Miljarden te weinig voor rioleringen

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
Als Vlaanderen zoals beloofd zijn rioolsysteem tegen 2027 in orde wil brengen, is daarvoor minstens 2,7 miljard euro extra nodig boven op de voorziene budgetten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij, schrijft De Tijd vandaag.

Tegen 2027 moet de kwaliteit van het water in Vlaamse kanalen, beken en rivieren gevoelig hoger. Dat is zo afgesproken in de Europese Kaderrichtlijn Water en in het Decreet Integraal Waterbeleid. Meer inwoners moeten daarom via extra riolering op een afvalwaterzuiveringsinstallatie worden aangesloten en bestaande rioleringen moeten worden onderhouden en tijdig vervangen. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft berekend hoeveel dat zou kosten.

Gecombineerde aanpak

Op basis van de huidige inkomsten kunnen de rioolbeheerders 1,5 à 3,3 miljard euro investeren. Bij dat maximumbedrag hebben ze geen geld meer voor de vervanging van het riolenstelsel na 2027. Maar zelfs dan is het niet genoeg voor alle nodige investeringen. Als Vlaanderen het rioleringsstelsel tegen 2027 up-to-date wil maken, is 2,7 miljard euro extra nodig.

"De oplossing ligt in een gecombineerde aanpak: zuinig omgaan met de schaarse middelen, nieuwe technieken toepassen bij renovaties en het noodzakelijke ambitieniveau correct inschatten", reageert Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V).

Waterfactuur

“De miljardenfactuur dreigt te worden doorgerekend naar de Vlamingen. Ik vraag uitdrukkelijk dat de waterfactuur niet opnieuw de hoogte in gaat en dat minister Joke Schauvliege op korte termijn met een haalbaar financieel actieplan komt.” Dat zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) in reactie op het rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

 “De minister moet nu zorgen dat de doorlooptijd voor rioleringsprojecten teruggedrongen wordt van gemiddeld 8 jaar naar 5 jaar”, zegt Beenders. Daarnaast moet de financieringsgraad omhoog. “In 2016 bracht de saneringsbijdrage 65 euro per inwoner op, terwijl er slechts voor 51 euro kosten werden gemaakt voor het rioolbeheer. Het geld dat de Vlamingen betalen voor rioleringen moet ook effectief worden gebruikt voor rioleringen.”

De projecten kunnen bovendien efficiënter worden uitgevoerd, vindt Beenders. “Uit studies blijkt dat ongeveer de helft van de budgetten gaat naar investeringen in nieuwe rioleringen, een kwart naar exploitatie en een kwart naar overheadkosten. Vooral door schaalgrootte kunnen de overheadkosten naar beneden. Sp.a is ervan overtuigd dat we met doordacht beleid de doelstellingen tegen 2027 kunnen halen zonder verhoging van de waterfactuur”, besluit hij.
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Vanden Berg

  Ze kunnen het misschien vragen aan Steven Vanackere ? In verband met die 5 miljard die onder zijn bevoegdheid is verdwenen . En dan is er nog overschot.

 • Jan Boden

  Geen water, elektriciteit, medicamenten, riolering, ... . Wat zal het volgende zijn ?

 • Tom Druyts

  Simpele oplossing: Graaipostjes afschaffen (senaat), ontwikkelingshulp stoppen (iedereen zit toch al hier) en geen uitkeringen aan de illegalen/immigranten die naar hier gekomen zijn. Zou al een heel pak geld opleveren.

 • Dirk Vregels

  Hoeveel hebben de overbodige graaipostjes de laatste 25 jaar gekost? Hoeveel hebben overbodige direkteurs en "leidinggevende" funkties met riante salarissen de laatste 25 jaar gekost? Wedden dat je dan ruim boven de drie miljard uitkomt. Men pleegt altijd te zeggen "de veroorzakers moeten betalen" dus.....of telt dit dit voor politiekers?

 • ROBERT GERTS

  Neen, dat geld staat ergens anders. Kijk effe terug naar die “opeens-verdwenen” Panama papers. Hier zouden gouden buizen moeten liggen als het afhing van hetgeen de regering ons als belazert heeft.gruppo maffia