Militairen willen niet voor politie werken

Soldaten in Brussel. Archieffoto.
photo_news Soldaten in Brussel. Archieffoto.
Het voorbije anderhalf jaar zijn amper 31 militairen overgestapt naar het beveiligingskorps van de federale politie. De regering hoopte nochtans 1.230 militairen bereid te vinden. Dat berichten Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. De legervakbonden zijn niet verbaasd.

Vorig jaar stapten 27 militairen over naar het beveiligingskorps van de federale politie, de eerste helft van dit jaar waren het er 4, volgens ontslagnemend defensieminister Didier Reynders (MR).

Het korps is opgericht om rechtbanken, kerncentrales, ambassades en luchthavens te bewaken, waardoor de over­bevraagde politiekorpsen van deze arbeidsintensieve taken worden ontlast. Bedoeling was jaarlijks zo'n 150 militairen aan te trekken - met een maximum van 1.230 manschappen. Er werd vooral uitgekeken naar militairen die bij Defensie een contract van bepaalde duur hadden, of militairen in vaste dienst die na minstens twintig jaar anciënniteit een nieuwe uitdaging zochten. 

Tegengevallen

"Er zijn al militairen die op hun schreden zijn teruggekeerd, omdat het zo tegenviel", zegt Walter Van Den Broeck van ACV Defensie. Het gaat dan bijvoorbeeld over militairen die de overstap naar de politie maakten om dichter bij huis te kunnen werken, "terwijl ze in de praktijk elke dag van hun woonplaats in West-Vlaanderen naar de kerncentrale van Doel werden gestuurd".

De federale politie moet nu de vooropgestelde 1.600 manschappen voor het beveiligingskorps elders zoeken.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  5 jaar NVA en alles loopt spaak

 • Jonathan Heyninck

  De militairen met een contract van bepaalde duur (8 jaar) zijn pas in 2014 binnengekomen, dus die zijn ten vroegste 21/22 beschikbaar voor dat veiligheidskorps. Als ze dat nog wel willen. Dit bewijst weer dat de top dingen beslist waar ze zelf precies geen weet van hebben, misschien komt het omdat men om de 3 jaar schuift en ze telkens weer het warm water willen uitvinden om hun naam op te kunnen zetten voor hun bevordering.

 • Fabrice Braccio

  Verschillende collega's van mij die hun kandidatuur hebben ingediend zijn van een kale reis teruggekomen.De evalutieprocedure blijkt heel streng te zijn wat betreft militairen. Naar verluidt overleeft 90% het eerste gesprek niet.Tja dan gaan er niet veel meer hun kandidatuur stellen.En van diegene die geslaagd zijn komen er veel terug om redenen hiervoor al aangehaald.

 • FRANS DANCKERS

  Mats Dedonder u slaat spijkers met koppen , wie kent nog zijn wijkagent??? Welke agent kent zijn dorp , vroeger met de rijkswacht ,die kende mens en straat.

 • Jacques Pauwels

  Ze kunnen om te beginnen,al de militairen die dienst doen aan koninklijke paleizen,en parlement,deze inzetten voor militaire taken.