbedrag hebben ze geen geld meer voor de vervanging van het riolenstelsel na 2027. Maar zelfs dan is het niet genoeg voor alle nodige investeringen.

2,7 miljard euro extra nodig

Als Vlaanderen het rioleringsstelsel tegen 2027 up-to-date wil maken, is 2,7 miljard euro extra nodig. “De oplossing ligt in een gecombineerde aanpak: zuinig omgaan met de schaarse middelen, nieuwe technieken toepassen bij renovaties en het noodzakelijke ambitieniveau correct inschatten”, reageert Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V).

Volgens sp.a krijgt Schauvliege al jaren signalen dat er actie nodig is om de Europese doelstelling te halen, maar heeft ze daar nooit naar gehandeld. “De minister moet nu zorgen dat de doorlooptijd voor rioleringsprojecten teruggedrongen wordt van gemiddeld 8 jaar naar 5 jaar”, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a).

Daarnaast moet de financieringsgraad omhoog. “In 2016 bracht de saneringsbijdrage 65 euro per inwoner op, terwijl er slechts voor 51 euro kosten werden gemaakt voor het rioolbeheer. Het geld dat de Vlamingen betalen voor rioleringen moet ook effectief worden gebruikt voor rioleringen.”

Archiefbeeld.
Lukas Archiefbeeld.

Aquafin stelt financieel plan voor

Volgens Aquafin kan Vlaanderen een substantiële stijging van de drinkwaterfactuur vermijden door de expertise van hun bedrijf meer te benutten. “Een studie van KPMG toont aan dat een geïntegreerd asset management, gecoördineerd door Aquafin, leidt tot een besparing van 60 miljoen euro per jaar. Tegelijk kan er via Aquafin minstens 100 miljoen euro bijkomende financieringscapaciteit gecreëerd worden per jaar,” luidt het. 

Om zo snel mogelijk wezenlijke stappen te zetten, is volgens Aquafin een meer “verticale benadering” van de afvalwaterinfrastructuur nodig. “De gemeentelijke en gewestelijke infrastructuur voor afvalwater kunnen in praktijk gewoon niet van elkaar worden losgekoppeld,” beweert het bedrijf. “Er is nergens een fysieke overgang op de weg die rioolwater aflegt tussen de huisaansluitingen en de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin.” 
70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Zo zie je maar volgens de nva gaat alles goed maar zitten de problemen ondergronds. Na de verkiezingen in mei ,komt alles naar boven of hoe kunnen we de bevolking bedriegen . Dank u mijnheer de wever.

 • jo vandenberghe

  Het geld dat ze konden gebruiken voor de rioolwerken zit in panama en andere financiele paradijzen.Maar zo moet het volgens de OVLD en NVA.

 • Karel Valgaern

  eric fewan: dan kan je beter eens de ganse vlaamse circus parlement en regering eens een jaartje opschorten. Heb je nog meer miljarden gewonnen...

 • Gino Denil

  De geraamde kosten voor die F-35 zijn voor de komende 30 jaar 12,5 miljard. Daar kun je de rioleringen mee vernieuwen en een moderne kerncentrale mee zetten. En de ervaring leert ons dat we later zullen vast stellen dat die geraamde 12,5 miljard een zware onderschatting zal geweest zijn. Met het verschil kan je waarschijnlijk ook nog eens de Oosterweel verbinding realiseren.

 • GERARD DE PELECIJN

  Er zijn zakken die leeg zijn en er zijn zakken die vol zitten!